Na snímke poľská pohraničná stráž pri kontrole vozidiel. FOTO: TASR/Miroslav Jaroš
StoryEditor

Eurokomisia prijala odporúčania na lepšiu spoluprácu medzi štátmi Schengenu

23.11.2023, 13:32
Autor:
TASRTASR

Podľa komisie obnovenie kontroly hraníc musí zostať výnimočným a prísne časovo obmedzeným krajným opatrením v prípade ohrozenia verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti.

Európska komisia (EK) vo štvrtok prijala odporúčanie na zintenzívnenie spolupráce medzi členskými štátmi v schengenskom priestore.

K odporúčaniu je pripojená správa o konzultáciách, ktoré vykonal schengenský koordinátor s členskými štátmi a ktoré sa týkali dlhodobých kontrol na vnútorných hraniciach. Konzultačný proces sa konal v období od mája do novembra 2023 s členskými štátmi, ktoré obnovili kontroly na hraniciach, ako aj s krajinami, ktorých sa tieto kontroly dotkli.

Komisia pripomenula, že Schengen ako priestor bez kontrol na vnútorných hraniciach je základom slobody pohybu pre viac ako 425 miliónov občanov EÚ, ako aj štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí žijú v EÚ alebo ju navštevujú.

Podľa EK obnovenie kontroly hraníc musí zostať výnimočným a prísne časovo obmedzeným krajným opatrením v prípade ohrozenia verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti.

Odporúčanie EK podporuje využívanie alternatívnych opatrení ku kontrole vnútorných hraníc a intenzívnejšiu spoluprácu a výmenu informácií v prípade obnovenia takýchto kontrol v ôsmich oblastiach.

image

Kontroly na hraniciach so Slovenskom ostanú, kým bude treba, vyhlásil rakúsky minister vnútra

Týka sa to štruktúrovanej spolupráce na všetkých úrovniach, čo znamená zriadiť stále kontaktné miesta v členských štátoch, ktoré budú slúžiť na zaistenie koordinovanej reakcie na závažné hrozby (vrátane obchodovania s drogami) pre verejný poriadok alebo vnútornú bezpečnosť. Komisia žiada aj posilnenie kapacít pre spoločné opatrenia, vrátane spoločných analýz rizík a dostatočných zdrojov na spoločné hliadky.

Spolupráca v oblasti presadzovania práva znamená operačnú spoluprácu najmä na vnútorných hraniciach.

Členské štáty by mali prijať koordinované opatrenia a spolupracovať s Europolom, Eurojustom a agentúrou Frontex s cieľom zintenzívniť boj proti prevádzačstvu migrantov a obmedziť neoprávnené pohyby v rámci EÚ.

Odporúčanie sa týka aj maximálneho využívania nástrojov v oblasti návratovej politiky. Komisia podporuje plnohodnotné využitie dvojstranných readmisných dohôd medzi členskými štátmi a medzinárodnými partnermi.

Pri riešení neoprávnených pohybov EK odporúča, aby členské štáty v prvom rade zintenzívnili policajné kontroly v pohraničných oblastiach na vnútorných hraniciach.

image

Poľsko predlžuje kontroly na hraniciach so Slovenskom, chce obmedziť pohyb migrantov

Každé rozhodnutie obnoviť kontrolu na vnútorných hraniciach by mali sprevádzať zmierňujúce opatrenia a toto rozhodnutie by sa malo neustále preskúmavať.

Komisia odporúča aj posilnenie spoločných opatrení na boj proti nadnárodnému terorizmu a organizovanej trestnej činnosti. V praxi to znamená, že členské štáty musia vykonávať smernicu o výmene informácií s cieľom bojovať proti cezhraničnému terorizmu a organizovanej trestnej činnosti.

Opatrenia na zmiernenie vplyvu zavedenia kontrol na vnútorných hraniciach znamenajú, že členské štáty obmedzia využívanie systematických kontrol na vnútorných hraniciach na výnimočné situácie, uprednostnia mobilné kontroly a zlepšia využívanie moderných technológií a to tak, aby neobmedzili plynulosť dopravy a cezhraničných dopravných spojení.

Schengenský koordinátor EK bude aj naďalej v kontakte s členskými štátmi a bude pravidelne podávať správy o vývoji situácie takzvanej schengenskej rade.

01 - Modified: 2023-11-22 17:34:16 - Feat.: 1 - Title: Poľsko predlžuje kontroly na hraniciach so Slovenskom, chce obmedziť pohyb migrantov
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 04 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:45