Ilustračná fotografia. FOTO: Profimedia
StoryEditor

USA začali odvetu. Útočili na zariadenie v Sýrii využívané iránskymi revolučnými gardami

27.10.2023, 07:47
Autor:
ČTKČTK

Americkí vojaci sa v Iraku a Sýrii podľa Pentagonu za posledných desať dní stali terčom 19 útokov zo strany Iránom podporovaných skupín.

Americká armáda vykonala údery na dve zariadenia vo východnej Sýrii, ktoré využívajú iránske revolučné gardy a na ne napojené skupiny. V noci na dnes to oznámil Pentagon.

Išlo podľa neho o reakciu Spojených štátov na množstvo útokov proti americkým silám v Iraku a Sýrii. Podľa Washingtonu sú údery v Sýrii oddelené od súčasnej vojny medzi Izraelom a radikálnym islamistickým hnutím Hamas a USA nemajú v úmysle zapojiť sa do ďalších ozbrojených stretov.

Zasiahli vojenský sklad

Spojené štáty vykonali údery zhruba o 4:30 sýrskeho času (3:30 nášho času) pomocou dvoch lietadiel F-16 blízko mesta Búkamál pri hraniciach s Irakom, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa.

Nálety podľa neho zasiahli skladisko zbraní a munície, ktoré používajú iránske revolučné gardy a nimi podporované milície. Zatiaľ nie je jasné, či si útok vyžiadal obete na životoch.

image

ANALÝZA: Všetko, čo chcete vedieť o Hamase, no báli ste sa to opýtať

"Tieto presné sebaobranné údery sú odpoveďou na sériu pokračujúcich a väčšinou neúspešných útokov na americký personál v Iraku a Sýrii zo strany Iránom podporovaných ozbrojených skupín, ktoré sa začali 17. októbra," uviedol vo vyhlásení americký minister obrany Lloyd Austin.

Americkí vojaci sa v Iraku a Sýrii podľa Pentagonu za posledných desať dní stali terčom 19 útokov zo strany Iránom podporovaných skupín. Predtým americké ministerstvo obrany informovalo o 16 útokoch, podľa agentúry AP tri pribudli vo štvrtok.

Odveta za útoky

V dôsledku týchto útokov zomrel jeden americký občan na srdcovú príhodu, zatiaľ čo sa ukrýval, oznámil Austin a poznamenal, že ďalších 21 členov amerického personálu utrpelo ľahké zranenia a všetci sa už vrátili do služby.

"Prezident(...) nariadil dnešnej akcii, aby dal jasne najavo, že Spojené štáty nebudú tolerovať takéto útoky a budú brániť seba, svoj personál a svoje záujmy," stojí vo vyhlásení ministra obrany.

Austin ďalej uviedol, že americké údery v Sýrii sú oddelené od súčasnej vojny medzi Izraelom a radikálnym islamistickým hnutím Hamas. "Nepredstavujú zmenu nášho prístupu ku konfliktu medzi Izraelom a Hamásom," dodal šéf rezortu obrany, podľa ktorého Spojené štáty nemajú v úmysle a neželajú si zapojiť sa do ďalších ozbrojených stretov. Ak ale budú útoky na amerických vojakov v regióne pokračovať, USA podľa ministra "nebudú váhať s prijatím ďalších nevyhnutných opatrení na ochranu svojich ľudí".

image

Ropa za 150 dolárov. Bloomberg varuje pred čiernym scenárom vojny na Blízkom východe

Hovorca Pentagonu Pat Ryder vo štvrtok oznámil, že USA posielajú na Blízky východ až 900 vojakov, ktorí budú mať za úlohu podporiť ochranu amerického vojenského personálu v regióne, do Izraela USA jednotky neposielajú.

S vojakmi podľa Rydera na Blízky východ mieria protiraketové obranné systémy THAAD a systémy Patriot a Avenger. USA v rámci posilnenia svojej obrany a na podporu Izraela predtým vyslali do východného Stredozemia dve námorné skupiny s lietadlovými loďami.

USA v minulosti občas v regióne vykonali odvetné údery proti silám podporovaným Iránom po tom, ako ony zaútočili na americké sily, poznamenala agentúra Reuters. V marci podnikla americká armáda v Sýrii niekoľko leteckých úderov proti skupinám napojených na Irán, ktoré obviňovala z útoku dronom, pri ktorom zomrel jeden človek pracujúci pre Američanov.

01 - Modified: 2023-09-18 07:01:58 - Feat.: 0 - Title: Vojna, akú nechceme: Ukrajinský konflikt je možno len akási predohra, hovorí analytik a publicista 02 - Modified: 2023-08-30 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: New World Order. Kto ho naozaj kreslí? 03 - Modified: 2023-07-04 21:18:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko a Sýria chystajú od stredy spoločné armádne cvičenie
01 - Modified: 2024-04-29 12:44:39 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon 02 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 03 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 04 - Modified: 2024-04-29 04:39:03 - Feat.: - Title: Blinken na novej ceste na Blízky východ navštívi Izrael a Jordánsko 05 - Modified: 2024-04-28 20:15:14 - Feat.: - Title: Americkú Oklahomu a okolité štáty zasiahla tornáda, úrady hlásia štyroch mŕtvych
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 15:23