Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bulhari protestovali proti demontáži pamätníka sovietskej armády

13.12.2023, 07:14
Autor:
TASRTASR

Podľa októbrového prieskumu väčšina Sofijčanov súhlasí s premiestnením pamätníka do múzea alebo s jeho úplným zničením. Jeho zachovanie si praje tretina.

Demonštranti v bulharskom hlavnom meste Sofia v utorok protestovali proti odstráneniu 37-metrového pamätníka venovaného sovietskej armáde, ktorý postavili pred takmer 70 rokmi. Informujú o tom agentúry DPA a AFP.

"Regionálne úrady sa rozhodli demontovať pamätník sovietskej armády po tom, čo sa ukázalo, že predstavuje pre miestnych obyvateľov hrozbu," uviedla oblastná správkyňa Sofie Vjara Todeva, pričom upozornila na fakt, že odborníci hlásili porušenie konštrukcie.

image

Ukrajina sa ďalej zbavuje sovietskych symbolov, v Kyjeve odstránili pomník ruského básnika Puškina

Demonštranti však tvrdia, že odstránenie pamätníka, ktorý označili za symbol víťazstva nad fašizmom, je nezákonné. Na protest preto zablokovali križovatku neďaleko Orlovho mosta v centrálnej časti Sofie.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová označila odstránenie pamätníka za "barbarské správanie bulharskej strany, ktoré sa nedá ospravedlniť ani odpustiť".

Očakáva sa, že pamätník po odmontovaní z jeho pôvodného miesta vystavia v Múzeu socialistického umenia v Sofii. Odstránenie tohto pamätníka sľuboval už pred voľbami novozvolený starosta bulharskej metropoly Vasil Terziev.

Podľa októbrového prieskumu väčšina Sofijčanov súhlasí s premiestnením pamätníka do múzea alebo s jeho úplným zničením. Jeho zachovanie si praje tretina.

image

Kazachov trápi kríza identity. Odluku od sympatií k bývalému ZSSR brzdí systém klanových väzieb a korupcie

Tento pamätník v Sofii postavili v roku 1954 a skladá sa z troch bronzových sôch zobrazujúcich sovietskeho vojaka, matku s dieťaťom a robotníka. Od pádu komunistického režimu v roku 1989 sa opakovane objavovali výzvy na jeho odstránenie.

Bulharsko, ktoré je členom EÚ a NATO, je prevažne pravoslávne a s Ruskom ho spájajú historické a kultúrne väzby.

01 - Modified: 2024-04-28 13:27:06 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 02 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 03 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 04 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:33