Útok v Belgorode. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko viní Kyjev z útoku na Belgorod. Hovorí o českých zbraniach, zvoláva OSN

30.12.2023, 18:23
30.12.2023, 23:30
  • Moskva žiada, aby ešte dnes zasadla Bezpečnostná rada OSN.
  • „Je to zločin, ktorý nezostane nepotrestaný,“ povedalo k sobotňajším udalostiam v Belgorode ruské ministerstvo obrany.
  • Dianiu okolo Belgorodu predchádzal piatkový masívny úder Rusov na mestá po celej Ukrajine.

 

„Požiadali sme o zasadnutie Bezpečnostnej rady kvôli Belgorodu dnes o 23:00 moskovského času (21:00 nášho času). Vyzvali sme tiež na účasť stáleho zástupcu Česka, aby vysvetlil dodávky munície zo svojej krajiny, kvôli ktorým umierajú civilisti,“ napísal podľa TASS zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poljanskij na platforme Telegram. Zasadnutie sa nakoniec bude konať o hodinu neskôr (22:00 nášho času).

"Odmietame sa nechať Ruskom kamkoľvek predvolávať," uviedol v reakcii český minister zahraničia Ján Lipavský. „Česko nebude slúžiť klamstvám otrávenej propagande agresora. Keď bude chcieť Rusko na pôde Bezpečnostnej rady riešiť stiahnutie svojich okupačných vojsk, radi dorazíme,“ dodal.

Moskva žiada vysvetlenie Česka

Úder podľa ruskej agentúry TASS zasiahol obytnú časť mesta. BBC opisuje, že explózie boli počuť v centre, ale zásah zaznamenali aj na juhu mesta. Na záberoch z miesta boli vidieť ulice posiate črepiny a horiace autá, napísala stanica. V meste podľa ruských zdrojov zomrelo 20 ľudí vrátane detí.

VIDEO: Rusko tvrdí, že Ukrajina vykonala smrtiace útoky na Belgorod.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa ruskej agentúry oznámil, že na miesto zamieril na pokyn prezidenta Vladimíra Putina tím ministerstva zdravotníctva na čele so šéfom rezortu Michailom Muraskom a posila z rezortu pre mimoriadne situácie, aby poskytli pomoc.

Podľa ruského ministerstva obrany Ukrajina na Belgorod zaútočila dvoma raketami s kazetovou muníciou a tiež raketomety RM-70 Vampire českej výroby.

image

Moskva žiada Česko, aby na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vysvetlilo svoje dodávky zbraní na Ukrajinu

„Je to zločin, ktorý nezostane nepotrestaný,“ povedalo k sobotňajším udalostiam v Belgorode ruské ministerstvo obrany. Hovorkyňa diplomacie Marija Zacharovová oznámila, že Rusko kvôli útokom požiadalo o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

"Teroristický útok na Belgorod bude predmetom rokovania Bezpečnostnej rady OSN," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí. Podľa štátnych médií tiež tvrdila, že za týmto útokom je Británia, ktorá spolu so Spojenými štátmi podnecuje Kyjev k "teroristickým činom" po neúspechu ukrajinskej protiofenzívy.

Podľa gubernátora Belgorodskej oblasti Vjačeslava Gladkova zasa prinieslo dnešné ostreľovanie "najťažšie následky" za dva roky.

Český minister vnútra Vít Rakúšan na sieti X uviedol, že „Václav Havel hovoril, že Rusko má problém v tom, že nevie, kde má hranice. Bez hraníc je evidentne aj Putinova drzosť“.

Medzi obeťami sú údajne deti

Podľa ruského ministerstva je medzi mŕtvymi jedno dieťa, gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov o niečo skôr informoval o smrti dvoch detí v dôsledku ukrajinského ostreľovania mesta.

Kyjev, ktorý sa len zriedka hlási k zodpovednosti za útoky na ruskom území, sa zatiaľ k útoku nevyjadril, podotkla agentúra Reuters. Ukrajinské médiá s odvolaním sa na svoje zdroje píšu, že ukrajinské sily útočili na armádne objekty v Belgorodskej oblasti, a že explózie a požiare v Belgorode spôsobila neprofesionalita ruskej protivzdušnej obrany.

