Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. FOTO: Reuters
StoryEditor

Podporíme vstup Rumunska do Schengenu, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie

08.11.2023, 13:51
Autor:
TASRTASR

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov označil za národný záujem Maďarska, aby Rumunsko čo najskôr vstúpilo do schengenského priestoru.

Jedným z najdôležitejších cieľov budúcoročného maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie bude podpora vstupu Rumunska do Schengenu, ak k takémuto kroku dovtedy nedôjde. Podľa agentúry MTI to v stredu počas návštevy Bukurešti vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó po schôdzke s predsedom Demokratického zväzu rumunských Maďarov (RMDSZ) Hunorom Kelemenom zdôraznil, že Budapešť prisudzuje spolupráci medzi oboma krajinami strategický význam.

image

Blanár diskutoval so Szijjártóom o rozvoji spolupráce a vzťahov s Maďarskom, chcú zintenzívniť vzťahy V4

"Najdôležitejšou základňou a zdrojom tejto strategickej spolupráce je maďarská menšina žijúca v Sedmohradsku," konštatoval Szijjártó, ktorý poukázal na to, že toto spoločenstvo vnímajú ako zdroj a spojovací článok v bilaterálnych vzťahoch.

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov označil za národný záujem Maďarska, aby Rumunsko čo najskôr vstúpilo do schengenského priestoru.

Dôvodov je podľa neho veľa, napríklad, že Rumunsko je dnes druhým najväčším exportným trhom Maďarska a jeho vstupom by sa mohla ešte viac zintenzívniť vzájomná hospodárska a obchodná spolupráca.

"Tým by sa automaticky otvorilo desať nových hraničných priechodov medzi oboma krajinami, čo by bolo veľkou pomocou pre miestnu maďarskú komunitu pri udržiavaní vzťahov s materskou krajinou. Členstvo Rumunska v schengenskom priestore by konečne umožnilo, aby nás hranica nerozdeľovala, ale spájala," dodal.

image

Maďari stavili na umenie. Turistov má späť pritiahnuť Balaton i Veszprém – Európske hlavné mesto kultúry 2023

Ak sa Rumunsku nepodarí vstúpiť do schengenského priestoru pred začiatkom nadchádzajúceho maďarského predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré bude v druhom polroku 2024, potom jedným z najdôležitejších cieľov tohto predsedníctva bude poskytnúť pomoc Rumunsku, uviedol Szijjártó.

01 - Modified: 2024-04-29 15:50:42 - Feat.: - Title: Maďarská šiestačka bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice 02 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 03 - Modified: 2024-04-29 09:27:07 - Feat.: - Title: "Nie vojne, migrácii a genderu." Orbán má tvrdé jadro voličov, ktoré udržiava v strachu, hovoria politológovia 04 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 05 - Modified: 2024-04-26 14:52:03 - Feat.: - Title: Rumunského exprezidenta Iliesca obžalovali zo zločinov proti ľudskosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 20:40