Väčšina zahraničných dobrovoľníkov sú údajne Srbi. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vojakom za jeden deň. Rusko verbuje do svojich radov stovky Srbov, aby urýchlilo nábor

19.10.2023, 10:01
Autor:
ČTKČTKredred
  • Putin zrýchlil postup náboru podpísním dekrétu, ktorým znížil minimálnu dĺžku zmluvnej vojenskej služby pre cudzincov z piatich rokov na jeden rok.
  • Proruské nálady sú obzvlášť silné medzi srbskými ultranacionalistickými skupinami.
  • Náborové akcie Moskvy hrozia zvýšením napätia so Srbskom, ktoré je jedným z mála jej spojencov v Európe.

Rusko verbuje do svojich radov stovky Srbov, aby doplnilo svoju armádu na Ukrajine. Väčšina zahraničných dobrovoľníkov sú údajne Srbi, informoval britský denník The Guardian s odvolaním sa na výpovede svedkov a uniknuté dokumenty, ktoré zverejnili protivojnoví aktivisti.

Rusko vyčerpalo sily

Po niekoľkých dňoch pobytu v ruskom hlavnom meste Branka spolu s ďalšími tromi srbskými občanmi previezli do vojenského náborového strediska v Krasnogorsku, meste na okraji Moskvy. Tu členovia skupiny podpísali zmluvu s ruskou armádou.

"Všetko prebehlo veľmi rýchlo, za jeden deň som sa stal vojakom Ruska (...) Teraz čakám, že ma pošlú na Ukrajinu," povedal Branko a dodal, že nechcel prezradiť svoju pravú identitu, aby sa mohol slobodne vyjadrovať.

Branko, čo nie je jeho skutočné krstné meno, sa stal súčasťou najnovšej snahy Moskvy o nábor Srbov do ruskej armády na Ukrajine, kde sa Kremeľ snaží doplniť sily vyčerpané 18 mesiacmi bojov.

Na základe výpovedí dvoch srbských bojovníkov, ktorí vycestovali do Ruska, a uniknutého zoznamu srbských regrútov britský denník zistil, že ruskí predstavitelia zrejme plánujú naverbovať stovky srbských občanov.

Od začiatku vojny na Ukrajine Rusko prijalo sériu zákonov na nalákanie cudzích štátnych príslušníkov do radov svojej armády. Vladimir Putin krátko po začiatku invázie na Ukrajinu povedal, že Kremeľ by mal pomáhať ľuďom zo zahraničia plánujúcim bojovať na strane Ruska.

image

Ruský útok na Avdijivku je najväčší od roku 2014, tvrdí ukrajinský veliteľ

Následne podpísal dekrét, ktorým znížil minimálnu dĺžku zmluvnej vojenskej služby pre cudzincov z piatich rokov na jeden rok a umožnil neruským bojovníkom zrýchlený postup náboru.

Srbsko, ktoré je od roku 2012 kandidátom na vstup do , sa snaží nájsť rovnováhu medzi svojimi historicky blízkymi vzťahmi s Ruskom a snahou o integráciu do európskych štruktúr. Tento rozpor v srbskej spoločnosti sa ešte prehĺbil v dôsledku vojny na Ukrajine, počas ktorej mnohí Srbi sympatizujú s Ruskom.

Proruské nálady sú obzvlášť silné medzi srbskými ultranacionalistickými skupinami. Tie od začiatku vojny na Ukrajine zorganizovali množstvo zhromaždení na podporu Moskvy.

Moskva hrozí zvyšovaním napätia

Počet doteraz naverbovaných Srbov pravdepodobne nie je natoľko významný, aby mal hmatateľný vplyv na situáciu na bojisku. Náborové akcie Moskvy však hrozia zvýšením napätia so Srbskom, ktoré je jedným z mála jej spojencov v Európe.

Prezident Aleksandar Vučič už predtým otvorene kritizoval nábor srbských občanov do vojny na Ukrajine.

Srbský plán náboru, ktorý bol zrejme vypracovaný v lete, viedol Davor Savičić. Srb strávil roky bojmi po prvom vpáde Ruska na Ukrajinu v roku 2014 a podľa ruského spravodajského portálu Fontanka bol tiež napojený na žoldniersku skupinu wagnerovcov. 

V jej radoch predtým bojoval aj v Sýrii. Savičovo predchádzajúce pôsobenie potvrdili denníku The Guardian dva zdroje blízke polovojenskej skupine.

image

Putin chce koniec vojny, zároveň sa chváli strelou s neobmedzeným doletom. Prezradil, kvôli čomu mohol Prigožin zomrieť

V rozhovore s prominentným prokremeľským televíznym moderátorom Vladimirom Solovjovom 21. augusta Savič otvorene hovoril o tom, že ho vymenovali za veliteľa jednotky zloženej zo srbských občanov bojujúcich na Ukrajine.

"Teraz oficiálne podpisujeme zmluvu s ruským ministerstvom obrany. Vojaci prechádzajú vojenským registračným a regrutačným úradom v Krasnogorsku," opísal podrobnosti.

Tie sú rovnaké ako tie, ktoré Branko uviedol v súvislosti s regrutačným konaním. "Po ďalšom výcviku chlapcov posielajú na Luhanský front," dodal s odkazom na východoukrajinský región, ktorého úplná kontrola je jedným z hlavných Putinových cieľov.

01 - Modified: 2023-10-19 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úrady zadržali rusko-americkú novinárku. Údajne sa nezaregistrovala ako zahraničná agentka, hrozí jej až päť rokov za mrežami 02 - Modified: 2023-10-19 05:21:03 - Feat.: 1 - Title: Ruský útok v Mykolajivskej oblasti si vyžiadal dve obete 03 - Modified: 2023-10-18 16:38:39 - Feat.: 1 - Title: Ruské útoky na juhovýchode Ukrajiny si vyžiadali najmenej šesť obetí 04 - Modified: 2023-10-18 12:20:02 - Feat.: 1 - Title: Ruská štátna Duma schválila odstúpenie od ratifikácie zákazu jadrových skúšok 05 - Modified: 2023-10-18 14:04:38 - Feat.: 1 - Title: Putin reagoval na dodávky obávaných rakiet Ukrajine: USA spravili chybu, ATACMS znamenajú ďalšiu hrozbu
01 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 02 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 03 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 05 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 11:49