Predseda gréckej strany SYRIZA Stefanos Kaselakis. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Najväčšia grécka opozičná strana sa rozpadla, nový šéf je podľa kritikov ako Trump

13.11.2023, 17:04
Autor:
ČTKČTK

Členovia strany SYRIZA v otvorenom liste vytkli novému predsedovi strany, že chce koncentrovať do svojich rúk príliš veľkú moc a že porušuje vnútorné pravidlá strany.

Kvôli vnútorným sporom sa cez víkend rozpadla najväčšia grécka opozičná strana SYRIZA. Odchod oznámila jedna zo silných straníckych frakcií, informovala dnes grécka tlač.

Kritikom vo vnútri ľavicovej strany prekážal štýl riadenia nového predsedu Stefanosa Kaselakisa, ktorého prirovnávajú k americkému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi. Kaselakis sa stal predsedom strany na konci septembra a dnes povedal, že pre stranu začínajú nové časy.

Strana SYRIZA vznikla pôvodne ako koalícia ľavicových až krajne ľavicových poltických síl. Jedna z nich, platforma Dáždnik vedená bývalým ministrom Euklidisom Tsakalotosom a poslankyňou Peti Perkaovou, v nedeľu oznámila, že stranu opúšťa.

Spolu s nimi odišlo zo strany celkom 45 z 300 členov užšieho vedenia strany. Priamo tak reagovali na návrh nového šéfa Kaselakisa, ktorý chcel časť z nich z odvolať.

Členovia frakcie v otvorenom liste vytkli novému predsedovi strany, že chce koncentrovať do svojich rúk príliš veľkú moc a že porušuje vnútorné pravidlá strany. Podľa nich sa jeho spôsob vedenia podobá praktikám bývalého prezidenta Trumpa a zaváňa populizmom.

"Chce vytvoriť osobnú stranu," povedal europoslanec Stelios Kuloglu, ktorý tiež ohlásil odchod zo strany. Podľa členov odchádzajúcej frakcie stráca SYRIZA svoju ľavicovú orientáciu. "Našou víziou je socializmus so slobodou a demokraciou," uviedli v otvorenom liste.

Podnikateľa a bývalého zamestnanca v investičnej banke Goldman Sachs Kaselakisa zvolili členovia do čela ľavicovej strany na konci septembra. V druhom kole porazil niekdajšiu ministerku práce Effie Achtsiogluovú, ktorá nového predsedu kritizuje, ale v strane zostáva.

Kaselakis sa netají tým, že chce stranu SYRIZA, ktorá má antikapitalistické korene, výrazne zmeniť. Podľa neho by napríklad ľavica nemala trvať na nadmernom zdanení a mala by byť vlastenecká. Dnes Kaselakis povedal, že pre stranu začína nová doba "so sviežimi myšlienkami a slovami".

Vedenie strany vyzvalo Tsakalotosa, Perkaovú aj Kuloglua, aby sa vzdali svojich poslaneckých mandátov. To spomínaní politici zatiaľ odmietajú.

Podľa gréckej tlače je pravdepodobné, že sa pokúsia zostaviť kandidátku s ďalšími ľavicovými subjektmi do volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia budúci rok.

SYRIZA zmenila svoje vedenie po rezignácii dlhoročného predsedu a bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa. V tohtoročných parlamentných voľbách zostal výsledok hlavnej gréckej opozičnej strany hlboko za očakávaním, keď získala 18 percent hlasov. Vládna Nová demokracia premiéra Kyriakosa Mitsotakisa dostala viac ako dvakrát toľko hlasov - bezmála 41 percent.

01 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 02 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 04 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 05 - Modified: 2024-04-27 09:00:00 - Feat.: - Title: Odvrátená tvár Mykonosu. Hviezdi v rebríčkoch, dovolenkujú tu celebrity a influenceri. Známe letovisko je však pračkou na peniaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 02:46