Bohdan Jermochin. FOTO: X/@andrewofpolesia
StoryEditor

Ukrajinská sirota, ktorú Rusi odviezli z Mariupolu, sa môže vrátiť do vlasti

10.11.2023, 17:49
Autor:
ČTKČTK

Po tom, čo Rusi vlani Mariupol obsadili, umiestnili mladíka do pestúnskej rodiny v Rusku. Tento rok v marci sa Jermochin pokúsil z Ruska utiecť späť na Ukrajinu.

Ukrajinský tínedžer Bohdan Jermochin, ktorého vlani odviezli Rusi z okupovaného juhoukrajinského Mariupolu do Ruska, sa bude môcť vrátiť do vlasti. Oznámil to dnes ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec aj ruská splnomocnenkyňa pre práva detí Marija Ľvovová-belovová.

Médiá predtým informovali, že sedemnásťročný sirota sa pokúsil z Ruska na Ukrajinu vrátiť sám, neskôr dostal predvolanie k ruskej vojenskej odvodnej komisii a následne požiadal ukrajinského prezidenta o pomoc so svojím návratom na Ukrajinu.

Návrat do vlasti

"Oficiálne potvrdzujem, že máme dohodu o návrate Bohdana na Ukrajinu a jeho zvítanie so sestrou," napísal na platforme Telegram Lubinec. Ľvovová-Belovová na rovnakej sieti napísala, že ruská a ukrajinská strana sa dohodli na tom, že sa Jermochin stretne so svojou príbuznou "v tretej krajine v deň svojich narodenín. "Tie má podľa portálu Ukrajinska pravda 19. novembra.

O deň skôr Jermochinova ukrajinská právna zástupkyňa Kateryna Bobrovská zverejnila na facebooku video, v ktorom mladík žiada ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby mu pomohol s návratom do vlasti.

image

Zástupkyňu OSN kritizujú kvôli stretnutiu s Ľvovovou-Belovovou, ktorú stíha Medzinárodný trestný súd

Stalo sa tak krátko po tom, ako médiá informovali o jeho predvolaní na vojenský odvodný úrad pri Moskve, kde sa musia hlásiť po dosiahnutí plnoletosti, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Ľvovová-Belovová pritom tvrdí, že išlo len o výzvu na spresnenie údajov na vojenskú registráciu, ktoré dostávajú všetci občania Ruska jeho veku a ak študujú, je im udelený odklad vojenskej služby do konca štúdia.

Bobrovská však upozorňovala, že Jermochina pravdepodobne čaká služba v ruskej armáde. Dostal totiž ruský pas a môže tak byť považovaný za človeka podliehajúceho vojenskej povinnosti, podotkla BBC.

Pestúnska rodina

Bohdan Jermochin prišiel podľa portálu Meduza o oboch rodičov pred rokmi. Do 24. februára minulého roku, keď na Ukrajinu vtrhli ruské invázne vojská, žil v Mariupole.

Najprv v pestúnskej rodine, po nástupe na hutnícku školu sa jeho zákonným zástupcom stal riaditeľ vzdelávacej inštitúcie, čo je u starších sirôt bežná prax, píše BBC. List Novaja Gazeta však uvádza, že jeho zákonnou opatrovateľkou je jeho sestra Valerija, ktorá žije na Ukrajine. Ľvovová-Bělovová vo svojej správe spomenula sesternicu.

Po tom, čo Rusi vlani Mariupol obsadili, umiestnili mladíka do pestúnskej rodiny v Rusku. Tento rok v marci sa Jermochin pokúsil z Ruska utiecť späť na Ukrajinu, ale zastavili ho bezpečnostné zložky blízko hraníc, píše Meduza.

image

Ukrajina pripravuje druhý zajatecký tábor pre ruských vojakov

Podľa Bobrovskej sa pokúsil vrátiť na Ukrajinu hneď niekoľkokrát. Ľvovová-Bělovová tvrdí, že chlapci ponúkli už skôr možnosť vrátiť sa na Ukrajinu, ale odmietol, čo potvrdil aj písomne. Podľa jeho advokátky bol ale donútený napísať vyhlásenie, že chce zostať v Rusku, kým nedosiahne plnoletosť.

Kyjev viní Rusko, že unáša ukrajinské deti so zámerom vymazať ich ukrajinskú identitu. Moskva tvrdí, že jej program presídlenia detí z Ukrajiny na ruské územie má ochrániť siroty a opustené deti v oblasti konfliktu.

Podľa Spojených štátov boli tisíce detí násilne odobraté zo svojich domovov, napísala predtým agentúra Reuters. Medzinárodný trestný súd vydal tento rok v marci kvôli podozreniu z nezákonného odvliekania ukrajinských detí do Ruska zatykač na Ľvovovú-Belovovú a tiež na ruského prezidenta Vladimira Putina.

01 - Modified: 2023-11-10 07:58:35 - Feat.: 1 - Title: Putin navštívil veliteľstvo v Rostove zodpovedné za vedenie vojny na Ukrajine 02 - Modified: 2023-11-08 14:18:54 - Feat.: 1 - Title: Zajatý ukrajinský vojak dostal 19 rokov za zabitie civilistu v Mariupole 03 - Modified: 2023-11-08 07:58:44 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina pripravuje druhý zajatecký tábor pre ruských vojakov
01 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 02 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 03 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 04 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň 05 - Modified: 2024-05-02 10:34:45 - Feat.: - Title: VIDEO: Ako scény z apokalyptického filmu. Dronové zábery ukazujú skazu v strategickom meste
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 15:26