Na oblohe nad Kyjevom sú po ruskom raketovom údere viditeľné stopy po raketách. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajina hlási, že v noci zostrelila dve tretiny ruských dronov. Útočili aj na Kyjev

11.11.2023, 11:04
Autor:
TASRTASR

Zelenskyj v utorok uviedol, že Ukrajina nasadila viac západných systémov protivzdušnej obrany pred druhou zimou, počas ktorej bude čeliť ruským útokom na zariadenia energetickej infraštruktúry.

Ukrajina v sobotu uviedla, že zostrelila približne dve tretiny z dovedna 31 útočných dronov, ktorými na jej územie v noci útočilo Rusko - väčšinou v oblastiach frontovej línie, terčom útokov sa však stal i Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP.

"Zničených bolo 19 nepriateľských útočných bezpilotných lietadiel typu Šáhid 136/131. Ruskí okupanti vyslali väčšinu útočných dronov do oblastí frontovej línie," uviedlo vo vyhlásení ukrajinské letectvo. Ako dodalo, Moskva v noci na sobotu viackrát útočila aj raketami.

 

Dronmi a raketami útočilo Rusko v sobotu v ranných hodinách aj na metropolu Kyjev, pripomína AFP. Svedkovia informovali o dvoch mohutných explóziách, ktoré otriasli centrom mesta.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko neskôr na platforme Telegram potvrdil, že výbuchy súviseli s nasadením protivzdušnej obrany a vyzval obyvateľov, aby zostali v krytoch. Ako ďalej dodal, informácie o možných obetiach ani zranených neboli bezprostredne známe.

image

Centrom Kyjeva otriasli dve explózie

Útok na Kyjev sa odohral po dlhšej dobe relatívneho pokoja v ukrajinskej metropole, konštatuje AFP. Tamojšia protivzdušná obrana naposledy zostrelila nad Kyjevom raketu ešte 21. septembra. Padajúce trosky vtedy spôsobili zranenia siedmim ľuďom vrátane jedného dieťaťa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že Ukrajina nasadila viac západných systémov protivzdušnej obrany pred druhou zimou, počas ktorej bude čeliť ruským útokom na zariadenia energetickej infraštruktúry.

Následkom systematických útokov Moskvy na energetickú infraštruktúru na Ukrajine zostali počas vlaňajšej zimy bez dodávok elektriny či kúrenia tisícky ľudí.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 05 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 04:52