FOTO: REUTERS
StoryEditor

Prepúšťanie, stratené pozície a filmové roly. Vojna v Izraeli rozoštvala Hollywood, píšu americké médiá

23.11.2023, 10:43
Autor:
ČTKČTK

Americký zábavný priemysel je preslávený svojou politickou jednotnosťou a v prevažnej väčšine otázok hviezdy, manažéri aj produkcia hovoria jedným hlasom. Konflikt medzi Izraelom a Hamasom však odhalil ostrý rozkol.

Vychádzajúca hviezda prišla o vytúženú filmovú rolu, Susan Sarandonovú opustila jej talentová agentúra a Tom Cruise vraj zasiahol, aby ochránil svoju agentku v čase, keď Hollywood čelí rozvratu kvôli vojne na Blízkom východe.

Americký zábavný priemysel je preslávený svojou politickou jednotnosťou a v prevažnej väčšine otázok hviezdy, manažéri aj produkcia hovoria jedným hlasom. Konflikt medzi Izraelom a Hamasom však odhalil ostrý rozkol, napísal denník The Times.

Antisemitské výroky

V utorok sa na verejnosť dostalo oznámenie, že Melissa Barreraová, 33-ročná hviezda hororových filmov zo série Vreskot, bola vyhodená z pripravovaného pokračovania za výroky, ktoré produkčná spoločnosť považovala za antisemitské.

Barreraová od teroristických útokov Hamasu zo 7. októbra na sociálnych sieťach často písala o konflikte a obviňovala Izrael z etnických čistiek a genocídy.

image

Veľké ostreľovanie pred prestávkou. Izraelské letectvo za posledný deň v Pásme Gazy zasiahlo 300 cieľov

Hovorca spoločnosti Spyglass, ktorá stojí za sériou Vreskot, oznámil prepustenie Barreraovej. "Máme nulovú toleranciu voči antisemitizmu alebo podnecovaniu nenávisti v akejkoľvek forme, vrátane nepravdivých odkazov na genocídu, etnické čistky, prekrúcanie holokaustu alebo čohokoľvek, čo hrubo prekračuje hranicu nenávistných prejavov," uviedol.

Sarandonovú, 77-ročnú držiteľku Oscara, ktorá je dlhodobo známa pre svoj príklon k ľavicovým témam, tento týždeň prepustila agentúra United Talent Agency za jej komentáre, ktoré predniesla na propalestínskom zhromaždení v New Yorku.

Na videozázname z akcie, ktorá sa zrejme konala 17. novembra, Sarandonová hovorí davu: "Existuje veľa ľudí, ktorí sa boja, ktorí sa boja byť v tejto dobe Židmi a spoznávajú, aké to je byť moslimom v tejto krajine."

Ani všemocné hollywoodske talentové agentúry neboli imúnne voči vnútorným sporom kvôli konfliktu.

image

Podľa Izraela sa prepúšťanie rukojemníkov začne najskôr v piatok, zrejme aj prímerie

Zasiahnuť musel až Tom Cruise

Pravdepodobne najznámejšia agentúra Creative Artists Agency odvolala z vedúcej pozície jednu zo svojich agentiek Mahu Dakhilovú po tom, čo obvinila Izrael z vykonávania genocídy. Uprostred špekulácií, že jej navyše hrozí prepustenie, údajne zasiahol Cruise, jeden z jej klientov, a podľa serveru Variety sa vydal na vzácnu návštevu do kancelárií CAA v Los Angeles, aby jej vyjadril svoju podporu.

Odborový zväz scenáristov WGA bol ostro kritizovaný za to, že neodsúdil útoky zo 7. októbra. Odbory sa už predtým angažovali v politicky citlivých témach, ako sú hnutia Black Lives Matter a MeToo, ale k vojne v Gaze sa nevyjadrili.

Predsedníčka WGA West Meredith Stiehmová neskôr členom oznámila, že vyhlásenie odsudzujúce Hamas nebude vydané, pretože "veľa členov nás požiadalo, aby sme sa ho zdržali" a "konsenzus bol nedosiahnuteľný".

Rozpory sa objavili aj v Británii. Odborový zväz hercov Equity, ktorý zastupuje približne 47-tisíc členov, vyvolal tento mesiac kritiku po tom, čo vydal vyhlásenie, v ktorom obvinil Izrael z vykonávania "bombardovania, okupácie a apartheidu".

Odbory uviedli, že ich členovia sa boja cenzúry za vyjadrenie obáv z konfliktu, a požadovali, aby sa britská vláda "postavila proti genocíde".

01 - Modified: 2023-11-09 08:07:22 - Feat.: 1 - Title: Hollywoodski herci dosiahli so štúdiami predbežnú dohodu o ukončení štrajku 02 - Modified: 2023-11-23 05:36:36 - Feat.: 1 - Title: Veľké mimovládne organizácie žiadajú dlhšie prímerie medzi Izraelom a Hamasom 03 - Modified: 2023-11-22 23:10:45 - Feat.: 1 - Title: Pri izraelskom nálete na južný Libanon zahynuli štyria ľudia, medzi nimi syn predstaviteľa Hizballáhu 04 - Modified: 2023-11-22 22:04:51 - Feat.: 1 - Title: Vojna s Hamasom bude po skončení prímeria pokračovať. Až kým nedosiahneme všetky ciele, tvrdí Netanjahu
01 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 02 - Modified: 2024-04-27 19:07:39 - Feat.: - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-27 16:49:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil ďalšie video, zachytáva rukojemníkov odvlečených z Izraela 04 - Modified: 2024-04-27 13:47:20 - Feat.: - Title: Izraelské sily zabili neďaleko mesta Džanín dvoch Palestínčanov 05 - Modified: 2024-04-27 10:11:10 - Feat.: - Title: Medzinárodný olympijský výbor pozve do Paríža športovcov z Palestíny. Prijali sme záväzok, vraví Bach
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 14:03