Írski policajti vyšetrujú neďaleko miesta útoku nožom na námestí Parnell Square po násilnostiach v Dubline 24. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Z nemocnice prepustili dievča pobodané v Dubline, ďalšie je v kritickom stave

25.11.2023, 22:20
Autor:
ČTKČTK

Po násilnostiach, ktoré incident v meste vyvolal, úrady posilnili bezpečnostné opatrenia.

Lekári prepustili z nemocnice šesťročné dievča, ktoré spoločne s ďalšími dvoma deťmi a asistentkou pedagóga pobodal vo štvrtok muž s nožom pri škole v írskom Dubline. Jedno dieťa je v kritickom stave. Informovala o tom dnes stanica BBC News na svojom webe, podľa ktorej v írskej metropole počas dňa panoval pokoj. Po násilnostiach, ktoré incident v meste vyvolal, úrady posilnili bezpečnostné opatrenia.

"Chcem znovu jasne povedať, že násilnosti, ktorých sme boli svedkami vo štvrtok, nebudeme tolerovať," vyhlásila ministerka spravodlivosti Helen McEnteeová a informovala o nákupe takmer stovky nových policajných áut a dodávok v hodnote 4,4 milióna eur do konca roka. Polícia tiež podľa BBC dostala dve vodné delá zo Severného Írska.

McEnteeová v piatok, po kritike od šéfky najväčšej opozičnej strany, obhajovala reakciu policajného zboru a premiér Leo Varadkar ministerke vyjadril dôveru. Polícia teraz prechádza šesťtisíc hodín záznamov z kamerových systémov, ktoré zachytili nepokoje a zrejme podľa BBC zatkne – okrem už zadržaných piatich desiatok ľudí – ešte ďalších výtržníkov.

image

Tak násilné nepokoje, ako v Dubline po pobodaní ženy a detí, polícia ešte nezažila. Zatkli 34 ľudí (foto)

V súvislosti s pobodaním detí a pedagogickej pracovníčky zatiaľ policajti nikoho nezadržali. Muž, ktorý je podozrivý z útoku, leží pod policajným dohľadom v nemocnici po tom, čo ho pri útoku spacifikovalo niekoľko ľudí z radov verejnosti. Zdravotníci medzitým v piatok z nemocnice prepustili päťročného chlapca a neskôr aj šesťročnú dievčinu, ktorí boli pri útoku zranení. Päťročné dievča však zostáva v kritickom stave a v nemocnici je aj asistentka pedagóga, ktorá deti bránila.

Incident mal dramatickú dohru, keď sa na mieste činu zhromaždil dav demonštrantov; ich protest sa postupne zvrhol vo výtržnosti, aké Dublin nezažil desaťročia. Pri nepokojoch horeli autá a dav raboval obchody.

Polícia hovorila o vyčíňaní "chuligánov" s krajne pravicovou ideológiou a naznačila, že ich vyburcovali aj špekulácie o pôvode muža, ktorý útočil pri škole. Zrejme nepravdivé zvesti tvrdili, že útočník je cudzinec. Podľa premiéra sa na nepokojoch zúčastnilo asi 500 ľudí.

McEnteeová uviedla, že úrady na potlačenie násilností nasadili najviac policajtov v histórii Írska. Policajnú prítomnosť posilnili v centre Dublinu aj v piatok večer a policajti po sporadických incidentoch zatkli niekoľko ľudí, inak sa večer obišiel bez významných incidentov. Dnešný menší protest zameraný na imigráciu bol aj bez incidentov, podotkla BBC.

01 - Modified: 2024-04-28 18:44:32 - Feat.: - Title: Írsko chce do Británie vracať migrantov, ktorí prichádzajú cez Severné Írsko 02 - Modified: 2024-04-18 14:51:33 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku muž zaútočil nožom na dve dievčatá, ľahko ich zranil 03 - Modified: 2024-04-16 04:48:26 - Feat.: - Title: Austrálska polícia označila útok nožom v chráme pri Sydney za teroristický čin 04 - Modified: 2024-04-15 05:40:07 - Feat.: - Title: Útočník zo Sydney sa zameral na ženy, uvádza polícia. Ubodal šesť ľudí 05 - Modified: 2024-04-09 13:35:45 - Feat.: - Title: Írsko má najmladšieho premiéra v histórii, Simon Harris získal podporu parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 23:36