Dav ľudí vykrikuje protiizraelské slogany počas nepokojov na letisku v Machačkale. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Mysleli sme si, že zomrieme, opisuje útok davu v Machačkale cestujúci z Izraela

31.10.2023, 14:17
Autor:
dttdtt
  • Do bezpečia nakoniec cestujúcich dostala ruská armáda, ktorá ich transportovala helikoptérou na svoju základňu. 
  • Demonštranti mávali palestínskymi vlajkami a vykrikovali heslá na podporu hnutia Hamas, ktoré 7. októbra v Izraeli zavraždilo 1 400 ľudí.
  • Výtržníci v jednej chvíli autobus obostúpili, hádzali naň kamene a rozbili sklo.

Deti kričali strachom, ľuďom tiekla krv, báli sme sa o život. Tak opisujú nedeľné udalosti na letisku v Machačkale v Degastane pasažieri z Izraela, na ktorých sa po prílete vrhol rozzúrený dav. 

Do bezpečia nakoniec cestujúcich dostala ruská armáda, ktorá ich transportovala helikoptérou na svoju základňu. Židovská komunita v Dagestane sa teraz obáva o svoju budúcnosť.

„Kde máte tých Židov?“ jačal na letiskový personál rozzúrený dav, zatiaľ čo hľadal ľudí prilietajúcich lietadlom z Tel Avivu. Časť výtržníkov sa predrala až na ranvej, obkľúčila lietadlo a skandovala protižidovské heslá či „Alahu Akbar“. Bezpečnostným silám sa nakoniec podarilo dostať situáciu pod kontrolu. Lety z Izraela na Severný Kaukaz sú však presmerované do iných miest.

„Na palube bolo 45 cestujúcich, z toho pätnásť Izraelčanov. Demonštranti zastavili autobus, ktorý nás odvážal od lietadla. Pár ich vstúpilo dovnútra a pýtali sa nás, či sme moslimovia, alebo židia. Bolo šťastie, že väčšina pasažierov hovorila po rusky. Ja to neviem, ale ostatní mi pomohli. Myslel som, že zomrieme,“ povedal izraelskému portálu Ynet dvadsaťšesťročný Šmuel z Jeruzalema.

Podľa neho demonštranti mávali palestínskymi vlajkami a vykrikovali heslá na podporu hnutia Hamas, ktoré 7. októbra v Izraeli zavraždilo 1 400 ľudí.

„Začali sme písať správy na rozlúčku“

„S rodinou sme si kúpili letenky do Moskvy s prestupom v Machačkale. Po prílete nás nahrnuli do autobusu. Pôvodne s nami vodič mieril k lietadlu do Moskvy, ale keď sme sa rozbehli, dav sa za nami rozbehol a prenasledoval nás. Ukazovali sme mu cez okná ruské pasy, deti plakali,“ popísala portálu Mediazona anonymne ďalšia pasažierka.

image

Izrael vydal najvyššiu výstrahu pred cestovaním do ruského Dagestanu

Podľa nej výtržníci v jednej chvíli autobus obostúpili, hádzali naň kamene a rozbili sklo. „Nikde žiadna polícia, báli sme sa, napísala som partnerovi a priateľom, že ich milujem, keby sa mi niečo stalo,“ dodala žena.

Autobus skupinu nakoniec doviezol do letiskovej VIP budovy. Tunajší personál ľudí rozdelil podľa toho, do akých miest v Rusku smerujú. "Personál dúfal, že tí, ktorí idú do Moskvy, budú môcť nastúpiť do lietadla, zatiaľ čo ostatní počkajú na svoje spoje, ale z toho rýchlo zišlo," uviedla cestujúca.

Zasiahla ruská armáda

Pre skupinu nakoniec priletela armádna helikoptéra, batožinu museli cestujúci nechať na mieste. „Kým nás skladali dovnútra, počuli sme streľbu z automatických pušiek, to už bola na mieste polícia a armáda. Potom s nami odleteli na vojenskú základňu neďaleko Machačkaly, tam nám zobrali telefóny, dali nám vankúše, deky, jedlo a ubytovali nás,“ popísala žena.

Na druhý deň ľudia podľa nej dostali späť svoje telefóny zalepené v obálkach, nastúpili do dvojice helikoptér a armáda ich odviezla do mesta Mineralnyje Vody, odkiaľ pokračovali do destinácií.

image

Letisko v Dagestane zatvorili, demonštranti chceli lynčovať Izraelčanov

Ruská polícia v Machačkale zadržala šesťdesiat výtržníkov. Zranenie utrpelo dvadsať ľudí, vrátane niekoľkých policajtov. Dagestánsky gubernátor Sergej Melikov správanie davu odsúdil. V republike, ktorá leží na západnom okraji Kaspického mora, žije zhruba 3,1 milióna ľudí, prevažne moslimov.

Rabín z dagestánskeho mesta Derbent Ovadia Isakov v reakcii na incident uviedol, že budúcnosť približne 300 až 400 židovských rodín v Dagestane je teraz neistá. Židia sú v regióne prítomní už od predislamských čias.

Úrad izraelského premiéra uviedol, že Rusko musí proti podnecovaniu k násiliu voči Židom a Izraelcom rozhodne zakročiť.

Ruský prezident Vladimír Putin v pondelok z rozpútania nepokojov obvinil západné a ukrajinské tajné služby. Ruským bezpečnostným zložkám nariadil „prijať prísne, včasné a jasné opatrenia na ochranu ruského právneho štátu“.

01 - Modified: 2023-10-30 20:08:37 - Feat.: 1 - Title: Izrael vydal najvyššiu výstrahu pred cestovaním do ruského Dagestanu 02 - Modified: 2023-10-29 20:03:17 - Feat.: 1 - Title: Letisko v Dagestane zatvorili, demonštranti chceli lynčovať Izraelčanov
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 04 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:50