FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Streľba v Prahe: Česká polícia priniesla podrobnosti o útoku, strelec sa zastrelil zrejme sám brokovnicou

22.12.2023, 11:38
22.12.2023, 13:40
Autor:
redred
  • Polícia na tlačovej konferencii zverejnila zábery zo zásahu vo vnútri budovy Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe, pri ktorej páchateľ podľa polície zastrelil 14 ľudí a ďalších 25 zranil.
  • Podľa počtu obetí je najtragickejším prípadom streľby v histórii Česka.
  • Mŕtvy je aj strelec, ktorý po útoku zrejme spáchal samovraždu.

Streľba na FF UK má 14 obetí z radov študentov a ďalších osôb a zomrel aj páchateľ, celkom teda 15 mŕtvych, povedal riaditeľ pražskej polície Matějček. Minister vnútra Vít Rakúšan predtým uviedol, že celkový počet obetí je 13, štrnástym mŕtvym je strelec.

Strelec z ochodze filozofickej fakulty zranil aj troch ľudí na ulici, uviedla polícia. Keď sa k nemu blížili policajti, zastrelil sa zrejme brokovnicou. Strelec z fakulty zasiahol jeden civilný automobil a jedno auto polície. Na zákroku proti strelcovi sa podieľali stovky policajtov, žiadny neutrpel zranenia.

Policajné pátranie po strelcovi iniciovala svedkyňa, ktorá oznámila, že jej kamarát poslal samovražednú textovú správu a nereaguje na volanie.

image

Strelec zrejme okrem Prahy vraždil aj v Klánoviciach, v škole ukryl množstvo zbraní a streliva

Polícia v noci zaznamenala hovor s vyhrážkou človeka, ktorý vyhlásil, že si berie zo strelca príklad. Do rána bol stotožnený a zaistený. Polícia zároveň vedie niekoľko vyšetrovaní proti ľuďom, ktorí zdieľali dezinformácie o streľbe. Voči ďalším dezinformátorom bude aktívne postupovať.

Podľa polície bol strelec jedným z podozrivých vo vražde muža a dieťaťa v pražských Klánoviciach. „Bohužiaľ náš podozrivý býval v Stredočeskom kraji a chýbalo nám bohužiaľ pár dní, aby sme predišli tragickej udalosti, ktorá sa stala včera,“ povedal vedúci 1. oddelenia všeobecnej kriminality Aleš Strach. Šéf pražských kriminalistov si myslí, že pravdepodobný vrah z Klánovíc a fakulty nemal k činom jeden konkrétny dôvod, predpokladá kombináciu viacerých motívov.

„Indície nám k tomu úplne smerujú. Čakáme na výsledky balistických testov,“ povedal Matějček. "V súčasnej dobe budú v Klánovickom lese a okolí opatrenia polície, kým nedostanem informáciu, že išlo to istého páchateľa," dodal.

„Povolenie mal na osem zbraní z toho dve dlhé. Koľko zbraní predniesol na FF UK, na to je skoro, až dnes ráno skončila ohliadka miesta činu,“ uviedol Strach. Ako zbrane predniesol do budovy fakulty, je podľa neho súčasťou vyšetrovania.

Všetci pacienti po streľbe sú po zásadných operáciách a sú stabilizovaní, povedal riaditeľ pražskej záchrannej služby Petr Kolouch. „Zranenia strelnou zbraňou sú veci, ktoré nie sú bežné. Som presvedčený, že nebudú bežné, pretože Česká republika a Praha je veľmi bezpečná,“ dodal.

Polícia zverejnila video zo zásahu

Polícia na tlačovej konferencii ukázala zábery zo zásahu vo vnútri budovy Filozofickej fakulty.

