Španielsky premiér Pedro Sánchez. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tisíce ľudí v Španielsku znovu protestovali proti amnestii pre separatistov

03.12.2023, 19:12
Autor:
ČTKČTK

Pedro Sánchez sľúbil amnestiu a ďalšie ústupky v snahe získať podporu dvoch katalánskych strán pre svoju novú vládu. Parlament mu potom pred necelými dvoma týždňami naozaj vyjadril dôveru.

V Španielsku dnes znovu protestovali tisíce ľudí proti amnestii, ktorú sľúbil socialistický premiér Pedro Sánchez katalánskym separatistom v snahe zabezpečiť si vládnu väčšinu.

"V mene Španielska skoncujte s týmto nezmyslom," volal líder konzervatívnej opozície Alberto Núňez Feijoó na zhromaždení v Madride. Podľa organizátorov sa na podujatí zišlo asi 15-tisíc účastníkov, polícia odhadla účasť na približne osemtisíc.

Sánchez sľúbil amnestiu a ďalšie ústupky v snahe získať podporu dvoch katalánskych strán pre svoju novú vládu. Parlament mu potom pred necelými dvoma týždňami naozaj vyjadril dôveru.

Udelenie milosti sa má vzťahovať okrem iného na politikov a aktivistov, ktorí sa zúčastnili na organizácii referenda o nezávislosti Katalánska z roku 2017, ale tiež na policajtov, ktorí vtedy zasahovali proti referendu a čelia obvineniu, alebo boli odsúdení, za nadmerné použitie sily.

Účastníci dnešného protestu niesli transparenty s heslami "Sánchez do väzenia" či "Sánchez zradcu vlasti". Šéf Ľudovej strany (PP) Feijóo vo svojom prejave uviedol, že Sánchezova ľavicová vláda je hanbou Španielska.

PP zvolala protestné zhromaždenie v reakcii na to, že zástupcovia Sánchezovej socialistickej strany PSOE a katalánskej strany Junts separatistického vodcu Carlesa Puigdemonta v sobotu začali v Ženeve dôverné rokovania o urovnaní dlhotrvajúceho konfliktu. Prvá schôdzka podľa vyjednávača PSOE Santosa Cerdána "prebehla dobre".

Rovnako ako ľavicová strana Republikánska ľavica Katalánska (ERC) regionálneho premiéra Pere Aragonésa tiež liberálne zoskupenie Junts usiluje o odtrhnutie Katalánska od Španielska. Sánchez sa tomu podľa dpa snaží zabrániť a konflikt zmierniť prostredníctvom dialógu a ústupkov.

Doteraz najväčšieho protestu proti amnestii sa 18. novembra v uliciach Madridu zúčastnilo vyše 170-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 02 - Modified: 2024-04-26 20:07:10 - Feat.: - Title: Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky 03 - Modified: 2024-04-26 09:16:32 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť v Španielsku vzrástla na najvyššiu úroveň za posledný rok 04 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 05 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 05:29