Aktivisti a zástupcovia opozičnej populistickej strany Právo a spravodlivosť stoja počas protestu pred sídlom poľskej verejnoprávnej televízie TVP vo Varšave. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Spor novej poľskej vlády s opozíciou o médiá pokračuje, tentoraz v agentúre PAP

22.12.2023, 10:51
Autor:
ČTKČTK

Nový šéf PAP Marek Bloński podľa stanice plánuje agentúru veľmi rýchlo navrátiť "na správnu cestu".

Niekoľko desiatok prívržencov poľskej opozície v noci na dnešok demonštrovalo pred sídlom poľskej štátnej agentúry PAP a vo vnútri zostáva niekoľko poslancov opozičnej strany Právo a spravodlivosť, vrátane bývalých ministrov Piotra Glińského a Przemyslawa Czarneka. Nového šéfa agentúry, menovaného ministrom kultúry, doteraz nevpustili do riaditeľne, uviedla dnes na svojom webe súkromná televízia TVN 24.

Nový šéf PAP Marek Bloński podľa stanice plánuje agentúru veľmi rýchlo navrátiť "na správnu cestu". Politici PiS naopak tvrdia, že sú vo vnútri budovy, aby bránili "ústavný poriadok" v krajine a zabránili novej vláde v "uzurpácii" verejnoprávnych a štátnych médií. Tie posledných osem rokov ovládala PiS, pripomínajú kritici, vytýkajúci bývalej vládnej strane pokrytectva.

Bloński zdôraznil, že sa usiluje predovšetkým o obnovu verejnej misie agentúry. "Keby som počul, že mám otočiť vyznenie, pretože predtým to bolo ‘ich‘ a teraz to má byť ‘naše‘, tak by som v rozhovore (o vymenovaní do čela PAP) nepokračoval. Nič také som ale od ministra nepočul, a tak som to v dobrej viere prijal," povedal.

image

Poľská vláda na prvom rokovaní schválila návrh rozpočtu

Zdôraznil, že mu ide predovšetkým o obnovenie práce agentúry, aby zodpovedala normám profesionálnej práce, stanoveným v PAP pred takmer dvoma desaťročiami. Za nevyhnutný považuje audit a analýzu produktov PAP v posledných rokoch. "Určite ale nebudeme fungovať tak, že teraz zavrieme alebo zrušíme všetko, čo bolo," dodal.

To isté podľa neho platí aj o novinároch, keď nezáleží odkiaľ prišli, ale ako sú schopní a ako pracujú. Aktuálnu situáciu prirovnal k urgentnému príjmu pacientov, kedy sa najprv triedi, kto potrebuje pomoc najnaliehavejšie.

Fakt, že doteraz nemá prístup do svojej novej pracovne, mu nebráni riadiť agentúru. "Mnohokrát som od poslancov vypočul výčitky, že konáme na základe uznesenia Sejmu. To nie je pravda. Nemenovali nás na základe uznesenia. Majiteľ povolal (dozornú) radu a tá vymenovala vedenie. To, že je riaditeľňa obsadená, neznemožňuje konanie," povedal.

PiS tvrdí, že nová vláda vymenila vedenie verejnoprávnej televízie a rozhlasu a štátne agentúry na základe jednoduchého uznesenia, ktoré Sejm, dolná komora parlamentu, prijal už v utorok väčšinou hlasov novej vládnej koalície. Koalícia naopak argumentuje, že minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz konal na základe nálezu ústavného súdu, vydaného pred jeho ovládnutím PiS, a obchodného práva, podľa ktorého je štát stopercentným vlastníkom príslušných mediálnych spoločností.

01 - Modified: 2023-12-21 05:38:31 - Feat.: 1 - Title: Poľský parlament vyhlásil justičnú reformu bývalej vlády za protiústavnú 02 - Modified: 2023-12-20 16:08:34 - Feat.: 1 - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie ocenila odhodlanie Varšavy obnoviť vládu práva v Poľsku
01 - Modified: 2024-05-01 12:08:46 - Feat.: - Title: Poľský minister zahraničia odsúdil podpaľačský útok na varšavskú synagógu 02 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna 03 - Modified: 2024-04-30 17:56:20 - Feat.: - Title: Zlo postavíme pred spravodlivosť. Poľské orgány vyšetrujú zneužívanie moci za bývalej vlády, ohlásil Tusk 04 - Modified: 2024-04-30 12:05:31 - Feat.: - Title: Poľská prokuratúra vyšetruje Orlen kvôli prevodu peňazí na švajčiarsku divíziu, zaoberá sa aj znižovaním cien 05 - Modified: 2024-04-30 11:43:41 - Feat.: - Title: Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 07:29