Príchod tureckého prezidente Recepa Tayyipa Erdogana na summit. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Saudskej Arábii sa začal mimoriadny summit arabských a islamských krajín ku Gaze

11.11.2023, 14:10
Autor:
ČTKČTK

Podľa saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána je Izrael zodpovedný za "zločiny" spáchané na palestínskom ľude.

V Saudskej Arábii dnes začal mimoriadny summit arabských a islamských krajín k situácii v Pásme Gazy, kde Izrael vykonáva vojenské operácie v reakcii na útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas zo začiatku októbra. Podľa saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána je Izrael zodpovedný za "zločiny" spáchané na palestínskom ľude, informovala agentúra Reuters.

Salmán hostí spoločné zasadnutie Ligy arabských štátov a Organizácie islamskej spolupráce, ktorého cieľom je podľa Rijádu "zjednotiť úsilie a zaujať jednotný spoločný postoj" voči vojne v Gaze. Pôvodne sa malo zasadnutie oboch organizácií konať cez víkend oddelene. Na schôdzke sa zúčastňujú desiatky lídrov vrátane prezidenta Turecka, Iránu a Sýrie - Recepa Tayyipa Erdogana, Ebráhíma Raísího a Bašára Asada.

image

Izraelská armáda obsadila už 11 vojenských stanovíšť Hamasu, námorníctvo zničilo sklad zbraní

Izrael začal bombardovanie Pásma Gazy a následnú pozemnú operáciu po útoku islamistického hnutia Hamas na južný Izrael, pri ktorom podľa izraelských úradov 7. októbra zahynulo vyše 1200 ľudí, prevažne civilistov. Úrady v Pásme Gazy, kde Hamas vládne, uvádzajú, že pri odvetných izraelských útokoch odvtedy zahynulo vyše 11-tisíc Palestínčanov.

V prejave vyzval korunný princ Salmán aj na ukončenie izraelskej blokády Pásma Gazy a umožnenie dodávok humanitárnej pomoci do tohto husto obývaného územia. Vystúpil aj šéf palestínskej autonómie Mahmúd Abbás, ktorý uviedol, že jeho národ čelí "genocídnej vojne, ktorá nemá obdobu". Podľa neho Palestínčania potrebujú medzinárodnú ochranu pred izraelskými útokmi.

Iránsky prezident už pred odletom na summit povedal, že situácia v Gaze si žiada činy, nie len slová. Vyzval tiež k jednote islamských krajín voči Izraelu.

image

Zdravotnícky systém v Gaze je "na kolenách". Situácia je zúfalá, varuje šéf WHO

Vojna v Gaze zmenila tradičné spojenectvo na Blízkom východe, pretože Rijád v nadväznosti na jej vypuknutie nadviazal užšie vzťahy s Iránom, ktorý je úhlavným nepriateľom Izraela. Saudská Arábia tiež odmietla tlak Spojených štátov, aby odsúdila Hamas, a pozastavila svoje plány na normalizáciu vzťahov s Izraelom.

Raísieho cesta do Saudskej Arábie je prvou návštevou iránskej hlavy štátu od chvíle, keď Teherán a Rijád ukončili roky nepriateľstva na základe dohody sprostredkovanej Čínou.

Medzi ministrami zahraničia arabských krajín, ktorí sa vo štvrtok zišli na mimoriadnej schôdzke k príprave summitu, panoval nesúlad ohľadom budúceho prístupu k Izraelu. Niektoré štáty na čele s Alžírskom vyzvali na prerušenie všetkých diplomatických stykov s Izraelom, oznámili agentúre Reuters dvaja nemenovaní činitelia.

Skupina arabských krajín, ktoré s Izraelom majú nadviazané diplomatické vzťahy, sa podľa nich tomuto plánu vzoprela a zdôraznila, že je potrebné zachovať otvorené kanály s vládou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

01 - Modified: 2024-05-01 10:29:00 - Feat.: - Title: V Saudskej Arábii pre prívalové dažde uzavreli školy, voda zaplavila cesty 02 - Modified: 2024-04-30 09:00:00 - Feat.: - Title: Raj pre všetkých gamerov. Exotická krajina plánuje postaviť prvý e-športový ostrov na svete 03 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 04 - Modified: 2024-04-27 19:07:39 - Feat.: - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-27 16:49:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil ďalšie video, zachytáva rukojemníkov odvlečených z Izraela
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 03:10