ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Z egyptského letoviska Taba, ktoré zasiahla raketa, evakuujú úrady päťsto českých turistov

27.10.2023, 11:51
Autor:
ČTKČTK

Medzi zranenými nie sú podľa hovorcu českého ministerstva zahraničia cudzí štátni príslušníci, teda ani Česi.

Cestovná kancelária Čedok počas piatku evakuuje zhruba 500 českých turistov z egyptského letoviska Taba pri Červenom mori, kde v noci na piatok raketa zasiahla zdravotnícke zariadenie. Uviedol to hovorca ministerstva zahraničia Daniel Drake a následne informáciu potvrdila hovorkyňa Čedoku Kateřina Pavlíková. Česi medzi zranenými podľa rezortu nie sú.

Podpredseda Asociácie cestovných kancelárií Papež nemá informácie o tom, že by klientov z egyptskej Taby evakuovala ešte iná CK ako Čedok.

„Bezpečnosť našich klientov je prioritou, preto sme sa rozhodli predčasne ukončiť zájazdy v hoteloch okolo egyptskej Taby a počas dnešného dňa vyslať charterové lety, aby sa späť do Českej republiky vrátilo všetkých 500 českých turistov, ktorých v oblasti máme,“ uviedla Pavlíková.

Všetci sú podľa nej v poriadku a dostávajú informácie o transferoch na letisko. "Aktuálne teda organizujeme odlety a koordináciu zaisťujú ako delegáti, tak naši partneri na mieste," dodala Pavlíková.

image

Skoro polovica Izraelčanov chce vyčkať s pozemnou ofenzívou, ukázal prieskum

Podľa Pápeža je Taba v porovnaní s ostatnými egyptskými destináciami špecifická v tom, že do nej nelietajú žiadne pravidelné charterové linky. „To znamená, že menšie cestovné kancelárie do Taby necestujú, a Taba je tým pádom dominantou len veľkých cestovných kancelárií, a nie ešte k tomu všetkých,“ uviedol.

Doplnil, že Čedok je najväčšia domáca cestovná kancelária, ktorá v oblasti funguje. „V tejto chvíli mi nie je známe, že niektorá cestovná kancelária, ktorá je členom našej asociácie, by tam okrem Čedoku mala klientov.“

V egyptskom letovisku Taba ani v jeho blízkosti žiadnych klientov aktuálne nemajú cestovné kancelárie Blue Style, Fischer a Alexandria, povedali ich hovorcovia. S CK Fischer sú Česi napríklad v letovisku Hurghada, ktoré je ale od Taby vzdialené niekoľko sto kilometrov, povedal hovorca Ján Bezděk.

Medzi zranenými nie sú podľa hovorcu ministerstva cudzí štátni príslušníci, teda ani Česi. "Podľa egyptských médií, a potvrdené aj našimi zdrojmi, malo byť zranených šesť osôb," povedal Drake. Pre celý Egypt eviduje úrad 2580 Čechov registrovaných v cestovateľskom systéme Drozd. V najbližšom čase vydá upozornenie.

image

Nikde v pásme Gazy nie je bezpečne. Ľuďom nezostali žiadne možnosti, varuje OSN

Na české veľvyslanectvo v Káhire sa so žiadosťou o evakuáciu zatiaľ neobrátil žiadny občan, v prípade potreby bude možné využiť lety Čedoku. „Malo by byť na každom z troch letov zhruba 15 voľných miest,“ povedal Drake. Zastupiteľský úrad odporúča v oblasti letoviska Taba dbať na zvýšenú opatrnosť a rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek.

„Všetci Česi v egyptskej Tabe sú v poriadku a cestovné kancelárie ešte počas dnešného dňa vypravia charterové lety, ktoré odtiaľ bezpečne odvezú domov všetkých 500 českých občanov. Náš zastupiteľský úrad je so všetkými v kontakte. Bezpečnosť občanov je naša najvyššia priorita,“ uviedol na sociálnej sieti X premiér Petr Fiala.

Výbuch v Tabe podľa Reuters poukazuje na riziko, ktorému čelia Egypt a ďalšie krajiny v regióne v súvislosti so súčasnou vojnou Izraela s Hamasom. Egypt sa aktívne zapojil do rokovaní o prístupe Palestínčanov k humanitárnej pomoci, snaží sa zabezpečiť prepustenie rukojemníkov unesených z Izraela Hamasom a zasadzuje sa o prímerie.

01 - Modified: 2023-10-27 09:38:31 - Feat.: 1 - Title: Český premiér Fiala sa v Bruseli stretol s Ficom, zhodli sa na potrebe pokračovať vo "výbornej spolupráci" 02 - Modified: 2023-10-25 16:25:07 - Feat.: 1 - Title: Česko je podľa Fialu pripravené poskytnúť pomoc, o ktorú má Izrael záujem 03 - Modified: 2023-10-25 13:28:01 - Feat.: 1 - Title: Fiala sa bude usilovať o to, aby summit Európskej únie potvrdil podporu Izraelu
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 03 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla 04 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 05 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 14:42