„Udalosť bola oznámená pred 15. hodinou, keď naše hliadky vyrazili na miesto. Nasledovali hliadky poriadkovej polície, na miesto sa dostali do piatich minút,“ povedal jeden zo zástupcov polície. „Začiatok je nekoordinovaný. Je založený na tom, aby sa hliadky dostali do kontaktu s páchateľom,“ popísal.

image

Strieľaj po mne, snažil sa útočníka odlákať český novinár. Jeden policajt bol obrovský hrdina, hovorí

Policajné hliadky hľadali páchateľa na horných poschodiach fakulty, vzápätí dostali informáciu, že strelec je na streche budovy. "Priestor nebol prehľadný, pretože vchod na strechu nebol dobre označený a nemohli sme ho nájsť," povedal jeden z policajtov.

„Potom čo je budova pod kontrolou, dochádza k prepátrávaniu budovy,“ popísal s tým, že študenti sa zabarikádovali vo vnútri učební. Polícia študentov a pracovníkov fakulty následne evakuovala do budovy Rudolfina.

„Okrem zákroku v budove musel prebiehať aj zákrok vonku pred budovou vzhľadom na to, že sa páchateľ dostal na ochodzu. Boli ohrozené životy a zdravie občanov v okolí. Vonku prebiehalo zaistenie perimetra,“ povedal riaditeľ Krajského riaditeľstva polície Petr Matějček.

„Na mieste som bol a zanechalo to vo mne veľkú stopu. Som tým otrasený,“ povedal Matějček.

Podľa námestníka riaditeľa pre SKPV pražskej polície Vojtecha Motyku nemali zasahujúci policajti žiadny prestoj. „Aktívne od prípadu klánovickej vraždy išla polícia 24/7. Policajti nechodili domov, tí, ktorí to vyšetrovali, to brali veľmi zodpovedne. Osobne som bol niekoľkokrát denne informovaný o postupe v danej veci,“ povedal.

V budove filozofickej fakulty na námestí Jána Palacha polícia pracovala celú noc. Identifikovala všetkých 14 obetí, pozostalým ponúka psychologickú pomoc, minister vnútra Vít Rakušan. Mŕtvy je aj strelec, medzi obeťami nie je žiadny cudzí štátny príslušník.

Z troch cudzincov zranených pri streľbe na Karlovej Univerzite sú dvaja zo Spojených arabských emirátov a jeden z Holandska, oznámilo v piatok ministerstvo vnútra.

Udalosť vyvolala šok aj vlnu solidarity. Vláda kvôli tragédii vyhlásila na sobotu 23. decembra v Česku štátny smútok. Policajné preventívne opatrenia po štvrtkovej streľbe na Karlovej Univerzite budú v Česku trvať minimálne do 1. januára, povedal Rakušan.

Mŕtvy je po štvrtkovej streľbe aj páchateľ, ktorý po útoku zrejme spáchal samovraždu. Podozrivým je dvadsaťštyriročný študent fakulty z obce Hostouň na Kladensku, ktorý strelné zbrane držal legálne a doteraz nemal záznam v trestnom registri a podľa Rakušana ani v iných registroch, ktoré by indikovali rizikovosť daného človeka, ako je napríklad register dlžníkov.

Strelec sa podľa polície inšpiroval obdobným prípadom v zahraničí, streľba bola podľa všetkého činom osamelého strelca.

01 - Modified: 2024-04-25 12:58:45 - Feat.: - Title: Streľba v Prahe silne psychicky zasiahla 9000 ľudí, pomohli stovky odborníkov 02 - Modified: 2024-02-12 09:11:27 - Feat.: - Title: Strelca z pražskej filozofickej fakulty lokalizovala polícia pol hodiny pred masakrom 03 - Modified: 2024-01-25 13:26:03 - Feat.: - Title: IPčko spúšťa aktivity na prevenciu radikalizácie mladých. Potrebujeme, aby sa k nám pridali aj ďalší, vyzýva 04 - Modified: 2024-01-18 09:38:05 - Feat.: - Title: Dojímavý príbeh jednej z obetí streľby v Prahe. Už sa mu nedalo pomôcť, jeho orgány zachránili piatich ďalších 05 - Modified: 2024-01-14 16:39:41 - Feat.: - Title: Necítim si nohu. Strelec z pražskej univerzity zasiahol Holanďana, ktorý išiel s rodinou na trhy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 09:36