V tomto zmysle sa vyjadril server Ukrajinska pravda alebo RBK-Ukrajina. Ten dodal, že útok ukrajinských síl na ruskú armádnu infraštruktúru je „následok“ barbarských piatkových ruských útokov na ukrajinské mestá.

image

Rusko hlási 14 obetí útoku na Belgorod, podľa Moskvy nezostane nepotrestaný

Belgorodská oblasť, ktorá susedí so severnou Ukrajinou, čelí podobne ako ďalšie pohraničné ruské regióny podľa médií asi rok ostreľovaniu a útokom dronov, ktoré ruské úrady pripisujú Ukrajine. Tá sa bráni ruskej vojenskej agresii od vlaňajšieho februára.

Ukrajina utrpela obrovské straty

Dianiu okolo Belgorodu predchádzal piatkový masívny úder Rusov na mestá po celej Ukrajine. Vyžiadal si najmenej 39 ľudských životov, uviedol v sobotu na platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Desiatky ďalších ľudí podľa neho utrpeli zranenie. Stovky civilných budov v takmer 120 mestách a obciach útoky poškodili.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko medzitým oznámil, že počet zabitých pri tomto útoku v metropole vzrástol na 16. Kyjev bude držať 1. januára smútok. Ten už drží podľa serveru Ukrajinska pravda ďalšie zasiahnuté mestá - Záporožie, Dnipro a Odesa.

"Čo sa týka počtu civilných obetí metropoly, je útok na hlavné mesto z 29. decembra najväčším," napísal na Telegrame Kličko, ktorý zároveň informoval o vyslobodení ďalších obetí z trosiek zasiahnutého skladu v Ševčenkivskej štvrti, celkom tam záchranári vytiahli telá 16 ľudí. "Záchranári pokračujú v práci a sutiny budú rozoberať až do zajtrajška," doplnil starosta.

image

Piatkový ruský vzdušný úder na Ukrajinu si vyžiadal už 39 obetí, vyhlásil Zelenskyj

Rusko v piatok vykonalo podľa Kyjeva najrozsiahlejší vzdušný útok na Ukrajinu od začiatku svojej invázie vo februári minulého roka, ktorý naprieč krajinou tiež spôsobil rozsiahle škody okrem iného aj na infraštruktúre aj civilných budovách. "Zasiahli takmer 120 miest a dedín - stovky civilných objektov," napísal Zelenskyj s poznámkou, že práce na odstránení následkov pokračujú.

Počet obetí rástol

V Záporoží počet obetí piatkového bombardovania medzitým vzrástol z ôsmich na deväť, v Dnipre úrady evidujú šesť zabitých civilistov av Odese štyri, píše Ukrajinská pravda. O troch obetiach v piatok informoval Charkov na východe ao jednej Ľvov na západe krajiny.

V piatok večer Rusko uviedlo, že jeho protivzdušná obrana zostrelila niekoľko vzdušných cieľov prilietajúcich k Belgorodu. Pri nálete zahynul jeden človek, ďalší bol zranený, povedal vtedy Gladkov.

Gubernátor ruskej Brjanskej oblasti, ktorá tiež susedí s Ukrajinou, informoval o úmrtí dieťaťa kvôli ukrajinskému ostreľovaniu „civilných objektov“ zo salvových raketometov dvoch obcí.

image

Za piatkové civilné obete môžu obranné systémy Ukrajiny, znie z Kremľa

Ruské ministerstvo obrany skôr počas dňa podľa serveru Meduza oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zlikvidovala v noci na sobotu 32 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad štyrmi oblasťami. Podľa ruského rezortu obrany obrana zachytila bezpilotné lietadlá v Brjanskej, Orolskej, Kurskej a Moskovskej oblasti.

Nočné zostrelenie nepriateľských bezpilotných lietadiel hlásil v sobotu ráno aj ukrajinský generálny štáb. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho zničila päť z desiatich ruských dronov. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno bezprostredne nezávisle overiť.

01 - Modified: 2023-12-29 23:08:58 - Feat.: 1 - Title: Najväčšie útoky od začiatku vojny. Ukrajina požiadala o mimoriadne zasadnutie OSN 02 - Modified: 2023-12-29 21:21:08 - Feat.: 1 - Title: Rusko hlási jedného mŕtveho pri nálete na Belgorod, ďalší je zranený 03 - Modified: 2023-12-30 14:35:16 - Feat.: 1 - Title: Pri ukrajinskom ostreľovaní Belgorodu zomrelo desať ľudí, uviedla Moskva ​ 04 - Modified: 2023-12-30 13:34:58 - Feat.: 1 - Title: Pri ukrajinskom ostreľovaní Belgorodu zahynuli dve deti, znie z Kremľa
01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 05 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 01:30