Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Arménsko ako provokatér. Lukašenko na samite ruskom vedenej organizácie nepriamo kritizoval Pašinjanove kroky

23.11.2023, 18:20
Autor:
ČTKČTK

Bieloruský líder Alexander Lukašenko, ktorý patrí medzi najvernejších spojencov šéfa Kremľa Vladimira Putina, podľa agentúry AP dnes Arménsko kritizoval.

V bieloruskej metropole Minsk dnes rokovali poprední predstavitelia krajín Moskvou vedenej Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti. Summitu sa nezúčastnil arménsky premiér Nikol Pašinjan, ktorého krajina je podľa médií sklamaná svojím dlhoročným spojencom Ruskom v súvislosti s Náhorným Karabachom.

Bieloruský líder Alexander Lukašenko, ktorý patrí medzi najvernejších spojencov šéfa Kremľa Vladimira Putina, podľa agentúry AP dnes Arménsko kritizoval.

Provokatívne vyjadrenia

Bez toho, aby arménskeho premiéra konkrétne vymenoval, vyhlásil bieloruský autoritársky vodca, že "vyjadrenia a činy niektorých partnerov v ODKB sú provokatívne".

"Ak máte s niečím problém, povedzte to priamo do očí, namiesto toho, aby ste svoje sťažnosti prenášali do médií," uviedol hostiteľ summitu podľa bieloruskej štátnej agentúry Belta. Lukašenko ďalej vinil "tých, ktorí vytvárajú konflikt," z politického oportunizmu. Ich správanie podľa neho hrá do kariet "tým, ktorí nemajú záujem na posilnení bezpečnosti členských krajín ODKB".

Organizácia Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti je vojenská aliancia vedená Moskvou, ktorej členmi sú okrem Ruska a Arménska aj Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan a Bielorusko.

image

Do Bieloruska previezli vyše 2400 ukrajinských detí. Ilegálne presuny pokračujú

Pašinjanov úrad už skôr uviedol, že premiér informoval bieloruského vodcu o tom, že sa summitu ODKB v Minsku nezúčastní. Svetové agentúry toto rozhodnutie Jerevanu dali do súvislostí s nespokojnosťou Arménska s ruským spojenectvom. Jerevan dal tiež najavo nespokojnosť so samotnou ODKB.

Arménsko a Rusko sú od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 spojencami, v poslednom čase sa však prehlbujú ich rozpory. Vzťahy sa zhoršili v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu a kvôli situácii v Náhornom Karabachu, ktorý je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, ale po tri desaťročia ho riadili etnickí Arméni.

Obvinili Rusko

Moskva mala v oblasti mierovej sily, avšak Jerevan ich vinil z nečinnosti a Rusko z toho, že je príliš zaneprázdnené svojou vojnou na Ukrajine.

Tento rok v septembri Azerbajdžan po bleskovej ofenzíve Karabach ovládol a väčšina z asi 120-tisíc etnických Arménov z regiónu utiekla. Arménsky parlament neskôr napriek neľúbosti Moskvy schválil pristúpenie krajiny na Medzinárodný trestný súd, ktorý predtým vydal zatykač na Putina kvôli podozreniu z nezákonného únosu ukrajinských detí do Ruska.

Ku koncu októbra arménsky premiér povedal v rozhovore s denníkom The Wall Street Journal, že nevidí žiadne výhody v pokračujúcej prítomnosti ruských základní na území svojej vlasti a hovoril o potrebe diverzifikovať vzťahy Arménska v bezpečnostnej oblasti.

image

Rusko a Ukrajina sa ocitli v patovej situácii a mali by rokovať, tvrdí Lukašenko

Pašinjan už vlani odmietol podpísať spoločné vyhlásenie zo summitu ODKB. Vyjadril vtedy frustráciu nad tým, že sa mu nedostalo odpovede na jeho formálnu žiadosť, aby aliancia zasiahla v prospech Arménska po tom, čo sa jeho krajina stala terčom útoku z Azerbajdžanu.

Tento rok v januári oznámil, že jeho krajina nebude hostiť vojenské cvičenie armád ODKB. Jerevan medzitým rozozlil Moskvu vojenským cvičením so Spojenými štátmi. Arménski činitelia zároveň podľa agentúr vyhlásili, že Arménsko neplánuje z vojenského zoskupenia úplne vystúpiť.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes uviedol, že Moskva ľutuje arménske neúčasti na summite a dúfa v to, že Arménsko zostane jej spojencom a strategickým partnerom.

Prezident Putin medzitým na zasadnutí ODKB podľa AP vychvaľoval to, čo nazval úlohou skupiny pri zabezpečovaní mieru a stability v regióne. Lukašenko, ktorý Rusku poskytol bieloruské územie pre inváziu na Ukrajinu, chválil predtým deklarované rozmiestnenie niektorých ruských taktických jadrových zbraní v Bielorusku.

01 - Modified: 2023-11-21 11:54:32 - Feat.: 1 - Title: Azerbajdžan obvinil Francúzsko z podnecovania novej vojny na južnom Kaukaze 02 - Modified: 2023-11-21 11:25:14 - Feat.: 1 - Title: Azerbajdžan chce mierové rozhovory s Arménskom bez účasti Západu 03 - Modified: 2023-11-17 17:21:02 - Feat.: 1 - Title: Rusko zrušilo zákaz vývozu benzínu 04 - Modified: 2023-11-17 13:24:35 - Feat.: 1 - Title: Arménsko formálne pristúpi k Medzinárodnému trestnému súdu na budúci rok vo februári
01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 04 - Modified: 2024-04-23 12:16:08 - Feat.: - Title: Arménsko a Azerbajdžan začali s úpravou hranice, vypukli proti tomu protesty 05 - Modified: 2024-04-22 17:03:21 - Feat.: - Title: Arméni protestovali proti plánu vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:22