Návrh na odvolanie McCarthyho vedľa hŕstky straníckych rebelov podporili všetci hlasujúci kongresmani Demokratickej strany. FOTO: Reuters
StoryEditor

Dnešný deň sa zapíše do amerických dejín. Republikánski rebeli odvolali šéfa Snemovne

03.10.2023, 23:05
04.10.2023, 00:00
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Republikán Kevin McCarthy prišiel o funkciu. Stalo sa tak prvýkrát v dejinách Spojených štátov.

Republikán Kevin McCarthy prišiel o funkciu predsedu americkej Snemovne reprezentantov, keď návrh na jeho odvolanie vedľa hŕstky straníckych rebelov podporili všetci hlasujúci kongresmani Demokratickej strany. 

Podľa agentúry AP sa tak stalo prvýkrát v histórii Spojených štátov.

Návrh na odvolanie predložil jeho rival

McCarthy bol iba tretím šéfom zákonodarnej komory, ktorý bol v jej 234 rokoch dlhých dejinách vystavený pokusu o odvolanie, a ako prvý z tejto bitky odchádza porazený, napísal denník The New York Times.

image

Paralýzu federálnych úradov v USA zatiaľ zažehnali, Biden podpísal príslušný zákon

Za odvolanie McCarthyho z postu predsedu Snemovne reprezentantov hlasovalo na napätej schôdzi 216 kongresmanov, proti bolo 210.

Návrh na odvolanie McCarthyho predložil v pondelok jeho rival, republikánsky kongresman Matt Gaetz. Za odvolanie predsedu snemovne hlasovali aj kongresmani Demokratickej strany, ktorí tvrdili, že McCarthy nie je hodný vedenia snemovne.

V piatok 29. septembra odmietli návrh zákona o dočasnom financovaní vlády, ktorý navrhol samotný McCarthy.

Táto skupina tiež odmieta poslať ďalšiu pomoc Ukrajine s tým, že tieto prostriedky sa dajú lepšie využiť v USA na boj s nezákonnou migráciou.

Považovali ho za slabého šéfa

Jeden z McCarthyho spojencov Tom Cole pred hlasovaním varoval, že takýto výsledok uvrhne snemovňu do chaosu. Gaetz oponoval, že chaosom je predsedníctvo McCarthyho, ktorému sa podľa neho nedá veriť.

Gaetz je vedúcou postavu malej skupiny krajne pravicových republikánskych kongresmanov. Ich odmietavý postoj priviedol federálnu vládu na pokraj tzv. shutdownu - prerušenia financovania štátnych inštitúcií.

McCarthyho pozícia ako predsedu Snemovne reprezentantov bola oslabená už v januári po jeho zvolení, pretože určitá frakcia Republikánskej strany ho považuje za slabého šéfa neschopného čeliť tlaku Bieleho domu a Senátu, ktoré má pod kontrolou Demokratická strana.

Odpor voči McCarthymu sa vystupňoval po víkendových udalostiach, keď McCarthy spolupracoval s demokratmi na právnych predpisoch potrebných na zamedzenie paralyzovania amerických federálnych úradov.

Tesne po ohlásení výsledkov hlasovania sa dnes z republikánskych lavíc ozvalo prevolanie: "A teraz ako čo?", načo bol na základe zákonov prijatých v roku 2001 dočasným predsedom Snemovne reprezentantov menovaný republikánsky kongresman zo Severnej Karolíny Patrick McHenry. Dolná komora je však po odvolaní McCarthyho, ktorý vo funkcii zotrval 269 dní, vo viditeľnom nepokoji, píšu americké médiá.

Hlasovali za chaos

"Nikto nevie, čo sa teraz bude diať, ani tí, ktorí hlasovali za uvoľnenie miesta predsedu, o tom nemajú potuchy. Nemajú žiadnu alternatívu. Proste hlasovali za chaos," povedal médiám podľa stanice CNN McCarthyho spojenec Cole krátko po hlasovaní.

