Ruský politológ a ideológ Alexander Dugin počas spominkovej slávnosti jeho dcéry Darii Duginovej, ktorá zahynula pri výbuchu auta. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tieňová vojna. Bombu, ktorá zabila Dariu Duginovú, mali do Ruska prepašovať v klietke pre mačku

24.10.2023, 11:09
Autor:
TASRTASR

Rusko z útoku na Dariu Duginovú obvinilo ukrajinské tajné služby. Kyjev toto tvrdenie odmietol. Americké spravodajské služby však dospeli k rovnakému záveru ako Moskva.

Atentát, ktorého obeťou sa v auguste roku 2022 stala dcéra ruského ultranacionalistu, zosnovali ukrajinské tajné služby. Komponenty pri útoku použitej výbušniny boli do Ruska prepašované v prenosnej klietke pre mačku. Napísal to denník The Washington Post vo svojom pondelkovom článku, z ktorého citovala agentúra AFP.

VIDEO: Pri výbuchu v Moskve zahynula dcéra Putinovho spojenca

Pri výbuchu nálože nastraženej v aute prišla o život 29-ročná Daria Duginová, ktorej otcom je nacionalistický ideológ Alexandr Dugin, známy prívrženec invázie ruskej armády na Ukrajinu.

"Prenoska" na mačku bola prevezená v aute Natalie Vovkovej, ktorá do Ruska pricestovala z Estónska aj so svojou 12-ročnou dcérou.

Následne si Vovková v Moskve prenajala byt v rovnakom komplexe ako Duginová, ktorú pred samotnou operáciou sledovala.

Podľa pôvodných plánov mal pri výbuchu nastraženej nálože prísť o život Dugin, ktorý však napokon nastúpil do iného auta.

image

Výbuch bomby v aute zabil dcéru „Putinovho Rasputina". Mal v ňom sedieť on

Tieňová vojna 

Rusko z útoku na Duginovú obvinilo ukrajinské tajné služby. Kyjev toto tvrdenie odmietol. Americké spravodajské služby však dospeli k rovnakému záveru ako Moskva a ich predstavitelia minulý rok pre The New York Times povedali, že Ukrajinu kvôli útoku na Duginovú napomenuli.

Denník The Washington Post v pondelok informoval, že útok z augusta 2022 je súčasťou prebiehajúcej tieňovej vojny, v ktorej rámci ukrajinské špionážne služby napríklad už dvakrát zaútočili na most spájajúci pevninské Rusko s okupovaným Krymom, vyslali drony nad areál Kremľa v centre Moskvy či útočili na ruské plavidlá v Čiernom mori.

image

Ukrajinská SBU vraj zničila systém S-400 v hodnote 600 miliónov dolárov v ruskom Belgorode

Aktérmi týchto misií boli ukrajinské tímy "vytvorené, vycvičené a vybavené v tesnom partnerstve" s americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA), informoval The Washington Post.

Denník však dodal, že u amerických partnerov narastá znepokojenie v súvislosti s "desiatkami" atentátov, ktoré v posledných mesiacoch zrejme spáchala SBU a jej vojenská odnož GUR.

Obeťami týchto atentátov boli proruskí separatisti a kolaboranti s ruskou správou na okupovaných územiach, ako aj ruský vojenský personál i podporovatelia vojny v samotnom Rusku.

Medzi nimi je aj veliteľ ruskej ponorky zabitý počas behu v parku, vojenský bloger, ktorý prišiel o život pri výbuchu bomby v kaviarni v Petrohrade, či veliteľ proruských povstalcov.

Pevné väzby s CIA

Tesné partnerstvo CIA s ukrajinskými bezpečnostnými službami sa datuje od roku 2015 - začalo sa krátko po tom, ako Rusko anektovalo Krym. Táto spolupráca sa rozvinula v rozsahu, aký by bol pred anexiou Krymu (v roku 2014) "nepredstaviteľný", konštatoval americký denník.

Podľa článku v The Washington Post investovala CIA od roku 2015 do ukrajinských spravodajských agentúr "desiatky miliónov dolárov"; s pomocou CIA bola ukrajinská GUR v priebehu niekoľkých rokov "prakticky prestavaná od nuly"; agenti ukrajinských tajných služieb boli vyškolení v špeciálnych zariadeniach na Ukrajine aj v Spojených štátoch.

Washington zaplatil aj výstavbu nových budov GUR, pretože sa obával, že tie staré boli "napichnuté" ruskou rozviedkou; v Bezpečnostnej službe Ukrajiny (SBU) bola s podporou CIA aj vytvorená špeciálna jednotka špecializujúca sa na Rusko; CIA poskytla zabezpečené komunikačné a odpočúvacie zariadenia, ako aj maskovanie, ktoré uľahčilo prienik do okupovaných miest.

image

Narodeninový darček pre Putina. Čo v skutočnosti získalo Rusko masakrom v Izraeli?

Zástupcovia americkej rozviedky však v rozhovoroch s novinármi zdôrazňovali, že CIA sa nezúčastňovala na operáciách súvisiacich s vraždami Rusov - aktivity CIA sú zamerané na posilňovanie schopností ukrajinských spravodajských služieb zhromažďovať údaje.

The Washington Post súčasne poznamenal, že cielené operácie ukrajinských tajných služieb skomplikovali spoluprácu so CIA a vyvolali obavy medzi niektorými predstaviteľmi vo Washingtone a Kyjeve.

Nemenovaní ukrajinskí predstavitelia však pre The Washington Post uviedli, že ukrajinské bezpečnostné služby boli nútené použiť práve takúto taktiku, pretože majú proti sebe silnejšieho protivníka.

Riaditeľ SBU Vasyľ Maľuk pre americký denník sumarizoval, že všetky "ciele zasiahnuté SBU sú úplne legálne".

01 - Modified: 2023-10-23 14:14:03 - Feat.: 1 - Title: Viacerí európski šéfovia diplomacií sa obávajú, že Orbán poskytuje Moskve citlivé informácie 02 - Modified: 2023-10-23 12:38:57 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina dúfa, že na budúci rok získa pomoc od Európskej únie vo výške 18 miliárd eur 03 - Modified: 2023-10-23 06:43:52 - Feat.: 1 - Title: Prístavná infraštruktúra na Ukrajine bola opäť vystavená útoku dronov. Ruskí blogeri píšu o patovej situácii 04 - Modified: 2023-10-22 14:54:08 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajine opäť zmarilo snahu získať pozície na východnom brehu Dnepra a zničilo vybavenie 05 - Modified: 2023-10-22 13:28:04 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci sa obávajú, že kvôli novým obmedzeniam z Číny nebudú mať dosť dronov 06 - Modified: 2023-10-22 09:33:53 - Feat.: 1 - Title: Rusko v bojoch na Ukrajine stratilo až 190-tisíc vojakov, tvrdí Londýn. Kyjev aj Moskva počty taja
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:52