Slovenský premiér Robert Fico a belgický premiér Alexander De Croo diskutujú na úvod dvojdňového summitu lídrov EÚ v Bruseli. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Fico zdôraznil, že v Európskej únii bude presadzovať slovenskú politiku. Opäť odmietol vojenskú pomoc Ukrajine

27.10.2023, 15:40
Autor:
TASRTASR

Premiér aj počas stretnutia s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou pripomenul, že na summitoch EÚ bude presadzovať slovenskú politiku a brániť slovenské záujmy.

Premiér Slovenskej republiky Robert Fico na dvojdňovom zasadnutí Európskej rady v Bruseli a tiež počas stretnutia s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou zdôraznil, že na summitoch EÚ bude presadzovať slovenskú politiku a brániť slovenské záujmy. Zopakoval aj zámer neposkytovať vojenskú pomoc Ukrajine.

Po päť a pol roku sa novozvolený premiér SR vrátil na rokovania šéfov vlád a štátov v Bruseli. Tesne pred summitom sa stretol s von der Leyenovou, ktorej podľa vlastných slov povedal, že na summitoch EÚ bude presadzovať slovenské záujmy, čo zopakoval aj počas rokovaní lídrov Únie.

image

Fico sa dohodol s Fialom na oficiálnej návšteve Česka

"EÚ Slovensku neuveriteľne pomohla, pokiaľ ide o životnú úroveň, ale nebudem nikdy akceptovať presadzovanie jedného správneho názoru, ak ten, kto má iný názor, má byť ostrakizovaný či vylučovaný," povedal.

Podobne ako von der Leyenovej aj lídrom členských krajín EÚ povedal, že Slovensko nebude súhlasiť so žiadnou vojenskou pomocou Ukrajine a že bude žiadať dôsledné analýzy na každé sankcie, ktoré budú pripravované voči Rusku, aby nepoškodzovali Slovensko.

V tomto kontexte spomenul, že sa hovorí aj o možných sankciách na ruský jadrový sektor, s čím Slovensko nebude nikdy súhlasiť.

Pri debatách o revízii dlhodobého rozpočtu EÚ uviedol, že jeho vláda nemá doma problém presviedčať voličov o zvýšení zdrojov do eurorozpočtu na riešenie nelegálnej migrácie, ale problém má vysvetliť ďalšiu pomoc Ukrajine.

image

Fico súhlasil, že do rozpočtu Únie pošleme o 400 miliónov viac. Pri miliardovej pomoci Ukrajine má podmienky

"Jasne som povedal, že pokiaľ ide o pomoc civilnú, humanitárnu, tam sme pripravení ísť do zvýšenia príspevku Slovenskej republiky," vysvetlil. Dodal, že jeho vláda má pri tom dve podmienky: aby Ukrajina ukázala pripravenosť tieto zdroje transparentne čerpať a aby z týchto peňazí bolo možné financovať aj projekty v prihraničných oblastiach, z ktorých by mohlo ťažiť Slovensko.

Fico naznačil, že zatiaľ sa vôbec nečrtá dohoda členských krajín o revízii dlhodobého rozpočtu, ktorý predvída aj pomoc vo výške 50 miliárd eur pre Ukrajinu na roky 2024 – 2027. Je podľa neho pravdepodobné, že bude o tejto záležitosti zvolaný mimoriadny summit EÚ.

Snahou inštitúcií EÚ je, aby sa táto dohoda dosiahla do konca roka 2023, pričom je na to potrebný súhlas všetkých členských krajín Únie.

01 - Modified: 2023-10-27 09:49:02 - Feat.: 1 - Title: Fico a Orbán sa na samite v Bruseli postavili proti návrhu poskytnúť Ukrajine 50 miliárd eur, píše Politico
01 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:12