Americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching sa prechádzajú v záhradách počas stretnutia v americkom mestečku Woodside v štáte Kalifornia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Úspechom stretnutia Bidena a Siho je to, že sa vôbec udialo. Čína má žetón pre ďaľšie vyjednávanie

16.11.2023, 17:15
Autor:
ČTKČTK

Na kľúčovú otázku budúcnosti Taiwanu si prezidenti oboch veľmocí dokázali iba vymeniť názor a skutočným testom prejde teraz na oko vrúcnejší vzťah USA a Číny až pri budúcej kríze.

Stretnutie prezidentov USA a Číny Joea Bidena a Si Ťin-pchinga je po roku vyostrených vzťahov diplomatickým úspechom napriek málo konkrétnym výsledkom, ktoré z neho plynú, súdia The Economist a BBC.

Ďalšie médiá uvádzajú, že rétorika čínskeho prezidenta v San Francisku naznačuje istý ústup z tvrdej pozície voči USA v čase, keď sa Číne nepodarilo úplne naštartovať ekonomiku po uvoľnení pandemických obmedzení.

Otvorený čínsky trh

Čínsky trh lídrom amerického súkromného sektora predstavil Si ako "veľký a priateľský". Na kľúčovú otázku budúcnosti Taiwanu si prezidenti oboch veľmocí dokázali iba vymeniť názor a skutočným testom prejde teraz na oko vrúcnejší vzťah USA a Číny až pri budúcej kríze, avšak fakt, že si prezidenti potriasli rukami a prisľúbili ďalšie rokovania je dobrým znamením, súdi americké médiá.

"Biden v jeden moment summitu zaželal všetko najlepšie k narodeninám Siho manželke. Čínsky líder mu neskôr poďakoval za pripomenutie. Napriek hlbokému a zrejme vrelému vzťahu, ktorý si obaja štátnici vybudovali už ako viceprezidenti, prežili Spojené štáty a Čína v čase ich vlády pokles vo vzájomných vzťahoch na najnižšiu úroveň za desiatky rokov, "píše stanica CNN.

image

Čína pošle do USA ďalšie pandy ako vyslancov priateľstva, naznačil Si Ťin-pching

"Počas studenej vojny Spojené štáty a Sovietsky zväz vždy udržiavali komunikáciu na úrovni armád, aby sa vyhli nehodám alebo nedorozumeniam, ktoré by mohli zapríčiniť vojnu medzi dvoma jadrovými mocnosťami," povedal povedal BBC Mick Mulory, bývalý vysokopostavený činiteľ amerického ministerstva obrany, ktorý privítal oznámenie prezidentov, že veľmoci budú komunikovať na úrovni armád i úradníkov, ktorí sa podieľajú na obrannej politike.

Znovu ustanoviť armádnu komunikáciu bolo pred summitom vysoko na americkom zozname priorít, rovnako ako čínsky súhlas so spoluprácou na boji s pašeráctvom fentanylu a prísad k jeho výrobe. Tento silný syntetický opiát stojí v USA za 75-tisíc úmrtiami ročne.

"Otázkou zostáva, ako Čína tieto spoločnosti (vyrábajúce predmetné chemikálie) dostane pod kontrolu. A na koľko? Na tri, na päť alebo na 50? "pýta sa odborníčka na medzinárodný organizovaný zločin pri organizácii Brookings Institution Vanda Felabová-Brownová. V rozhovore s BBC dodala, že Čína si podľa nej nechá kampaň proti drogám ako "žetón pre ďalšie vyjednávania".

Sotva prelomová dohoda

Prezidenti po vzájomnom rokovaní vystúpili na tlačových konferenciách zvlášť, pričom Biden odpovedal len na štyri otázky reportérov, ktoré jeho poradcovia vopred "starostlivo preverili". "Ani najmenšia zmienka o klimatickej zmene vypovedá o fakte, že včerajšia dohoda medzi USA a Čínou je sotva prelomová," napísala z miesta reportérka The New York Times Lisa Friedmanová.

USA a Čína sú svetovými najväčšími uhlíkovými znečisťovateľmi. K zastaveniu používania fosílnych palív sa lídri v San Francisku nezaviazali, sľúbili však, že budú spolupracovať na znížení metánových emisií a rozvoji obnoviteľných zdrojov.

