Argentínsky kandidát na prezidenta Sergio Massa. FOTO: Reuters
StoryEditor

Argentínčania zostávajú v napätí. Druhé kolo prezidentských volieb prebehne dnes, jasného favorita nemajú

19.11.2023, 09:26
Autor:
ČTKČTK

O prezidentské kreslo bojuje súčasný minister hospodárstva Sergio Massa a ekonóm a radikálny zástanca voľného trhu Javier Milei. Očakáva sa tesný výsledok.

V Argentíne sa dnes uskutoční druhé kolo prezidentských volieb, ktoré nemajú jasného favorita. O prezidentský úrad zabojujú súčasný minister hospodárstva Sergio Massa a ekonóm a radikálny zástanca voľného trhu Javier Milei.

Krajina sa topí v ekonomických problémoch

Atmosféru posledných dní pred voľbami poznamenalo oznámenie Mileiho strany Sloboda postupuje, v ktorom sa tvrdí, že prvé kolo volieb sprevádzali podvody.

Argentínska tlač aj prieskumy verejnej mienky predpovedajú pre druhé kolo tesný výsledok. Sondáže jednoznačne neukázali, kto sa stane budúcim argentínskym prezidentom. Náskok jedného alebo druhého kandidáta sa udržuje v rámci štatistickej chyby.

Argentína zápasí s vážnymi ekonomickými problémami. Miera inflácie sa v posledných mesiacoch pohybuje okolo 140 percent a miera chudoby sa zvýšila na 40 percent.

Na ekonomické neduhy ponúka radikálny recept Milei, ktorý sa označuje za anarchokapitalistu a ktorý je radikálnym zástancom trhu a odporcom štátu.

image

O novom prezidentovi Argentíny sa rozhodne v druhom kole volieb

Milei sľubuje výrazné škrty vo vládnych výdavkoch a nahradenie domácej meny peso americkým dolárom. Massa je stúpencom silnejšieho štátu a varuje, že by recepty jeho súpera tvrdo dopadli na chudobných aj na strednú triedu.

Milei vystupuje proti zavedeným politickým stranám, ktoré nazýva kastou, a sľubuje zásadnú zmenu. Podľa neho sú dnešné voľby najvýznamnejšie za posledné storočie.

V snahe ukončiť vládu peronistov podporila kandidáta, ktorý tvrdí, že zmeny klímy sú podvodom, aj časť umiernenej pravice. Massa je centristickým predstaviteľom peronizmu a voličom sľubuje návrat stability.

O tom, ako je Argentína pred voľbami rozdelená, podľa tlače vypovedá aj udalosť z piatkového večera, kedy Milei zašiel na operné predstavenie do divadla Teatro Colón v Buenos Aires.

Už nikdy viac

Keď si ostatní diváci všimli prezidentského kandidáta, tak mu niektorí začali tlieskať, zatiaľ čo ďalší naňho kričali, že je odpad. Skandovali tiež „už nikdy viac“, čo je historický slogan občianskeho vzdoru proti vojenskej diktatúre.

Predvolebnú atmosféru ešte vyostrilo podanie Mileiovej strany Sloboda postupuje o volebných podvodoch, ktoré sa údajne stali pri prvom kole prezidentských volieb.

V ňom Massa dostal 37 percent hlasov a Milei 30 percent. Samotný Milei niekoľkokrát hovoril o veľkých nezrovnalostiach, ktoré ovplyvnili výsledok hlasovania. Pre svoje tvrdenia Milei ani jeho strana nepriniesli žiadne dôkazy. Tvrdenie o podvodoch v sobotu odmietol aj najvyšší volebný orgán CNE, ktorý zvolal zástupcov Massy a Mileie, aby zaručil bezproblémový priebeh hlasovania.

image

Argentína sa zmieta vo vysokej inflácii, obyvatelia sa budú mať horšie. Úroková sadzba prekročila 130 percent

Podľa agentúry AP sa Milei svojim konaním podobá bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorého je obdivovateľom. Trump tiež hovorí o tom, že prezidentské voľby, ktoré prehral, sprevádzali podvody. Tie podľa neho zvrátili výsledok v jeho neprospech.

Prvé predbežné výsledky sa očakávajú v pondelok skoro ráno nášho času. Pokiaľ by však rozdiel medzi kandidátmi bol veľmi malý, tak bude nutné počkať na neskorší, detailný prehľad hlasovania.

01 - Modified: 2023-10-20 07:52:01 - Feat.: 1 - Title: Argentína si bude voliť prezidenta, favoritom je ekonóm Javier Milei 02 - Modified: 2023-09-20 11:45:43 - Feat.: 1 - Title: hn24 argentína 03 - Modified: 2023-09-14 17:55:32 - Feat.: 1 - Title: Ročná miera inflácie v Argentíne v auguste vyskočila na 124,4 percenta
01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády 03 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 04 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 05 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 13:01