Ženy držia fotografiu Mahsy Aminiovej počas demonštrácie po jej smrti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Europarlament udelil Sacharovovu cenu Kurdke Amínovej. Jej brutálna vražda bola bodom obratu, vraví Metsolová

19.10.2023, 12:28
19.10.2023, 12:56
Autor:
ČTKČTK

Predsedníčka europarlamentu Roberta Metsolová a uviedla, že ocenenie patrí nielen Kurdke, ale aj všetkým iránskym ženám bojujúcim za svoje práva a hnutia Ženy, život, sloboda.

Európsky parlament dnes udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia Mahse Amínovej, Kurdke symbolizujúcej odpor proti potláčaniu práv žien v Iráne. Amínová vlani zomrela po zadržaní iránskou mravnostnou políciou, jej smrť vyvolala v krajine rozsiahle protesty.

"Brutálna vražda 22-ročnej Mahsy Amínovej bola bodom obratu. Spustila ženami vedené hnutie, ktoré vstúpilo do dejín," uviedla na pléne v Štrasburgu predsedníčka europarlamentu Roberta Metsolaová a dodala, že ocenenie patrí nielen Kurdke, ale aj všetkým iránskym ženám bojujúcim za svoje práva a hnutia Ženy, život, sloboda. Po oznámení nasledoval búrlivý potlesk.

image

Irán pred výročím smrti Kurdky, ktorá spustila rozsiahle protesty, posilnil bezpečnosť v jej rodnom meste

Amínová sa po svojej smrti stala symbolom odporu proti iránskemu režimu. Jej smrť vyvolala rozsiahle protesty po celej krajine, najprv za práva žien a potom proti celému vedeniu blízkovýchodnej teokratickej krajiny.

Polícia Amínovú zadržala podľa médií kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb - šatku, ktorú si má žena v moslimskej spoločnosti zakrývať vlasy, krk a poprsie a ktorý musia ženy v Iráne od islamskej revolúcie z roku 1979 povinne nosiť na verejnosti. Podľa polície žena utrpela vo väzbe infarkt, podľa kritikov a jej rodiny však zomrela na následky policajnej brutality.

Ocenenie za podporu ľudských práv a základných slobôd pomenované po poprednom sovietskom disidentovi Andrejovi Sacharovovi je spojené s odmenou vo výške 50-tisíc. Vlani ich získal ukrajinský ľud čeliaci ruskej invázii.

image

Ženy bez hidžábu bude Irán identifikovať pomocou kamerového systému

Spolu s Amínovou bola na ocenenie nominovaná aj trojica žien - Poľka Justyna Wydrzyńská, Morena Herreraová zo Salvadoru a Američanka Colleen McNicholsová - u ktorých si EP cení ich boje za bezpečné, legálne a dostupné potraty.

Nominovaní boli tiež nikaragujská advokátka a dlhoročná bojovníčka za ľudské práva Vilma Núňezová a jej krajan, katolícky biskup Roland Álvarez, ktorý patrí ku kritikom nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu.

01 - Modified: 2024-05-11 18:16:41 - Feat.: - Title: Zástancovia tvrdej línie v Iráne získali najviac kresiel aj v druhom kole volieb 02 - Modified: 2024-05-10 07:22:03 - Feat.: - Title: Iránci rozhodujú v druhom kole volieb o obsadení 45 parlamentných kresiel 03 - Modified: 2024-05-10 05:39:34 - Feat.: - Title: Iránskeho režiséra Rasúlofa odsúdili na osem rokov väzenia a zbičovanie. Tesne pred jeho odchodom do Cannes 04 - Modified: 2024-05-09 08:33:46 - Feat.: - Title: Irán zmení svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael, vyhlásil poradca najvyššieho vodcu 05 - Modified: 2024-05-07 14:32:59 - Feat.: - Title: Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vyzval Irán na prijatie krokov k posilneniu spolupráce
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 14:26