Dym stúpa zo sýrskeho mesta Qamishli na severovýchode Sýrie kontrolovaného Kurdmi. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pri útoku na vojenskú akadémiu v sýrskom Homse zomrelo najmenej sto ľudí

05.10.2023, 17:38
05.10.2023, 19:47
Autor:
ČTKČTK

Sýrska vláda útok pripisuje teroristickým organizáciám a armáda sľúbila, že naň tvrdo a rozhodne odpovie.

Najmenej sto ľudí zomrelo a ďalších asi 125 bolo zranených pri dnešnom dronovom útoku na vojenskú akadémiu v Homse v západnej Sýrii. Informovalo o tom Sýrske observatórium pre ľudské práva (SOHR) pôsobiace v Británii, píše agentúra AFP. Vo vojenskej akadémii sa konalo slávnostné povyšovanie dôstojníkov.

Medzi mŕtvymi sú vojaci aj civilisti, uviedla SOHR, ktorá sa opiera o informácie od aktivistov priamo v Sýrii. Na mieste boli podľa organizácie velitelia sýrskej armády a vysoko postavení predstavitelia ministerstva vnútra.

Sýrska vláda útok pripisuje "teroristickým organizáciám" a armáda sľúbila, že naň "tvrdo a rozhodne odpovie". Štátna televízia podľa agentúry AP informovala, že v Sýrii bude od piatka trojdňový smútok.

K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil

Agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrsky bezpečnostný zdroj uviedla, že na slávnosti bol sýrsky minister obrany, no niekoľko minút pred útokom odišiel. "Po obrade išli ľudia na nádvorie a explodovali výbušniny. Nevieme, kde sa vzali, všade ležali telá," opísal muž, ktorý pomáhal vojenskú akadémiu na dnešnú slávnostnú príležitosť vyzdobiť.

K zodpovednosti za útok sa nikto zatiaľ neprihlásil, píše AFP. Ozbrojené drony niekedy využívajú džihádistické skupiny, ktoré ovládajú časť sýrskeho územia. Vládne jednotky znovu získali úplnú kontrolu nad Homsom v máji 2017. Homs bol po povstaní z roku 2011 proti vláde prezidenta Bašára Asada baštou protirežimných síl.

Po dronovom útoku vládne jednotky ostreľovali dediny v provincii Idlib na severozápade krajiny, ktorú ovládajú povstalci.

Terčom útokov sa stala aj oblasť na severovýchode krajiny kontrolovaná Kurdmi. Séria úderov, za ktorými bolo podľa zástupcu miestnych Kurdov Turecko, si vyžiadala sedem životov. "Pri náletoch bolo zabitých sedem robotníkov," uviedol dnes hovorca Kurdy vedených Sýrskych demokratických síl (SDF) Farhád Šámí.

Nepokojný je aj severozápad Sýrie

Turecký minister obrany Yaşar Güler dnes podľa vyhlásenia tureckého ministerstva obrany hovoril so svojím irackým náprotivkom o možných spoločných krokoch v boji proti terorizmu a zabezpečení hraníc.

Cez víkend boli pri samovražednom atentáte v Ankare zranení dvaja policajti. Prihlásila sa k nemu Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko považuje za teroristickú organizáciu. Podľa Ankary útočníci pochádzali zo Sýrie.

Nepokojný je aj severozápad Sýrie, ktorý ovládajú protivládni vzbúrenci. Sýrska vláda tam dnes podľa agentúry AP ostreľovala jednu z dedín a zabila piatich civilistov.

Agentúry s odvolaním sa na nemenované americké zdroje informujú, že americké stíhacie lietadlo F-16 dnes zostrelil turecký dron, ktorý sa príliš priblížil k americkým vojakom rozmiestneným na základni pri meste Hasaká v severovýchodnej Sýrii.

Turecké bezpilotné lietadlo podľa Američanov letelo "nebezpečne" a "nesynchronizovane". Agentúra AP pripomína, že armády Spojených štátov a Turecka, spojencov v NATO, bežne svoje vzdušné manévre úzko koordinujú. USA majú v Sýrii asi 900 vojakov, ktorí podnikajú operácie proti ozbrojencom z teroristickej organizácie Islamský štát.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-17 13:44:28 - Feat.: - Title: Ukrajinské drony podľa médií útočili na letecké závody v ruskom Tatarstane 05 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 11:33