Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európski zákonodarcovia kritizujú kroky Izraela. Presadzujú dvojštátne riešenie

24.11.2023, 21:21
Autor:
ČTKČTK

Kritika vyvolala rozhorčenie izraelskej vlády a minister zahraničia Eli Kohen prikázal predvolať veľvyslancov Španielska a Belgicka a ostro ich pokarhať.

Násilie izraelských extrémistov na okupovanom Západnom brehu Jordánu musí prestať, povedala v piatok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a vyjadrila podporu dvojštátnemu riešeniu. To podporili aj premiéri Španielska a Belgicka a kritizovali Izrael kvôli civilným obetiam v Pásme Gazy.

"Musíme zabrániť tomu, aby sa násilie šírilo. Spolužitie v mieri je možné len pri existencii dvoch štátov," povedala von der Leyenová na tlačovej konferencii po boku šéfa Európskej rady Charlesa Michela a kanadského premiéra Justina Trudeaua.

"Palestínčania aj ich arabskí susedia potrebujú záruky, že nedôjde k žiadnemu nútenému vysídľovaniu. Potrebujú reálnu vidinu nezávislej Palestíny a jednotného Pásma Gay a Západného brehu, kde bude vládnuť reformovaná palestínska samospráva," dodala von der Leyenová.

Vzniká čoraz viac židovských osád

Na zakročenie proti extrémistickým osadníkom na okupovanom Západnom brehu vyzval izraelskú vládu tiež britský minister zahraničia David Cameron, ktorý sa vo štvrtok v Izraeli stretol s premiérom Benjaminom Netanjahuom.

"Ľudia skutočne cielia na palestínskych civilistov a niekedy ich aj zabíjajú. Je to absolútne neprijateľné. Tých, ktorí sú za to zodpovední, nestačí len zatknúť, ale tiež ich treba odsúdiť a uväzniť. Toto sú zločiny," povedal Cameron v rozhovore so stanicou BBC.

Izrael okupuje palestínske územie Západného brehu Jordánu od konca šesťdňovej vojny v roku 1967. V oblasti vzniká čoraz viac židovských osád, ktoré veľká časť medzinárodného spoločenstva odsudzuje ako nezákonné.

image

Hamas prepustil prvú skupinu rukojemníkov, palestínske ženy a deti sa dostali z izraelských väzníc

To Izrael spochybňuje a odvoláva sa na historické a biblické väzby, ktoré k územiu má. Na Západnom brehu žijú asi tri milióny Palestínčanov a pol milióna židovských osadníkov. Súčasná Netanjahuova vláda, v ktorej má silné slovo krajná pravica, rozširovanie osád podporuje.

Miera násilia zo strany extrémistických osadníkov voči Palestínčanom vzrástla od 7. októbra, keď palestínske islamistické hnutie Hamas z Pásma Gazy zaútočilo na Izrael a ten v reakcii začal vojenskú kampaň s cieľom Hamas úplne zničiť.

Vôľu prenechať vládu nad povojnovým Pásmom Gazy neradikálnej palestínskej samospráve izraelská vláda zatiaľ neprejavila, Netanjahu naopak naznačil, že Izrael by za oblasť "na dobu neurčitú" mal "celkovú bezpečnostnú zodpovednosť".

Izrael pod kritikou Španielska a Belgicka

Španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorého krajina teraz predsedá Európskej únii, rokoval dnes v Egypte s prezidentom Abdal Fattáhom Sísím. Sprevádzal ho belgický premiér De Croo, ktorého krajina bude predsedať EÚ od 1. januára.

Sánchez a De Croo dnes veľmi ostro kritizovali izraelský vojenský postup v Pásme Gazy. "Náhodné zabíjanie civilistov, vrátane tisícok chlapcov a dievčat, je absolútne neprijateľné," povedal Sánchez na tlačovej konferencii na hraničnom priechode Rafáh. Podobne sa vyjadril De Croo: "Zabíjanie civilistov musí prestať... Ničenie Pásma Gazy je neprijateľné. "

"Izrael musí reagovať inak, rešpektovať humanitárne medzinárodné právo a dbať na životy žien a detí," povedal ďalej španielsky premiér. Dianie v Gaze vraj vníma s pocitom "frustrácie a nespravodlivosti".

