Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Palestínski bratia sa sťažovali na zaobchádzanie v izraelskom zajatí, držali ich bez obvinenia

29.12.2023, 19:47
Autor:
ČTKČTK

Reportér agentúry Reuterts hovoril s bratmi v meste Rafáh na juhu Pásma Gazy, kam sa trojica mužov uchýlila po prepustení z izraelského zajatia.

Trojica palestínskych bratov opísala agentúre Reuters podľa nich neľudské zaobchádzanie, ktorému boli vystavení v izraelskom zajatí. V zariadeniach pod kontrolou izraelskej armády zostali zhruba dva týždne bez toho, aby boli z niečoho obvinení.

Jej rozprávanie nemohla agentúra Reuters nezávisle overiť. Izraelská armáda tvrdí, že dodržiava medzinárodné právo. Úrady OSN tvrdia, že dostali viac podnetov, v ktorých sa Palestínčania sťažujú na zlé zaobchádzanie počas izraelského väznenia.

Bez obvinenia

Reportér agentúry Reuterts hovoril s bratmi v meste Rafáh na juhu Pásma Gazy, kam sa trojica mužov uchýlila po prepustení z izraelského zajatia. Muža izraelská armáda zadržala v meste Gaza na začiatku decembra a prepustila ich zhruba po dvoch týždňoch. TÍ teraz tvrdia, že im armáda nepovedala, prečo sa ich rozhodla zadržať a z čoho ich podozrieva. Väzni boli oddelene na rôznych miestach.

image

Nemocnice v Gaze praskajú vo švíkoch. Desaťtisíce civilistov v nich hľadajú útočisko pred bojmi

Kritiku nedávno vyvolali zábery z Pásma Gazy, na ktorých boli palestínski zajatci zvlečení len do spodnej bielizne. Tento postup izraelská armáda obhajuje tvrdením, že pri bojoch s palestínskym hnutím Hamas sa musí uistiť, že zadržaní muži nemajú zbrane.

Bratia Jasíni uviedli, že boli v izraelskom zajatí vystavení neľudskému zaobchádzaniu a rôznym ústrkom. Museli sa napríklad zvliecť do spodnej bielizne. Podľa jedného z bratov boli zajatci prevezení do otvoreného priestoru, kde dozorcovia zhasínali cigarety na koži zajatcov, striekali na nich vodu a piesok či na nich močili.

Pravidelné bitky

"Mlátili nás, a kto po bití zdvihol hlas, bol zmlátený znova," uviedol jeden z bratov. Ďalší opísal situáciu, keď izraelskí vojaci zajatcom zakázali hovoriť medzi sebou či sa modliť. Kto pokyn nerešpektoval, dostával rany do hlavy a tela.

Bratia reportérom ukázali čerstvé popáleniny na koži, ktoré podľa nich dokladajú pravdivosť toho, o čom hovorili. Zlé zaobchádzanie potvrdili aj ďalší Palestínčania, ktorí ale nechceli uviesť svoje meno.

image

Vojna v Gaze si vyžaduje vysokú cenu, musíme však pokračovať v boji, vyhlásil Netanjahu

Izraelská armáda uviedla na otázku agentúry Reuters, že v Pásme Gazy zatýka a drží v zajatí Palestínčanov v súlade s medzinárodným právom. To neľudské zaobchádzanie či mučenie zajatcov zakazuje a zadržanie umožňuje len z bezpečnostných dôvodov.

Prokuratúra Medzinárodného trestného súdu vyzvala Izrael aj Hamas, aby rešpektovali pri bojoch medzinárodné právo. Konflikt sa začal 7. októbra, keď hnutie Hamas zaútočilo na izraelské územia pri Pásme Gazy. Pri útoku podľa izraelských úradov zomrelo 1200 ľudí, izraelské údery podľa palestínskych úradov stáli v Pásme Gazy život zhruba 21.500 ľudí.

01 - Modified: 2023-12-28 18:00:31 - Feat.: 1 - Title: Kurz roka 2024 aj pre Slovensko určí kľúčová surovina na svete. Jeden scenár hovorí o cenovom šoku 02 - Modified: 2023-12-22 13:33:10 - Feat.: 1 - Title: Putin palestínskeho vodcu informoval o ruských krokoch na deeskaláciu konfliktu v Gaze 03 - Modified: 2023-12-08 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Konflikt v Izraeli rozdeľuje veľmoci. Čína vo vojne „fandí“ Palestíne, no moslimov utláča
01 - Modified: 2024-05-09 05:35:25 - Feat.: - Title: Misia na severe nie je ukončená. Leto môže byť horúce, vraví izraelský minister obrany 02 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 03 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 04 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 05 - Modified: 2024-05-07 14:55:48 - Feat.: - Title: Hamas označil vstup izraelskej armády do Rafahu za nebezpečnú eskaláciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 08:33