Palestínske deti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kľačanie a mesiace v cele bez obvinenia. Aj palestínske deti trestajú v Izraeli vojenské súdy

06.12.2023, 22:01
Autor:
ČTKČTK

Rodiny Palestínčanov často nevedia, z čoho sú ich deti obvinené, a to keď sú v "administratívnej väzbe" a nedostanú sa pred súd.

Izrael počas týždňového prímeria s Hamásom prepustil na 240 palestínskych väzňov, z toho 171 vo veku 14 až 18 rokov. Tri štvrtiny z nich neboli za nič odsúdené, napísal denník El País.

Podľa neho je Izrael jedinou krajinou, kde sa deti a mladiství dostávajú pred vojenské súdy. Ide o Palestínčanov zatknutých na okupovanom Západnom brehu, zatiaľ čo trestné činy tamojších židovských osadníkov podľa organizácie Human Rights Watch riešia súdy civilné.

Maloletí za mrežami

"Keď sa začala vojna, začali nás ponižovať. Každý nový väzeň vyzeral, že ho zmlátili," opísal televízii CBS 17-ročný Ahmad abú Najm. Mnoho jeho spoluväzňov bolo mladších ako on, niektorým bolo len 12 rokov. Ahmad bol vo väzení rok za hádzanie kameňov pri stretoch s vojakmi, čo je najčastejší čin, za ktorý sa maloletí Palestínčania dostávajú za mreže. 

Denník Financial Times napísal, že Izrael považuje za teroristu každého Palestínčana, či už bol odsúdený za pokus o vraždu či za "narušenie bezpečnosti", teda aj hádzanie kameňov.

image

Východonemecká krajina vyžaduje podporu Izraela, inak občianstvo neudelí

Rodiny Palestínčanov často nevedia, z čoho sú ich deti obvinené, a to keď sú v "administratívnej väzbe" a nedostanú sa pred súd. Izrael to odôvodňuje tým, že obvinenia sú založené na tajných informáciách, ktoré vzhľadom na bezpečnosť nemožno zverejniť. Táto väzba sa podľa HRW môže neobmedzene predlžovať. V Súčasnosti je v nej asi 2000 zo zhruba 8000 palestínskych väzňov.

"Dávali mi veľmi málo jedla a vyhrážali sa aj tým, že zbúrajú dom rodičov, keď sa nepriznám. Mal som podpísať dokumenty v hebrejčine, ktorým som nerozumel," uviedol 17-ročný Visám Tamimi, zatknutý tento rok v júni pri nočnej razii, keď asi 50 vojakov vtrhlo do ich domu.

Tvrdé zaobchádzanie

Dali mu pri tom plastové putá, zaviazali oči a doviezli ho na vojenskú základňu, kde musel päť hodín kľačať. Skončil vo väznici Ofer, kde bol viac ako mesiac na samotke v ani nie dva metre širokej cele s neustále blikajúcim svetlom. Nakoniec nebol z ničoho obvinený.

Prepustený bol počas prímeria aj 19-ročný Ahmad, ktorého prvýkrát zatkli, keď mal 13 rokov. Obvinený bol tiež z hádzania kameňov a dostal trest rok väzenia, ktorému sa vyhol vďaka pokute v prepočte asi tritisíc eur.

Šestnásťročného Muhammada Darvíša odsúdili na osem mesiacov, podľa svojej matky za hádzanie kameňov, podľa súdu za "hodenie výbušného zariadenia". Denníku FT opísal, že pred rozsudkom ho niekoľkokrát vozili v dodávke bez sedadiel, v ktorej bolo veľké teplo. Palestínski väzni tomu podľa neho hovoria "poštová služba".

image

Desaťtisíc ton vojenského materiálu. USA je najdôležitejším spojencom Izraela

Denník The Washington Post citoval 17-ročného Noaha Bsesa, ktorý bol zatknutý v auguste za účasť na demonštrácii vo východnom Jeruzaleme a rovnako ako ostatní mladíci obvinení z hádzania kameňov a zapaľovania pneumatík. Bseso tvrdí, že sa protestu nezúčastnil. Teraz dúfa, že dokončí školu a bude sa môcť stať IT technikom. Aj on strávil niekoľko dní sám v cele bez okien.

"Zobrali nám všetky osobné veci aj náhradné oblečenie a niektoré dni sme dostávali len chlieb," opísal Bseso situáciu po 7. októbri. Keď po prepustení prišiel domov, hliadkovala v jeho štvrti izraelská polícia, aby sa neoslavoval jeho návrat domov. "Žiadne slávenie, prejavy radosti sa budú považovať za podporu terorizmu, oslavy sú podporou tej ľudskej spodiny, tých nacistov," citoval WP ministra bezpečnosti Itamara Ben Gvira.

Okrem mladistvých prepustil Izrael ženy. Bola medzi nimi aj 22-ročná Nurhan Avadová, zatknutá v 16 rokoch za pokus ubodať izraelského vojaka, ktorá podľa stanice CBS vo väzení vyštudovala vysokú školu.

01 - Modified: 2023-12-06 20:03:55 - Feat.: 1 - Title: Desaťtisíc ton vojenského materiálu. USA je najdôležitejším spojencom Izraela 02 - Modified: 2023-12-06 19:14:30 - Feat.: 1 - Title: Izrael rozširuje okupované územie. Schválil výstavbu nových osídlení vo východnom Jeruzaleme 03 - Modified: 2023-12-06 16:53:01 - Feat.: 1 - Title: V Pásme Gazy rastie hnev miestnych voči hnutiu Hamas, humanitárna situácia sa zhoršuje
01 - Modified: 2024-05-04 21:24:28 - Feat.: - Title: Požiadavka Hamasu na ukončenie vojny marí úsilie o prímerie, tvrdí izraelský činiteľ 02 - Modified: 2024-05-04 19:19:02 - Feat.: - Title: Izraelské sily zabili piatich Palestínčanov pri zásahu na Západnom brehu Jordánu 03 - Modified: 2024-05-04 17:12:20 - Feat.: - Title: Študenti v Írsku a Švajčiarsku sa pripojili k protestnej vlne na podporu Palestínčanov 04 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-05-03 18:47:11 - Feat.: - Title: Erdogan: Zastavenie obchodu s Izraelom má pomôcť k prímeriu v Gaze. Antisemitský diktátor, reaguje Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 06:46