ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Fínsko nevydá Ukrajine ruského nacionalistu podozrivého z teroristických činov

08.12.2023, 16:54
Autor:
ČTKČTK

Fínsky najvyšší súd v dnešnom verdikte zmienil skoršie rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa ktorého sú ukrajinské väznice sú preplnené a dlhodobo sa stretávajú so zlými životnými podmienkami.

Fínsko nevydá do Kyjeva ruského nacionalistu Jána Petrovského, ktorý čelí podozreniu z páchania teroristických činov na východe Ukrajiny v rokoch 2014 až 2015. Podľa agentúry Reuters a spravodajského serveru The Moscow Times o tom dnes rozhodol fínsky najvyšší súd s argumentom, že by muži mohlo hroziť v ukrajinskom väzení zlé zaobchádzanie. Ukrajinská strana zatiaľ nereagovala. Petrovskij vinu popiera.

Petrovskij je považovaný za jedného zo zakladateľov ruskej neonacistickej skupiny Rusič, ktorá sa podľa fínskych a ruských médií v rokoch 2014 a 2015 zapojila do bojov na východoukrajinskom Donbase na strane Moskvou podporovaných proruských separatistov. Prepojila sa aj s ruskou žoldnierskou Wagnerovou skupinou.

Podľa The Moscow Times sa členovia skupiny Rusič zapojili aj do ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva začala vlani vo februári. Spojené štáty vlani v septembri zaradili Petrovského na svoj sankčný zoznam kvôli tomu, že podľa nich prejavil v čase ruskej invázie "zvláštnu krutosť" v bojoch v Charkovskej oblasti, napísal denník Financial Times. Petrovskij podľa médií figuruje aj na sankčných zoznamoch Európskej únie, Británie a Kanady.

image

Rusi a Bielorusi budú môcť štartovať na olympiáde, musia však splniť podmienku

Tridsaťšesťročný Petrovskij teraz vystupuje pod menom Voislav Torden. Fínske bezpečnostné zložky ho zadržali tento rok v lete, keď sa snažil odletieť do Francúzska a obvinili ho z porušenia imigračných pravidiel, podotkol The Moscow Times, podľa ktorého Ukrajina usiluje o zatknutie Petrovského už niekoľko rokov.

Fínsky najvyšší súd v dnešnom verdikte o zamietnutí vydania zmienil skoršie rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý zistil, že ukrajinské väznice sú preplnené a dlhodobo sa stretávajú so zlými životnými podmienkami. Podľa Reuters dospel k záveru, že vydanie na Ukrajinu by mohlo viesť k neľudskému a ponižujúcemu zaobchádzaniu s Petrovským. Ukrajinská vláda sa zatiaľ k verdiktu nevyjadrila.

Súd tiež rozhodol o prepustení Petrovského z väzby, ale väzenská ostraha ho podľa Reuters odviezla späť do väzobnej väznice. "Na základe rozhodnutia hlavného vyšetrovateľa sme (tohto) človeka zobrali do väzby... a zisťujeme podmienky jeho prítomnosti v krajine," povedal Mikko Hirvi z bezpečnostných zložiek.

Denník Ilta-Sanomat už skôr uviedol, že Petrovskij sa v minulosti zdržiaval v Nórsku, kde pôsobil v tamojšej pobočke neonacistickej skupiny Ódinovi vojaci. Z Nórska bol muž deportovaný v roku 2016 kvôli napojeniu na extrémistické hnutia. Muž následne Nórsko obvinil z politického prenasledovania a vyhlásil, že podľa neho nebol dôvod na vyhostenie.

01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 10:28:58 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Jána Kuciaka povedú Žilinkovi kritici zo zrušenej špeciálnej prokuratúry 03 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 04 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 05 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 17:31