Príslušník elitnej dronovej jednotky ukrajinskej armády ukazuje na obrazovke na ruský tank počas útoku na predmestí ukrajinského mesta Kremmina v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinci sa obávajú, že kvôli novým obmedzeniam z Číny nebudú mať dosť dronov

22.10.2023, 15:28
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinskí vojaci využívajú vo veľkom rozsahu menšie bezpilotné prostriedky, ktoré nie sú vyrábané priamo na armádne účely a ktoré sa predávajú na voľnom trhu.

Čoraz prísnejšie obmedzenie vývozu bezpilotných prostriedkov zo strany Číny by mohlo mať dopad na dostupnosť týchto zariadení a ich súčiastok pre ukrajinskú armádu.

Píše to dnes portál BBC News, ktorý cituje názor ľudí, ktorí pomáhajú ukrajinské armády nakupovať drony v zahraničí. Nové vývozné pravidlá však podľa moskovskej tlače majú dopad aj na dostupnosť bezpilotných prostriedkov a súčiastok pre Rusko.

Využívanie civilných dronov

Ukrajinskí vojaci využívajú vo veľkom rozsahu menšie bezpilotné prostriedky, ktoré nie sú vyrábané priamo na armádne účely a ktoré sa predávajú na voľnom trhu.

Podľa londýnskeho analytického strediska Royal United Services Institute ukrajinská armáda v bojoch stratí každý mesiac až 10-tisíc dronov tohto druhu. Ukrajinci popri tom používajú aj bezpilotné prostriedky konštruované na vojenské účely, napríklad systémy od tureckej firmy Baykar.

image

Pri ruských útokoch na Ukrajinu zahynulo šesť ľudí, Kyjev pokračuje v odvete

Kvôli vysokým stratám potrebuje ukrajinská armáda prísun veľkého množstva nových prístrojov, aby nestratila bojaschopnosť. S nákupom dronov jej pomáhajú aj dobrovoľnícke organizácie, ktoré obstarávajú zariadenie tiež mimo Ukrajiny.

Dobrovoľnícke skupiny sa obávajú možného nedostatku komerčných dronov a ich súčiastok vzhľadom na to, že Čína zavádza čoraz prísnejšie reštrikcie na ich vývoz. Tie sa týkajú aj čínskej firmy DJI, ktorá patrí k popredným svetovým výrobcom týchto strojov, a jej model Mavics ukrajinskí vojaci veľmi využívajú.

Sprísňovanie exportu

Čína podmienky pre export postupne sprísňuje. Posledná regulácia začala platiť v septembri a od výrobkov požaduje vybavenie exportnej licencie pre drony s hmotnosťou nad štyri kilogramy a s dlhším doletom. Licenciu novočínske úrady požadujú aj pre niektoré súčiastky. Spoločnosť DJI navyše zakázala predaj svojich výrobkov do Ruska či na Ukrajinu.

"Dopad je cítiť. Licencie požadované Čínou obmedzili prístup Ukrajiny k súčiastkam," povedal stanici BBC jeden zo skúsených ukrajinských pilotov bezpilotných prostriedkov.

Podľa Ljuby Šypovičovej, ktorej organizácia Dignitas nakupuje drony pre ukrajinskú armádu, je na európskom trhu viditeľná nižšia dostupnosť čínskych dronov už od minulého roka. "A je nepravdepodobné, že ide o náhodu," tvrdí žena s tým, že jej organizácia sa snaží vykúpiť zvyšok skladových zásob v Európe.

image

Sevastopoľom sa ozývali hlasné rany, podľa miestnych úradov ide o cvičenie

Čínske obmedzenia však podľa tlače dopadajú aj na Rusko. "Reštrikcie zavedené čínskymi úradmi na vývoz dronov vážne komplikujú ich dodávky do Ruska a vedú k nedostatku niektorých súčiastok, napríklad termokamier," uviedol podľa BBC News moskovský deník Kommersant.

Vývozné podmienky potom sprísnili aj niektoré krajiny v Strednej Ázii, ktoré podľa tlače Moskva používa na obchádzanie západných sankcií.

Ukrajina a ľudia, ktorí ju podporujú, tak začínajú hľadať alternatívy k čínskym strojom. Podľa jedného z dobrovoľníkov Anatolija Polkovnikova na Ukrajine vzniká nová firma, ktorá chce začať vyrábať motory pre drony. "Myslím, že z dlhodobého hľadiska to (čínskej reštrikcie) dá impulz k výrobe na Ukrajine," povedal portálu BBC News.

01 - Modified: 2023-10-18 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Jadrový stret je kvôli Izraelu možný. Netanjahu pôjde po iránskych zbraniach, tvrdí bezpečnostný expert 02 - Modified: 2023-10-15 14:51:01 - Feat.: 1 - Title: Pri ruských útokoch na Ukrajinu zahynulo šesť ľudí, Kyjev pokračuje v odvete 03 - Modified: 2023-10-15 07:23:04 - Feat.: 1 - Title: Sevastopoľom sa ozývali hlasné rany, podľa miestnych úradov ide o cvičenie 04 - Modified: 2023-10-13 15:30:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Vojna o Gazu by bola bitkou v konzerve na sardinky s dvoma miliónmi ľudí
01 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-28 15:49:21 - Feat.: - Title: Rozvoj Tesly je "úspešným príkladom" čínsko-americkej spolupráce, tvrdí Li Čchiang 05 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 08:30