Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina plánuje otvorenie jedného z civilných letísk. Do úvahy spadá aj Užhorod na slovenských hraniciach

15.11.2023, 21:34
Autor:
ČTKČTK

Podľa zdrojov denníka Ukrajinska pravda ide o letisko nachádzajúce sa na západe Ukrajiny a plán je ho otvoriť ešte pred ukončením bojov.

Na Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii, by mohlo byť pravdepodobne ešte pred koncom vojny otvorené jedno z civilných letísk. Napísal to dnes portál Ukrajinska pravda, ktorý sa odvoláva na vyhlásenie šéfa prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka a na svoje nemenované zdroje.

Ukrajinský vzdušný priestor bol pre všetky civilné lety uzavretý vlani 24. februára, keď do krajiny vtrhli ruské invázne vojská.

Video: Rozhovor s Andriym Yermakom:

Jermak sa o možnosti otvorenia jedného z ukrajinských letísk zmienil počas návštevy Spojených štátov, konkrétne v Hudsonovom inštitúte, kde hovoril o potrebe posilnenia protivzdušnej obrany.

Zlom vo vojne

"Na rekonštrukciu Ukrajiny je potrebný spoľahlivý dáždnik. Jeho posilnenie nám predovšetkým umožní znovuotvorenie jedného z letísk na Ukrajine. S našimi partnermi na tom už pracujeme. Je to znamenie, že sa blíži zlom vo vojne. Na budúci rok bude v tomto ohľade rozhodujúce," predniesol Jermak podľa internetovej stránky hlavy štátu.

Ukrajinský činiteľ nespresnil, o ktoré letisko ide, ani zamýšľaný termín jeho otvorenia. Podľa zdrojov denníka Ukrajinska pravda ide o letisko nachádzajúce sa na západe Ukrajiny a plán je ho otvoriť ešte pred ukončením bojov.

image

Ukrajina znižuje poistné pre lode vstupujúce do jej prístavov v Čiernom mori, napriek neutíchajúcej vojne

Medzi letiskami, ktoré by mohli byť znovu otvorené pre civilné lety, sú uvádzané tie v Kyjeve, Ľvove, Odese a Užhorode, píše denník, pričom na západe krajiny sa nachádza Ľvov a Užhorod.

Riaditeľ medzinárodného letiska Boryspil v Kyjeve nedávno povedal portálu Politico, že ním spravované zariadenie funguje tak, aby mohlo obnoviť lety približne mesiac po skončení vojny. Metropola má tiež medzinárodné letisko nazývané Žuljany.

Pripravenosť krajiny

Nízkonákladová spoločnosť Ryanair podľa Ukrajinskej pravdy už skôr vyjadrila pripravenosť lety do krajiny a z nej obnoviť, podobne ako poľský dopravca LOT alebo ukrajinská firma Air Ocean Airlines.

Ukrajinské letectvo sa však pred časom vyjadrilo k možnosti obnovenia civilných letov na Ukrajine pred koncom vojny skepticky. "Mali sme obilný koridor, z ktorého sa Rusko jednostranne stiahlo.

image

Mužov je v armáde nedostatok, Ukrajina vysiela do boja ženy. Sme rovnako schopné, tvrdia

Budú vyjednávať s Ruskom, aby neútočilo na humanitárne letecké koridory? "uviedol v júli hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnať. "Vidíte, že rakety a nepriateľské drony sa môžu objaviť všade, v akejkoľvek časti krajiny," poznamenal.

Prax Izraela, ktorý je schopný úplne pokryť svoje územie systémami protivzdušnej obrany, nemožno na rozlohou výrazne väčšiu Ukrajinu aplikovať, povedal ďalej Ihnať.

Ohľadom možnosti otvorenia letiska v Užhorode, kde sú ranveje na území Ukrajiny, ale lietadlá lietajú do vzdušného priestoru Slovenska, ktoré je členom NATO, hovorca povedal, že Rusko je teoreticky schopné zasiahnuť aj tamojšie rozjazdové dráhy.

Minulý týždeň ruská armáda zaútočila na okolie letiska Boryspil balistickou strelou Iskander, podotkla Ukrajinska pravda, podľa ktorej raketu zostrelila protivzdušná obrana, ale jej trosky dopadli na niekoľko obytných budov.

01 - Modified: 2023-11-15 19:51:16 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina znižuje poistné pre lode vstupujúce do jej prístavov v Čiernom mori, napriek neutíchajúcej vojne 02 - Modified: 2023-11-15 19:00:00 - Feat.: 1 - Title: Mužov je v armáde nedostatok, Ukrajina vysiela do boja ženy. Sme rovnako schopné, tvrdia 03 - Modified: 2023-11-15 15:50:35 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina sa ďalej zbavuje sovietskych symbolov, v Kyjeve odstránili pomník ruského básnika Puškina
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:07