Izrael si predvolal veľvyslancov

Kritika vyvolala rozhorčenie izraelskej vlády a minister zahraničia Eli Kohen prikázal predvolať veľvyslancov Španielska a Belgicka a ostro ich pokarhať.

"Odsudzujeme klamlivé tvrdenia premiérov Španielska a Belgicka, ktorí teroru ženou vietor do plachiet," vyhlásil Kohen. Ubezpečil, že Izrael dodržiava medzinárodné právo, a zdôraznil, že jeho krajina bojuje proti vražednej teroristickej organizácii.

Sánchez dnes vyzval, aby celá Európska únia uznala palestínsky štát, a vyjadril nádej, že terajšie prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas bude trvať dlhšie ako dohodnuté štyri dni.

image

Španielsky premiér dúfa, že prímerie v Gaze vydrží viac ako štyri dni. Riešenie vidí v dvoch štátoch

"Prímerie musí trvať a úrady oboch krajín sme požiadali, aby rokovali o tomto trvalo udržateľnom prímerí," uviedol Sánchez a poďakoval Egyptu za úlohu, ktorú zohral pri dojednaní zastavenia bojov aj pri zabezpečení pomoci pre Pásmo Gazy.

"Dočasné zastavenie bojov je pozitívnym krokom, ale naším cieľom je trvalé prímerie," uviedol tiež De Croo, zatiaľ čo Sánchez hovoril o "trvalom humanitárnom pokoji zbraní".

Dvojštátne riešenie

Pre zastavenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktorý Sánchez vníma ako neustálu krízu, je podľa španielskeho premiéra potrebné "ustanoviť dva nezávislé štáty". "Je to jediné riešenie problému," uviedol egyptský prezident Sísí. Podľa neho však k tejto téme musí medzinárodné spoločenstvo zmeniť svoj prístup a viac sa zasadiť o vznik palestínskeho štátu.

"Nadišla chvíľa pre medzinárodné spoločenstvo a Európsku úniu, aby uznali štát Palestína," uviedol dnes tiež španielsky premiér. Podľa neho by členské krajiny EÚ mali palestínsky štát uznať spoločne. "Ak sa tak nestane, Španielsko urobí vlastné rozhodnutie," povedal socialistický politik.

image

Veľvyslanec Izraela pre HN: Západu trvalo dlho, kým prehliadol zámery Hitlera. Podobné je to dnes s Hamasom

Sánchez uviedol, že Pásmo Gazy musí dostávať humanitárnu pomoc "pravidelne a v dostatočnom množstve". Španielsky premiér oznámil, že jeho krajina pošle ďalšie štyri tony zdravotnej pomoci a zvýši rozpočet na pomoc tomuto palestínskemu územiu.

De Croo vyzval Izrael na otvorenie ďalších hraničných priechodov do Pásma Gazy, aby bolo možné zvýšiť objem prepravovanej pomoci. "Teraz máme k dispozícii len jeden prechod," upozornil belgický premiér.

Vo štvrtok Sánchez a De Croo rokovali v Izraeli a s palestínskou samosprávou. Pri stretnutí s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom Sánchez uviedol, že Izrael má právo sa brániť, ale musí rešpektovať medzinárodné právo. Podľa neho sa Izrael musí snažiť zmenšiť počet civilných obetí.

01 - Modified: 2023-11-24 14:03:17 - Feat.: 1 - Title: Prímerie v Pásme Gazy je podľa izraelského ministra obrany len krátka prestávka. Ofenzíva bude obnovená 02 - Modified: 2023-11-24 13:41:36 - Feat.: 1 - Title: Veríme, že Čína si dá pozor, aby nepodporila ruskú vojnu. Ani omylom, povedala francúzska ministerka 03 - Modified: 2023-11-24 13:30:48 - Feat.: 1 - Title: Vojna v Gaze podľa európskych činiteľov priživuje islamistickú hrozbu. Útokov radikálov môže byť viac 04 - Modified: 2023-11-24 13:18:21 - Feat.: 1 - Title: Deti za tých s nožom. Nerovná výmena medzi Izraelom a Hamasom 05 - Modified: 2023-11-24 12:57:24 - Feat.: 1 - Title: Izraelskí vojaci zastrelili dvoch Palestínčanov mieriacich na sever Pásma Gazy, kam je vstup zakázaný
01 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 02 - Modified: 2024-04-26 20:07:10 - Feat.: - Title: Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky 03 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 04 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 05 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:35