Ruský prezident Vladimir Putin hovorí počas svojej výročnej tlačovej konferencie v Moskve. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin po dvoch rokoch organizuje obriu tlačovku. Pomoc Ukrajine slabne, teší ho

14.12.2023, 11:29
14.12.2023, 13:24
Autor:
pttptt
  • „Buď sa dohodneme na mieri, alebo problém vyriešime silou,“ povedal ruský prezident.
  • Ďalšia ruská mobilizácia podľa neho však potrebná nie je.
  • Naopak, ukrajinské elitné jednotky podľa neho utrpeli zbytočné straty na východnej strane Dnepra.

Na Ukrajine v súčasnosti bojuje 617-tisíc ruských vojakov, vyhlásil vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin na výročnej tlačovej konferencii, ktorú Kremeľ tento rok spojil s odpoveďami hlavy štátu na otázky občanov.

Putin povedal, že mier nastane až po tom, keď Rusko dosiahne svoje ciele na Ukrajine. Doplnil tiež, že všetko nasvedčuje tomu, že pomoc Západu smerom k Ukrajine pomaly upadá. 

Privítali ho potleskom

VIDEO:  Sledujte naživo Putinovu prvú tlačovú konferenciu od začiatku vojny na Ukrajine.

Pri príchode do sály v centre Moskvy, kúsok od Kremľa, bol Putin privítaný potleskom, píše agentúra Reuters.

„Mier nastane, keď dosiahneme svoje ciele na Ukrajine,“ uviedol na začiatku prenosu Putin. „Naše ciele nemeníme,“ dodal.

Doplnil tiež, že všetko nasvedčuje tomu, že pomoc Západu smerom k Ukrajine pomaly upadá. Zopakoval, že Moskve ide o denacifikáciu a demilitarizáciu susednej krajiny. „Buď sa dohodneme na mieri, alebo problém vyriešime silou,“ cituje aj agentúra Reuters Putina.

Ukrajinské elitné jednotky podľa neho utrpeli zbytočné straty na východnej strane Dnepra. "Hlúposť a tragédia, je to nezodpovedné zo strany politického vedenia krajiny," povedal Putin.

Moskva okrem iného kritizuje skutočnosť, že Ukrajinci oslavujú vodcu ukrajinských nacionalistov z čias druhej svetovej vojny Stepana Banderu, a trvá na tom, aby Ukrajina bola neutrálna a nestala sa členom NATO, o čo sa usiluje Kyjev.

Putin zopakoval svoje stanovisko, že východná časť NATO a rozširovanie smerom k ruským hraniciam, vrátane Ukrajinou deklarovaného priania pripojiť sa k západnej vojenskej aliancii, bolo základnou príčinou konfliktu.

„Bezbrehá túžba plaziť sa k našim hraniciam aj prijatie Ukrajiny do NATO, to všetko viedlo k tejto tragédii... Oni nás donútili k týmto akciám,“ posťažoval sa Putin v priamom prenose.

Chlapi bojujú dobre, pochvaľoval si Putin

Konferencia sa rýchlo otočila aj k téme ruskej mobilizácie. Podľa ruského prezidenta zatiaľ nie je potrebná ďalšia. „Príliv mužov, ktorí sú pripravení brániť našu vlasť so zbraňou v ruke, neklesá.

Spolu s dobrovoľníkmi by ich malo byť okolo pol milióna. Nie je potrebná ďalšia mobilizácia,“ povedal. „Chlapi bojujú naozaj dobre,“ pochválil Putin ruskú armádu.

Na Ukrajine bojuje 617-tisíc ruských vojakov, vyhlásil ďalej Putin. Zároveň povedal, že situácia na fronte sa pre ruské jednotky zlepšuje.

image

FOTOGALÉRIA: Putin odhalil dve nové jadrové ponorky, predvádza Západu ruskú silu

Jedna z otázok novinárov smerom k Putinovi smerovala aj na účasť ruských športovcov na letných olympijských hrách v Paríži v roku 2024. „Som za účasť našich športovcov, ale mali by sme analyzovať neutrálny status a ďalšie podmienky, ktorým budú musieť čeliť,“ povedal ruský vodca.

Pri zodpovedaní otázok verejnosti a médií Putin oznámil, že na jar sa bude usilovať o ďalšie šesťročné prezidentské obdobie. Putin sa tiež označil za toho pravého, kto má naďalej viesť Rusko v konflikte, ktorý považuje za existenčný pre svoju krajinu a pre jej prežitie.

„Kyjev a jeho západní spojenci to považujú za nevyprovokovaná okupácia územia v koloniálnom štýle,“ sťažoval sa Putin v priamom prenose.

Priama linka, milióny otázok

Putinov program „Priama linka“ umožňuje obyčajným Rusom pýtať sa prezidenta na riešenie problémov od pretrhnutého vodovodu až po ekonomické problémy.

Tlačová konferencia naopak predstavuje vzácnu príležitosť pre pozvaných novinárov klásť otázky priamo ruskému vodcovi, píše The Washington Post.

Obvykle sa toto Putinovo vystúpenie koná každý rok. No v búrlivom prvom roku invázie na Ukrajinu, po opakovaných neúspechoch na bojisku a chaotickej vojenskej mobilizácii, sa Putin takémuto verejnému vystúpeniu v minulom roku nepodrobil.

image

Putin nebezpečne prehrial ruskú ekonomiku, nadmerné výdavky na obranu ukazujú svoju tienistú stránku

Podľa ruskej agentúry Interfax sa v predvečer programu zišli takmer dva milióny otázok od občanov. Klásť ich mohli  napríklad telefonicky, posielať cez sms či sociálne siete. Príjem otázok vraj pokračuje až do konca vystúpenia, ktoré obvykle trvá aj niekoľko hodín.

 

01 - Modified: 2023-12-13 14:50:47 - Feat.: 1 - Title: Fico odpovedal na veľkopanskú nadutosť Moskvy 02 - Modified: 2023-12-12 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko preberá iniciatívu, pred voľbami môže prísť prekvapivá ofenzíva. Čo chýba ukrajinským vojakom? 03 - Modified: 2023-12-12 13:47:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko pracuje na uzatvorení významnej medzištátnej dohody s Iránom 04 - Modified: 2023-12-12 12:38:59 - Feat.: 1 - Title: Ruská centrálna banka pravdepodobne ukončí cyklus sprísňovania menovej politiky
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:24