Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Neznámi útočníci sa pri jemenskom pobreží zmocnili tankera napojeného na Izrael, mohlo ísť o pirátov

26.11.2023, 15:30
Autor:
ČTKČTK

K útoku sa síce bezprostredne neprihlásila žiadna skupina, ale v posledných dňoch sa odohrali dva ďalšie námorné incidenty spojené s vojnou medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas.

Neznámi útočníci sa pri pobreží jemenského mesta Aden zmocnili tankera napojeného na Izrael. S odvolaním sa na súkromnú bezpečnostnú spoločnosť Ambrey a prevádzkovateľa lode to dnes uviedla agentúra AP.

K útoku sa síce bezprostredne neprihlásila žiadna skupina, ale v posledných dňoch sa odohrali najmenej dva ďalšie námorné incidenty spojené s vojnou medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas. Predstaviteľ americkej obrany, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, útok potvrdil.

Pirátsky incident

Tanker Central Park, ktorý spravuje a vlastní spoločnosť Zodiac Maritime, zadržali v Adenskom zálive, uviedla Ambreyová. Spoločnosť Zodiac Maritime uviedla, že "možno" ide o "pirátsky incident".

"Našou prioritou je bezpečnosť 22 členov posádky," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. "Loď s tureckým kapitánom má mnohonárodnostnú posádku zloženú z ruských, vietnamských, bulharských, indických, gruzínskych a filipínskych štátnych príslušníkov. Plavidlo preváža plný náklad kyseliny fosforečnej," dodala.

image

Slová írskeho premiéra o unesenej dievčine rozhorčili Izrael, predvolá si diplomatku

Spoločnosť Zodiac opísala plavidlo ako vlastnené spoločnosťou Clumvez Shipping, hoci iné záznamy podľa agentúry AP uvádzali ako vlastníka priamo spoločnosť Zodiac. Tá je súčasťou skupiny Zodiac Group izraelského miliardára Ejala Ofera. Britské firemné záznamy tiež uvádzali dvoch mužov s priezviskom Ofer ako súčasného a bývalého riaditeľa spoločnosti Clumvez Shipping.

Nie je jasné, kto za útokom stojí. Aden drží sily spriaznené s medzinárodne uznávanou jemenskou vládou a koalíciou vedenou Saudskou Arábiou, ktorá už niekoľko rokov bojuje proti jemenským povstalcom Húsíom.

Výstrahy námorníkom

Táto časť Adenského zálivu je tak podľa AP teoreticky pod kontrolou týchto síl a je pomerne vzdialená od územia kontrolovaného povstalcami, ktoré podporuje Irán. Nie je tiež známe, že by v tejto oblasti operovali somálski piráti, poznamenala agentúra.

Britská organizácia pre bezpečnosť v námornej doprave United Kingdom Maritime Trade Operations, ktorá poskytuje výstrahy námorníkom na Blízkom východe, už skôr varovala, že v oblasti boli videné "dve čiernobiele plavidlá s ôsmimi osobami vo vojenskom štýle".

image

Červený polmesiac tvrdí, že Izraelčania zabili v Pásme Gazy počas prímeria Palestínčanov

Incident sa odohral po tom, ako na kontajnerovú loď izraelského miliardára v piatok v Indickom oceáne zaútočil bezpilotné lietadlo zrejme iránskej výroby.

Svetová námorná doprava sa čoraz častejšie stáva terčom útokov v niekoľko týždňov trvajúcej vojne, ktorá hrozí prerásť v širší regionálny konflikt aj napriek terajšiemu pokoju zbraní, podotkla AP. Plavidlá spájané s Izraelom plávajúce v oblasti ale čelili útokom dronov aj v minulosti.

Počas vojny medzi Izraelom a Hamásom, ktorá začala útokom palestínskych ozbrojencov 7. októbra, sa jemenskí šiitskí povstalci Húsíovci zmocnili lode pre prepravu vozidiel v Červenom mori pri Jemene. Iránom podporované milície v Iraku počas vojny tiež podľa AP podnikli útoky na americké jednotky v Iraku aj v Sýrii, hoci samotný Irán zatiaľ nebol s útokom priamo spojený.

01 - Modified: 2023-11-26 14:06:43 - Feat.: 1 - Title: Slová írskeho premiéra o unesenej dievčine rozhorčili Izrael, predvolá si diplomatku 02 - Modified: 2023-11-26 11:39:24 - Feat.: 1 - Title: Červený polmesiac tvrdí, že Izraelčania zabili v Pásme Gazy počas prímeria Palestínčanov 03 - Modified: 2023-11-26 10:54:45 - Feat.: 1 - Title: Hamas oznámil, že vo vojne bol zabitý jeden z jeho vrchných veliteľov. Mal vyvolať útok na Izrael
01 - Modified: 2024-05-15 22:06:06 - Feat.: - Title: Hizballáh útočil na Izrael, vyslal drony aj rakety. Úder je pomstou za zabitie veliteľa 02 - Modified: 2024-05-15 14:55:23 - Feat.: - Title: Zničenie Hamasu v Gaze je nevyhnutné pre vznik alternatívnej vlády, vyhlásil Netanjahu 03 - Modified: 2024-05-15 13:31:29 - Feat.: - Title: Netanjahu sa snaží presadiť zákon o brannej povinnosti ultraortodoxných židov 04 - Modified: 2024-05-15 12:31:13 - Feat.: - Title: Erdogana znepokojuje vývoj na Blízkom východe: Ak Izrael porazí Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko 05 - Modified: 2024-05-15 11:18:20 - Feat.: - Title: Jordánsko v tieňovej vojne Iránu a Izraela bojuje proti pašovaniu zbraní, píše Reuters
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 06:08