Po izraelskom útoku na Gazu stúpa dym. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na Západnom brehu sa objavili výhražné letáky vyháňajúce Palestínčanov do Jordánska

27.10.2023, 21:54
Autor:
ČTKČTK

Anonymné letáky písané arabsky sa objavili v obci Dajr Istija napríklad za stieračmi áut miestnych obyvateľov. Stálo na nich, že ľudia majú "poslednú šancu" odísť.

V palestínskej obci na Západnom brehu Jordánu, okupovanom od roku 1967 Izraelom, niekto rozšíril nenávistné letáky, v ktorých hrozí jej obyvateľom násilným vysťahovaním, ak sami neodídu do susedného Jordánska. Informoval o tom dnes portál The Times of Israel.

Táto obec podľa jej starostu už čelila v predchádzajúcich dňoch násilnostiam židovských osadníkov, ktorí na jej obyvateľov hádzali kamene.

"Posledná šanca"

Anonymné letáky písané arabsky sa objavili v obci Dajr Istija napríklad za stieračmi áut miestnych obyvateľov. Stálo na nich, že ľudia majú "poslednú šancu" odísť.

"Čoskoro vám na hlavu znesieme veľkú nakbu," píše sa v letáku s odvolaním sa na exodus po vzniku štátu Izrael v roku 1948, keď domovy opustilo alebo z nich bolo vyhnaných na 750-tisíc Palestínčanov.

image

Gaza čelí bezprecedentnej lavíne ľudského utrpenia, nedostatok surovín sa stupňuje, tvrdí šéf OSN

"Máte poslednú šancu utiecť do Jordánska usporiadaným spôsobom, alebo vás násilne vyhostíme z našej posvätnej krajiny, ktorú nám Boh odkázal," znie varovanie v letáku, v ktorom je palestínske hnutie Hamas porovnávané s teroristickou organizáciou Islamský štát.

"Vražedný satanský Hamas urobil najväčšiu chybu v histórii, keď nám vyhlásil vojnu a masakroval deti a seniorov," pripomenul leták útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom Hamás zabil na 1400 ľudí.

Reakcia na zabitie

Obec Dajr Istija leží neďaleko obce Huvára, kde tento rok koncom februára desiatky židovských osadníkov v reakcii na zabitie dvoch osadníkov palestínskym radikálom útočili na Palestínčanov a zapaľovali ich domy a autá.

Tieto udalosti aj miestny izraelský armádny veliteľ označil za pogrom, zatiaľ čo niektorí izraelskí vládni politici ho len vlažne odsúdili. Kritiku si vyslúžil minister financií Bezalel Smotrič, ktorý stojí na čele krajne pravicovej strany Náboženský sionizmus, keď vyhlásil, že "Huváru treba vyhladiť".

Násilnosti na Západnom brehu zosilneli vlani v súvislosti s nehodami izraelskej armády proti palestínskym radikálom, pri ktorých ale zomierali aj civilisti. Po decembrovom nástupe vlády Benjamina Netanjahua, v ktorej sú aj krajne pravicové a ultraortodoxné strany a ktorá podporuje rozširovanie osád na Západnom brehu, vzrástli strety osadníkov s Palestínčanmi.

image

Svet sleduje konflikty v Izraeli aj na Ukrajine. Aká pomoc ide do týchto oblastí?

Po 7. októbri, keď Izrael začal masívne bombardovanie palestínskeho Pásma Gazy v odvete za útok Hamasu na Izrael, tieto strety ešte zosilneli.

Tento týždeň informovala izraelská mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Ješ Din o útoku desiatok židovských osadníkov na palestínsku dedinu Burin na Západnom brehu. Osadníci pri tom zapaľovali vozidlá a útočili na farmárov.

Od 7. októbra bolo na Západnom brehu zabitých viac ako 100 Palestínčanov, uviedla s odvolaním sa na palestínske úrady agentúra AFP. Mnoho palestínskych obetí si vyžiadalo nehodu izraelských vojakov, rastie ale tiež počet stretov medzi Palestínčanmi a osadníkmi, pri ktorých na oboch stranách rovnako zomierajú ľudia.

01 - Modified: 2023-10-27 17:23:10 - Feat.: 1 - Title: Pásmo Gazy čelí intenzívnemu ostreľovaniu, prerušené bolo spojenie so svetom 02 - Modified: 2023-10-27 16:58:42 - Feat.: 1 - Title: USA uvalili ďalšie sankcie na hnutie Hamas a iránske Revolučné gardy, zamerali sa na investočné portfólium 03 - Modified: 2023-10-27 12:27:40 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty oznámili ďalšie sankcie proti Hamasu v snahe oslabiť jeho financovanie
01 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell 02 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 03 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 04 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 05 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 05:40