Generálny tajomník Ligy arabských štátov Ahmed Aboul Gheit sa stretáva so španielskym premiérom Pedrom Sanchezom a belgickým premiérom Alexandrom De Croom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Španielsky premiér dúfa, že prímerie v Gaze vydrží viac ako štyri dni. Riešenie vidí v dvoch štátoch

24.11.2023, 13:45
Autor:
ČTKČTK

Pedro Sánchez, ktorého krajina predsedá Rade Európskej únie, rokoval dnes v Egypte s prezidentom Abdal Fattáhom Sísím.

Španielsky premiér Pedro Sánchez dúfa, že prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas vydrží dlhšie ako doteraz dohodnuté štyri dni. Vyzval tiež na väčšiu humanitárnu pomoc obyvateľom Pásma Gazy, píše agentúra Europa Press.

Sánchez, ktorého krajina predsedá Rade Európskej únie, rokoval dnes v Egypte s prezidentom Abdal Fattáhom Sísím. Sprevádzal ho belgický premiér Alexander de Croo, ktorého krajina bude predsedať Rade Európskej únie od 1. januára.

Udržateľné prímerie

"Prímerie musí trvať a úrady v oboch krajinách sme požiadali, aby rokovali o tomto trvalo udržateľnom prímerí," uviedol Sánchez a poďakoval Egyptu za úlohu, ktorú zohral pri dojednaní zastavenia bojov aj pri zabezpečení pomoci pre Pásmo Gazy. "Dočasné zastavenie bojov je pozitívnym krokom, ale naším cieľom je trvalé prímerie," uviedol De Croo.

Sánchez, ktorý dnes navštívi aj hraničný priechod Rafáh, uviedol, že Pásmo Gazy musí dostávať humanitárnu pomoc "pravidelne a v dostatočnom množstve".

image

Tisíce ľudí sa v Pásme Gazy počas prímeria ponáhľajú sa domov. Nevedia, či sa majú kam vrátiť

Španielsky premiér oznámil, že jeho krajina pošle ďalšie štyri tony zdravotnej pomoci a navýši rozpočet na pomoc tomuto palestínskemu územiu. De Croo vyzval Izrael na otvorenie ďalších hraničných priechodov do Pásma Gazy, aby bolo možné zvýšiť objem prepravovanej pomoci. "Teraz máme k dispozícii len jeden prechod," povedal belgický premiér.

Neustála kríza

Pre zastavenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktorý Sánchez vníma ako neustálu krízu, je podľa španielskeho premiéra potrebné "ustanoviť dva nezávislé štáty". "Je to jediné riešenie problému," uviedol egyptský prezident Sísí. Podľa neho však k tejto téme musí medzinárodné spoločenstvo zmeniť svoj prístup a viac sa zasadiť o vznik palestínskeho štátu.

Vo štvrtok Sánchez a De Croo rokovali v Izraeli a s palestínskou samosprávou. Pri rokovaní s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom Sánchez uviedol, že Izrael má právo sa brániť, ale musí rešpektovať medzinárodné právo. Podľa neho sa Izrael musí snažiť zmenšiť počet civilných obetí.

image

Okolím nemocnice Šifá otriasol mohutný výbuch. Izrael ničí podzemné tunely

Pri rokovaní s prezidentom Palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom potom Sánchez vyjadril názor, že by práve tento orgán mal prevziať kontrolu nad Pásmom Gazy po ukončení konfliktu s Izraelom.

Španielsky premiér tiež chcel, aby izraelskí, palestínski a arabskí predstavitelia rokovali o súčasnom konflikte na pondelkovom fóre Únie pre Stredozemie v Barcelone.

Podľa agentúry Europa Press sa však nakoniec Izrael zasadnutia nezúčastní. Obáva sa, že schôdzka v Barcelone sa "stane ďalším medzinárodným fórom, kde arabské krajiny kritizujú Izrael", povedal nemenovaný zdroj z izraelskej diplomacie agentúre.

01 - Modified: 2023-11-23 11:06:52 - Feat.: 1 - Title: Odpoveďou na atentáty nesmie byť smrť tisícov detí, vyhlásil španielský premiér v Izraeli 02 - Modified: 2023-11-21 22:19:31 - Feat.: 1 - Title: Španielsky a belgický premiér navštívia Izrael i palestínske územia 03 - Modified: 2023-11-20 22:35:49 - Feat.: 1 - Title: Premiéri Španielska a Belgicka sa vydajú do Izraela a na Západný breh Jordánu, diskutovať budú o Gaze 04 - Modified: 2023-11-20 17:13:18 - Feat.: 1 - Title: Španielsky premiér predstavil svoj nový vládny kabinet
01 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 02 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 03 - Modified: 2024-04-26 20:07:10 - Feat.: - Title: Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky 04 - Modified: 2024-04-26 09:16:32 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť v Španielsku vzrástla na najvyššiu úroveň za posledný rok 05 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:51