StoryEditor

Vyhrala zmena. Novým argentínskym prezidentom bude pravicový ekonóm Javier Milei

20.11.2023, 06:41
Autor:
ČTKČTK

Argentínske médiá dopredu voľby vnímali ako politický súboj medzi kandidátom, ktorý predstavuje kontinuitu, a Javierom Mileiom, ktorý je vnímaný ako zásadná zmena.

Budúcim argentínskym prezidentom bude krajne pravicový ekonóm Javier Milei. Jeho súper, minister hospodárstva Sergio Massa, už mu zablahoželal, a ešte pred zverejnením oficiálnych výsledkov tak uznal svoju porážku v druhom kole hlasovania v 46-miliónovej latinskoamerickej krajine.

Víťazstvo Mileia bude podľa agentúr pre Argentínu predstavovať zásadnú politickú zmenu.

image

V Argentíne skončilo druhé kolo prezidentských volieb, mali najnižšiu účasť za posledných 40 rokov

Päťdesiatjedenročný Massa svojim priaznivcom v nedeľu večer miestneho času (v noci na dnes SEČ) povedal, že už s Mileiom hovoril, aby mu "zablahoželal a zaželal mu veľa šťastia, pretože je to prezident, ktorého si väčšina Argentínčanov zvolila na ďalšie štyri roky".

Jeho slová boli v tábore podporovateľov Mileia podľa denníka El Clarín prijaté s obrovským nadšením. Oslavuje sa aj v uliciach hlavného mesta Buenos Aires.

Súboj medzi kontinuitou a zmenou

Potom slová Massy potvrdili aj priebežné výsledky po sčítaní 96 percent hlasov, podľa ktorých mal tridsaťpäťročný Milei jasný náskok v pomere 55,8 ku 44,2 percenta. Z októbrového prvého kola hlasovania pritom ešte víťazne vzišiel Massa, predstaviteľ vládnej peronistickej Únie pre vlasť, keď druhého Mileia porazil o sedem percentuálnych bodov.

"Je to triumf, ktorý nie je ani tak zásluhou Mileia a jeho zvláštnosťou a špecifik, ako skôr dopytu po zmene," zhodnotil výsledok analytik Lucas Romero. "To, čo sa prejavilo vo voľbách, je únava, vyčerpanie a protestný hlas väčšiny Argentínčanov. "

image

Argentína sa zmieta vo vysokej inflácii, obyvatelia sa budú mať horšie. Úroková sadzba prekročila 130 percent

Argentínske médiá dopredu voľby vnímali ako politický súboj medzi kandidátom, ktorý predstavuje kontinuitu, a Mileiom, ktorý je vnímaný ako zásadná zmena. Milei, ktorého zahraničné agentúry označujú za "krajne pravicového libertariánskeho radikála" či "pravicového populistu", sľuboval prevratné ekonomické kroky, vrátane nahradenia domácej meny peso americkým dolárom alebo zrušenia centrálnej banky.

Naopak, Massa varoval pred rušením kľúčových ministerstiev a ohrozením verejných služieb, vrátane zdravotníctva a školstva a tiež sociálnych programov, na ktoré sú mnohí Argentínčania odkázaní.

V kampani s motorovou pílou

Agentúra AP očakáva, že Argentína, ktorú trápi vysoká inflácia a stúpajúca chudoba, sa pod vedením muža, ktorý býva porovnávam s Donaldom Trumpom, politicky výrazne posunie doprava. Práve vážne ekonomické ťažkosti krajiny boli hlavným dôvodom, prečo Mileie podporoval napríklad dvadsaťšesťročný fyzioterapeut Esteban Medina.

"Peniaze stačia každým dňom menej a menej. Som kvalifikovaný človek a môj plat na nič nestačí," nechal sa počuť v týždni.

Naproti tomu 36-ročná žena v domácnosti Jenifer Pioová vyjadrila obavy, že víťazstvo Mileia by mohlo Argentínu nasmerovať späť k diktatúre. "Mili nemá najmenšie poňatie o tom, ako vládnuť," myslí si. "Je emočne a psychicky nestabilný. Nie je na tom dobre, "povedala tiež o politikovi, ktorý počas kampane opakovane vystupoval s naštartovanou motorovou pílou.

image

Argentína uviazla v problémoch

Milei nerozdeľuje len Argentínčanov, ale aj zahraničných štátnikov. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, ktorého predtým ekonóm nazval "naštvaným komunistom", mu zaželal šťastie a úspech, zatiaľ čo kolumbijský prezident Gustavo Petro jeho víťazstvo považuje za smutné pre Latinskú Ameriku.

Americký exprezident Trump vo svojej gratulácii Mileimu vybavil, že je naneho hrdý. "Zmeníte svoju krajinu a vrátite Argentíne jej veľkosť! "poznamenal tiež v narážke na svoj volebný slogan.

01 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády 02 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 03 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO 04 - Modified: 2024-04-12 05:22:00 - Feat.: - Title: Argentínsky súd viní Irán za útoky na izraelské ciele z 90. rokov minulého storočia 05 - Modified: 2024-04-05 07:41:12 - Feat.: - Title: Argentína bojuje s vlnou horúčky dengue a nedostatkom repelentov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 01:21