Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: Reutersr
StoryEditor

Opevniť sa alebo zaútočiť? USA a Ukrajina sa sporia o stratégiu na budúci rok

12.12.2023, 15:17
Autor:
ČTKČTK

Niektorí vysokopostavení americkí predstavitelia vyjadrili obavy, že ak vojna v budúcom roku zamrzne v dlhej patovej situácii, získa prevahu ruský prezident Vladimir Putin.

Americkí a ukrajinskí vojenskí predstavitelia hľadajú novú stratégiu na budúci rok, aby oživili úspech Kyjeva a tiež slabnúcu podporu pre jeho boj s ruskými inváznymi silami. 

S odvolaním sa na činiteľov oboch krajín to napísal americký denník The New York Times (NYT), podľa ktorého ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prišiel na návštevu do Washingtonu v kritickom momente, a to ako na bojovom poli, tak v americkom Kongrese.

Zelenskyj pricestoval do USA v pondelok, aby tam rokoval so svojím americkým náprotivkom Joom Bidenom a tiež so zástupcami Kongresu. Ukrajina čelí na bojisku neúspechom v čase, keď republikánska podpora pokračovania americkej finančnej pomoci Kyjevu slabne.

Súčasná snaha nájsť nový prístup prichádza po protiofenzíve, keď sa Ukrajincom nepodarilo dobyť späť Ruskom okupované rozsiahle územia, a podľa NYT tiež po týždňoch často napätých rokovaní medzi americkými a ukrajinskými predstaviteľmi.

Spojené štáty posilňujú vojenské poradenstvo pre Kyjev

Niektorí vysokopostavení americkí predstavitelia vyjadrili obavy, že ak vojna v budúcom roku zamrzne v dlhej patovej situácii, získa prevahu ruský prezident Vladimir Putin. Jeho armáda po neúspešnom vlaňajšom ťažení na Kyjev obnovuje svoju silu, píše americký denník.

Dodáva, že Moskva má teraz viac vojakov, munície aj rakiet a podľa amerických predstaviteľov zvýšila svoju palebnú prevahu vďaka flotile bojových dronov. Podľa niektorých analytikov tiež hrozí, že čím dlhšie bude vojna vnímaná ako patová, tým ťažšie bude zabezpečiť ďalšiu americkú finančnú podporu pre Kyjev.

image

Rusko preberá iniciatívu, pred voľbami môže prísť prekvapivá ofenzíva. Čo chýba ukrajinským vojakom?

Spojené štáty podľa The New York Times posilňujú osobné vojenské poradenstvo, ktoré poskytujú Ukrajine, a vysielajú do Kyjeva generálporučíka Antonia Aguta, ktorý má na starosti podporu Ukrajiny, aby trávil viac času v napadnutej krajine a komunikoval užšie s ukrajinským vojenským velením.

Vojenskí predstavitelia oboch krajín vraj dúfajú, že budúci mesiac počas série vojnových cvičení v nemeckom Wiesbadene vypracujú podrobnosti novej stratégie. Minulý týždeň sa zišli americkí a ukrajinskí vojenskí predstavitelia, aby prerokovali všeobecné črty stratégie v budúcom roku, hoci nikto z nich nechcel zverejniť podrobnosti, uvádza NYT.

USA chcú, aby si Ukrajinci vyrábali viac zbraní

Američania podľa denníka presadzujú konzervatívnu stratégiu, ktorá sa sústredí na udržanie ukrajinského územia, vybudovanie opevnenia a vytvorenie zásob a síl v priebehu roka.

Niektorí predstavitelia americkej armády chcú, aby sa Ukrajina v budúcom roku sústredila aj na posilňovanie svojej schopnosti vyrábať zbrane. Táto stratégia podľa nich zlepší sebestačnosť krajiny a zabezpečí, že Kyjev bude schopný odraziť nové útočné úsilie Ruska.

image

Kritizuješ Putina? Skončíš v blázinci. Ruská expertka opisuje, čo režim robí s odporcami

Cieľom je vytvoriť dostatočne vierohodnú hrozbu, čo by mohlo prinútiť Rusko uvažovať o začatí zmysluplných rokovaní na konci budúceho roka alebo v roku 2025, píše NYT.

Ukrajinci podľa newyorského denníka chcú prejsť do útoku, či už na zemi, alebo s pomocou diaľkových úderov. Skúmajú pritom stratégie, ktoré by nadväzovali na ich úspešné údery na Ruskom anektovanom polostrove Krym.

Hľadajú spôsoby, ako zavádzať Rusko z rovnováhy a dosahovať symbolické víťazstvá pomocou útokov na zbrojárske fabriky, sklady zbraní a železničné trate na prepravu munície.

Protiofenzíva nebola pre Ukrajinu kompletný neúspech

Zároveň existujú známky kompromisu. Americkí predstavitelia uviedli, že sú otvorení niektorým novým myšlienkam Ukrajincov, ich tohtoročné údery na Kryme sa podľa Američanov ukázali byť pre Rusko bolestné a boli svetlým bodom v inak neuspokojivej protiofenzíve.

Americkí stratégovia veria, že Ukrajinci môžu na tieto úspechy budúci rok nadviazať, aj keď by veľkú časť svojej energie vynaložili na obnovu svojich síl.

image

Os štyroch pokúša nadvládu USA. Hádky v Kongrese ohrozujú svetový poriadok

The New York Times tiež konštatuje, že protiofenzíva nebola pre Ukrajinu kompletný neúspech, a spomína úspešné útoky na ruskú čiernomorskú flotilu a vojenské veliteľské stanoviská na Kryme. Podľa niektorých predstaviteľov išlo o významné námorné víťazstvo krajiny bez námorníctva.

Tieto operácie pritom Kyjevu umožnili vyvážať cez Čierne more obilie a udržali otvorené niektoré lodné trasy.

Ukrajina nepotrebuje získať späť všetkých takmer 20 percent územia, ktoré Rusko okupuje, aby vojnu vyhrala, veria americkí činitelia.

Dosiahnutie určitých strategických a symbolických víťazstiev spoločne s posilnením obrany a schopností vyrábať viac zbraní by mohlo stačiť na posilnenie ukrajinskej pozície, až sa nevyhnutne obnovia výzvy na mierové rozhovory o ukončení vojny, napísal americký denník.

01 - Modified: 2023-12-12 11:41:25 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ tvrdí, že prípadná ďalšia pomoc USA pre Ukrajinu sa skončí fiaskom 02 - Modified: 2023-12-11 19:35:23 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj vo Washingtone: Odkladanie ďalšej pomoci Ukrajine prospieva Putinovi 03 - Modified: 2023-12-11 13:18:34 - Feat.: 1 - Title: Rusko usporiada prezidentské voľby aj na okupovaných územiach Ukrajiny 04 - Modified: 2023-12-11 09:35:31 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko stále hrozí vetom. Nad samitom EÚ a pomocou Ukrajine sa vznáša Orbánov tieň, píše Politico 05 - Modified: 2023-12-11 07:47:04 - Feat.: 1 - Title: Kyjevom otriasli výbuchy, Ukrajinci zostrelili najmenej osem ruských rakiet 06 - Modified: 2023-12-09 13:49:04 - Feat.: 1 - Title: Bulharský parlament prelomil veto prezidenta, schválil vojenskú pomoc Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 04 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 05 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 21:47