Ekonomická spolupráca sa zdala byť jednou z priorít Siho návštevy USA aj vďaka tomu, že sa s Bidenom stretol na okraj summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria.

image

Peking profituje zo svetového poriadku. Čína nebude začínať vojnu s nijakou krajinou, vyhlásil Si Ťin-pching

Po štvorhodinovom rokovaní s americkým prezidentom vystúpil Si s prejavom na večeri pred 300 významnými predstaviteľmi amerického súkromného sektora, ktorí jeho slová prijali potleskom vestoja. "Keď sa pozriete na 20 najväčších amerických firiem v Číne, všetky tam boli (zastúpené)," povedal denníku Financial Times jeden z "technologických titánov", ktorý si neželal byť menovaný.

Podľa bývalého vysokopostaveného zamestnanca amerického ministerstva obchodu Myrona Brillianta sa čínski zástupcovia vracajú ku stratégii "dvorania sa americkej obchodnej komunite", ktorú chcú prilákať k investovaniu v Číne. "Časy sa zmenili," poznamenal Brilliant.

Najdôležitejší vzťah na svete

Si pri večeri povedal, že "Čína je superveľkou ekonomikou a superveľkým trhom". "Modernizácia pre 1,4 miliardy Číňanov je ohromnou príležitosťou," citujú prezidenta FT. Denník dodáva, že niektorí významní americkí podnikatelia napriek tomu zostávajú skeptickí voči rozsiahlym investíciám v Číne, pretože sa nechcú ocitnúť "na šachovnici medzi čínskou a americkou vládou".

Čína mesiace Spojené štáty obviňovala, že sa snažia obmedziť jej ekonomický rozsah a vojensky obkľúčiť jej územie. "V novembri ale propaganda Komunistickej strany Číny zmenila rétoriku," píše Economist.

Namiesto odsudzovania "novej studenej vojny" začala pripomínať zdieľanú históriu boja proti Japonsku v druhej svetovej vojne alebo vrelosť, ktorú prezident Si chová voči americkému páru v Iowe, ktorý ho v roku 1985 ubytovával.

Na pozitívne udalosti posledných rokov vo vzájomných vzťahoch upozornila čínska štátna televízia CCTV na svojom webe tiež tento týždeň po Siovom prílete do San Franciska, odkiaľ začali v novembri opäť lietať priame spoje do Pekingu.

image

Spojené štáty a Čína sa dohodli na obnovení komunikácie medzi armádami

Stanica napríklad citovala amerického fotografa na dôchodku, ktorý "sa práve vrátil z Číny a nadšene zdieľal svoje zážitky". "Všetci boli priateľskí a milí. Viete, mali by sme sa všetci stretávať, namiesto tých hádok a nevraživosti, "povedal fotograf Roger Jansen, ktorý vraj cestoval rýchlovlakom z Šanghaja do Pekingu a užil si dobré jedlo.

CCTV citovala tiež Siho vyhlásenie, keď označil americko-čínsku diplomaciu za "najdôležitejší bilaterálny vzťah na svete". Po rokovaní s Bidenom čínsky prezident povedal, že "planéta Zem je dosť veľká na to, aby obe krajiny uspeli a že úspech jednej krajiny je príležitosťou pre tú druhú".

Čínsko-americkému summitu predchádzal rok vzájomných návštev na úrovni ministrov i nižších úradníkov, ktorí lietali z Washingtonu do Pekingu aj naopak, píše CNN.

Rokovania mohli byť úspešné tam, kde to minulé, na indonézskom Bali, zlyhalo - ustanovilo priečku, pod ktorú by vzájomné vzťahy nemali klesnúť, čo je obzvlášť dôležité pred budúcim rokom, keď sa čakajú prezidentské voľby v Spojených štátoch aj na Taiwane, píše Economist.

01 - Modified: 2023-11-16 14:17:52 - Feat.: 1 - Title: Čína pošle do USA ďalšie pandy ako vyslancov priateľstva, naznačil Si Ťin-pching 02 - Modified: 2023-11-16 09:34:44 - Feat.: 1 - Title: Si Ťin-pching je diktátor, povedal Biden po stretnutí. Extrémne chybné, reaguje Čína 03 - Modified: 2023-11-16 07:44:06 - Feat.: 1 - Title: Peking profituje zo svetového poriadku. Čína nebude začínať vojnu s nijakou krajinou, vyhlásil Si Ťin-pching
01 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 02 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 03 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 04 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 05 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:49