Nákladné autá s humanitárnou pomocou egyptských mimovládnych organizácií prechádzajú cez priechod Rafah z egyptskej strany. FOTO: Reuters
StoryEditor

Humanitárny konvoj do Gazy nesmie byť jednorazový, zdôrazňujú USA, OSN aj Británia

21.10.2023, 17:28
Autor:
ČTKČTK

Podľa Blinkena by mal prejazd zostať otvorený aj pre ďalšie dodávky pomoci. Či to tak bude, je otázne.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken dnes vyzval, aby hraničný priechod Rafah medzi Egyptom a Pásmom Gazy zostal po prejazde prvého humanitárneho konvoja otvorený aj pre ďalšie dodávky pomoci.

Aj podľa OSN je zásadné, aby nešlo o posledný konvoj, ktorý sa do izolovaného palestínskeho územia dostane, uviedla agentúra AFP s odkazom na vyjadrenie zástupcu generálneho tajomníka OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Martina Griffithsa.

Británia tiež zdôraznila, že táto "životne dôležitá" pomoc nesmie byť jednorazová. Nemecký kancelár Olaf Scholz označil dnešný príchod prvých kamiónov s humanitárnou pomocou do pásma Gazy za významný krok.

image

Približne 700-tisíc ľudí utieklo zo severu na juh pásma Gazy, uvádza izraelská armáda

Kamióny s humanitárnou pomocou, ktoré niekoľko dní čakali na Sinajskom polostrove, začali dnes prechádzať cez hraničný prechod Rafah z Egypta do Pásma Gazy. Izrael súhlasil s tým, že dnes do Gazy vpustí 20 kamiónov s pomocou.

Podľa tlačových agentúr zatiaľ nie je jasné, ako dlho prechod zostane otvorený, a či sa cez neho dostanú držitelia zahraničných pasov, ktorí zhruba dva týždne čakajú, kým im bude umožnený odchod do Egypta.

"Je dobré a dôležité, že teraz prichádza prvá humanitárna pomoc pre obyvateľov Gazy. Potrebujú vodu, potraviny a lieky - nenecháme ich v tom samotnej," vyhlásil Scholz. Dodal, že Nemecko "sa aj naďalej všemožne angažuje v zmierňovaní utrpenia v tomto konflikte".

"Týmto konvojom medzinárodné spoločenstvo začína riešiť humanitárnu krízu v Gaze, ktorá zanechala jej obyvateľov bez prístupu k dostatočnému množstvu potravín, vody, lekárskej starostlivosti a bezpečných prístreškov," uviedol vo vyhlásení americký minister zahraničia Blinken.

image

Cez prechod Rafáh začína z Egypta prúdiť humanitárna pomoc do pásma Gazy

"Vyzývame všetky strany, aby ponechali prechod Rafah otvorený, a umožnili tak pokračujúci prísun pomoci, ktorý je nutný pre ľudí v Gaze," dodal. Minister pritom zdôraznil, že palestínske radikálne hnutie Hamas nesmie pomoc rozkradnúť a nesmie brániť tomu, aby sa dostala k civilistom, ktorí ju potrebujú.

"Prvý konvoj nesmie byť posledný," varoval dnes aj Griffiths, ktorý je na mierovom summite v Egypte. "Som presvedčený, že táto zásielka bude začiatkom trvalého úsilia o bezpečné, bezpodmienečné a nerušené poskytovanie základného tovaru - vrátane potravín, vody, liekov a pohonných hmôt - obyvateľom Gazy," dodal.

Dnešná dodávka podľa egyptských médií neobsahuje pohonné hmoty, ktoré sú v pásme Gazy, kde sa zastavila jediná elektráreň, životne dôležité.

Podobne ako predstaviteľ OSN sa dnes vyjadril aj britský minister zahraničia James Cleverly, ktorý zdôraznil, že nesmie ísť len o "jednorazovú" akciu. "Táto pomoc je záchranným lanom pre tých, ktorí trpia. Spojené kráľovstvo sa naďalej usiluje o prístup humanitárnej pomoci do Gazy," dodal.

Palestínski ozbrojenci z Pásma Gazy vykonali 7. októbra prekvapivý útok na Izrael, pri ktorom zahynulo vyše 1 400 ľudí, a zhruba dve stovky ďalších boli unesené. Izrael potom Hamasu sľúbil úplné zničenie a začal masívne bombardovanie Pásma Gazy, ktoré podľa miestnych úradov pripravilo o život viac ako 4 100 ľudí a ďalších 13-tisíc zranilo.

Na palestínske územie s rozlohou menšou ako Praha tiež uvalil totálnu blokádu, čo prispelo k zhoršeniu humanitárnej krízy. Miestni obyvatelia podľa ľudskoprávnych organizácií dodávky pomoci nutne potrebujú.

01 - Modified: 2023-10-20 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Čo podnecuje vojnu v Gaze a pochováva nádej na izraelsko-palestínsky mier? 02 - Modified: 2023-10-20 19:33:21 - Feat.: 1 - Title: Tisíce demonštrantov vyjadrili podporu Palestínčanom v pásme Gazy 03 - Modified: 2023-10-20 14:08:23 - Feat.: 1 - Title: Gaza v uliciach Berlína. Nemci sledujú, ako sa palestínske násilie presúva k nim 04 - Modified: 2023-10-23 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tunely ako obrovská zbraň. Metro v Gaze je podzemnou pevnosťou Hamasu 05 - Modified: 2023-10-19 13:54:36 - Feat.: 1 - Title: Propalestínsky dav v Berlíne zapálil niekoľko áut a útočil na políciu
01 - Modified: 2024-04-28 19:02:39 - Feat.: - Title: Novú kuchyňu charitatívnej organizácie v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi 02 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy 03 - Modified: 2024-04-28 15:34:30 - Feat.: - Title: Izrael uistil, že si pred operáciou v Rafahu vypočuje obavy USA, tvrdí Kirby 04 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 05 - Modified: 2024-04-28 10:55:54 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu v pondelok dorazí do Káhiry na rozhovory o prímerí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 22:27