Demonštrant na znak solidarity s Palestínčanmi v Gaze drží transparent v Istanbule. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA vyjadrili znepokojenie nad financovaním Hamasu. Peniaze majú prúdiť z krajiny NATO

30.11.2023, 21:35
Autor:
ČTKČTK

Podľa námestníka americkej ministerky financií Hamas nedostáva z Turecka financie priamo od vlády, ale od dobrovoľníckych organizácií či finančných inštitúcií.

Spojené štáty vyjadrili znepokojenie ohľadom schopnosti radikálneho palestínskeho hnutia Hamas získavať v Turecku peniaze na svoje aktivity. O záležitosti dnes rokoval v Istanbule námestník americkej ministerky financií Brian Nelson, ktorý má na starosti boj proti financovaniu teroristických skupín. Nelson tiež v Turecku rokoval o možnom obchádzaní sankcií zavedených proti Rusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine, píše agentúra Reuters.

Podľa Nelsona Turecko patrí k hlavným zdrojom financií pre palestínske hnutie Hamas. "Sme hlboko znepokojení schopnosťou Hamasu získavať finančnú podporu (v Turecku) pre možné teroristické útoky v budúcnosti," povedal novinárom Nelson, ktorý v Istanbule rokoval s predstaviteľmi tureckej vlády i biznisu.

Dobrovoľnícke organizácie

Podľa Nelsona Hamas nedostáva z Turecka financie priamo od vlády, ale od dobrovoľníckych organizácií či finančných inštitúcií. Na rozdiel od USA či Európskej únie Turecko nepovažuje hnutie Hamas za teroristickú organizáciu.

Podľa námestníka americkej ministerky financií však Hamás porušuje v niektorých prípadoch aj turecké zákony. Zástupcovia tureckej vlády podľa Nelsona uviedli, že nebudú tolerovať porušovanie tureckých zákonov, napríklad v prípade prania špinavých peňazí.

image

Hamas prepustil ďalších dvoch izraelských rukojemníkov, mladú ženu militanti predtým postrelili

Podľa portálu CNBC americká vláda po útoku zo soboty 7. októbra, keď Hamas na izraelskom území zabil najmenej 1200 ľudí, zosilnela svoje úsilie, aby prerušila zdroje financovania palestínskeho hnutia.

Podozrenie

Podľa portálu panuje podozrenie, že Hamas získava peniaze pre svoje aktivity napríklad od tureckej humanitárnej organizácie IHH, ktorá má blízko k vláde tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Samotný Erdogan od začiatku konfliktu označil Hamas za oslobodzovacie hnutie a Izrael za štát, ktorý používa teroristické praktiky.

Nelson s tureckými predstaviteľmi rokoval tiež o možnom obchádzaní amerických sankcií zavedených proti Rusku. Poukázal na to, že za posledný rok a pol až dva roky sa niekoľkonásobne navýšil objem tovaru pre vojenské i civilné použitie, ktorý bol cez Turecko vyvezený do Ruska.

Ide napríklad o polovodičov. Podľa Nelsona je v tureckých prístavoch a letiskách obsluhovaných príliš veľa ruských lodí a lietadiel. Washington bude naďalej vyvíjať tlak na tureckú vládu aj firmy, aby sankcie dodržiavali, povedal Nelson.

Samotné Turecko proti Rusku po začatí invázie na Ukrajinu sankcie nezaviedlo. Odmieta však tvrdenie Spojených štátov a západných krajín, že by napomáhalo obchádzaniu týchto opatrení.

01 - Modified: 2023-11-30 18:33:47 - Feat.: 1 - Title: Hamas prepustil ďalších dvoch izraelských rukojemníkov, mladú ženu militanti predtým postrelili 02 - Modified: 2023-11-30 18:06:25 - Feat.: 1 - Title: Poburujúce vyjadrenia. Španielsky premiér má o dianí v Gaze pochynosti, Izrael stiahol veľvyslankyňu 03 - Modified: 2023-11-30 16:35:45 - Feat.: 1 - Title: Hamas prevzal zodpovednosť za útok v Jeruzaleme. Palestínci spustili streľbu na ľudí na zastávke
01 - Modified: 2024-05-10 05:21:33 - Feat.: - Title: Vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael, tvrdí Hamas 02 - Modified: 2024-05-10 05:13:53 - Feat.: - Title: Nemecko je pripravené hrať vedúcu úlohu v oblasti bezpečnosti, vyhlásil minister obrany Pistorius 03 - Modified: 2024-05-09 21:43:44 - Feat.: - Title: Juhovýchod USA ďalej trápia búrky, ktoré si v stredu vyžiadali troch mŕtvych 04 - Modified: 2024-05-09 20:48:50 - Feat.: - Title: Akcie v USA spevnili, štatistika z trhu práce posilňuje nádej na nižšie sadzby 05 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 07:32