Španielsky premiér Pedro Sánchez. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bývalí vojaci vyzvali španielsku armádu, aby zbavila premiéra funkcie

17.11.2023, 14:27
Autor:
ČTKČTK

Pedro Sánchez dostal vďaka podpore katalánskych separatistov vo štvrtok dôveru parlament a dnes zložil prísahu pred kráľom Felipom VI.

Bývalí vojaci z čias autoritárskeho režimu Franciska Franka dnes verejne vyzvali armádu, aby odstránila z funkcie premiéra Pedra Sáncheza.

Píše to denník El País a ďalšie španielske médiá. Vojaci v texte výzvy kritizujú návrh amnestie pre katalánskych separatistov i milosť, ktorú dostali niektorí katalánski politici odsúdení za usporiadanie referenda o nezávislosti Katalánska v roku 2017.

Sánchez dostal vďaka podpore katalánskych separatistov vo štvrtok dôveru parlament a dnes zložil prísahu pred kráľom Felipom VI.

Skupina bývalých vojakov vo verejnej výzve tvrdí, že má obavy o budúcnosť krajiny a že v súčasnom Španielsku "chýba spravodlivosť, rovnosť a demokracia".

Podľa nich si vláda snaží podriadiť justíciu a tým zrušiť deľbu moci, s ktorou počíta ústava. Varujú tiež pred možným "narušením jednoty španielskeho národa". Po vojakoch v aktívnej službe žiadajú, aby odstránili premiéra a vyvolali predčasné voľby.

V texte bývalí vojaci tiež kritizujú amnestiu, ktorú socialisti sľúbili v dohode s katalánskymi separatistickými stranami, aby získali ich podporu pre novú Sánchezovu vládu.

Amnestia sa má vzťahovať okrem iného na politikov a aktivistov, ktorí sa zúčastnili na organizácii referenda o nezávislosti Katalánska z roku 2017, ale tiež na policajtov, ktorí vtedy zasahovali proti referendu a čelia obvineniu, alebo boli odsúdení, za nadmerné použitie sily.

Amnestia je najspornejším bodom dohôd, ktoré uzavreli Sánchezovi socialisti s ďalšími stranami, aby si zabezpečili v parlamente dostatočnú podporu pre novú vládu. Proti opatreniu napríklad opakovane demonštrujú ľudia pred hlavným sídlom socialistickej strany (PSOE) v Madride.

Amnestiu odmietajú aj pravicové strany v parlamente, konzervatívna Ľudová strana (PP) a krajne pravicová Vox. Predstavitelia týchto dvoch strán vyzvali občanov k nenásilnému vzdoru proti opatreniu.

Pod textom, ktorý zverejnila španielska asociácia vojakov (AME), nie je nikto podpísaný, signatári sa však v texte označujú za "skupinu bývalých príslušníkov ozbrojených síl".

Podľa denníka El País ide o zhruba 50 vojakov, ktorí slúžili v armáde ešte v časoch diktátora Franciska Franka. List uvádza, že medzi signatármi sú okrem iného štyria generáli a 23 plukovníkov vo výslužbe.

AME podľa denníka El País tiež v roku 2018 šírila manifest, v ktorom chválila Franka a jeho vojenské povstanie proti republike v roku 1936, ktoré vyvolalo v krajine občiansku vojnu.

01 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 02 - Modified: 2024-04-26 20:07:10 - Feat.: - Title: Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky 03 - Modified: 2024-04-26 09:16:32 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť v Španielsku vzrástla na najvyššiu úroveň za posledný rok 04 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 05 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:20