Obe americké strany budú teraz rokovať o menách, ktoré nominujú ako kandidátov na nového predsedu. Otázkou zostáva, či sa kreslo pokúsi získať späť McCarthy. Je to však nepravdepodobné vzhľadom na to, že dnes osem jeho spolustraníkov zdvihlo ruku pre jeho odvolanie.

image

Republikáni začínajú vypočúvania. Chcú spustiť proces ústavnej žaloby voči Bidenovi

"Teraz je zodpovednosťou Republikánskej strany, aby ukončila snemovnu republikánsku občiansku vojnu," vyhlásil šéf demokratickej menšiny Hakeom Jeffries. Demokrati v uplynulých dňoch zvažovali, či McCarthyho svojimi hlasmi na čele komory podržia výmenou za politické ústupky.

Jeffries však podľa amerických médií na víkendovom rokovaní za zatvorenými dverami vydal pokyn, aby tak jeho spolustraníci neurobili, pretože republikáni podľa neho "nie sú schopní sa odpútať od extrémistickej politiky".

Väčšina republikánov v Snemovni reprezentantov nesúhlasí s migračnou ani ekonomickou politikou demokratického prezidenta Joea Bidena, požadujú škrty vo vládnom rozpočte, prísnejší dohľad na hraniciach a správajú nechuť voči istým progresívnym sociálnym zmenám.

image

Demokrati považujú obvinenia Trumpa za závažné, Republikáni hovoria o nespravodlivosti

Zhruba pätina zvolených republikánov v Kongrese patrí do radikálnej frakcie nazvanej Freedom Caucus, ktorá okrem iného združuje McCarthyho odporcu.

„(Táto frakcia) sa pomyselne delí na dve hlavné skupiny. Prvá de facto súhlasí s republikánskym hlavným prúdom, ale domnieva sa, že títo ľudia nevedia vyjednávať. Druhá, menšia skupina McCarthyho osobne neznáša a mnoho ľudí v Kongrese má za to, že nekonajú z dobrej vôle a McCarthyho by nepodporili za žiadnych okolností," komentuje washingtonský spravodaj týždenníka The Economist Adam O‘Neal.

Okrem McCarthyho špekulujú médiá o niekoľkých menách ako možných nových predsedoch dolnej komory.

Podľa agentúry Reuters by ním mohli byť napríklad Jim Jordan, šéf výboru pre súdnictvo a spojenec exprezidenta Donalda Trumpa, Steve Scalise, ktorému vyjadril podporu iniciátor dnešného hlasovania Gaetz, alebo sám Donald Trump; americká ústava totiž nešpecifikuje, že by za predsedu dolnej komory Kongresu musel byť zvolený jej člen.

Do úvahy pripadá aj variant, že plnohodnotným šéfom Snemovne reprezentantov sa stane teraz dočasný predseda McHenry, McCarthyho spojenec, ktorý hlasoval za jeho zotrvanie na čele komory.

 

01 - Modified: 2023-10-03 15:20:41 - Feat.: 1 - Title: McCarthymu hrozí odvolanie z čela americkej snemovne už dnes. Som optimista, tvrdí 02 - Modified: 2023-10-01 03:11:23 - Feat.: 1 - Title: Americký kongres schválil návrh zákona o dočasnom financovaní vlády 03 - Modified: 2023-09-29 19:35:58 - Feat.: 1 - Title: V americkom Kongrese zlyhal pokus dohodnúť sa o rozpočte, ochromenie vlády je blízko 04 - Modified: 2023-09-18 20:01:38 - Feat.: 1 - Title: Republikánsky predseda americkej Snemovne sa tento týždeň stretne so Zelenským 05 - Modified: 2023-09-21 16:35:33 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj nebude rečniť pred americkým Kongresom, rozhodol republikán McCarthy
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 03 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova politická samovražda? Opovrhuje voličmi Haleyovej, následky nerieši 04 - Modified: 2024-03-21 07:48:19 - Feat.: - Title: Republikáni plánujú predvolať Bidena. Chcú, aby vypovedal v spojitosti s impeachmentom 05 - Modified: 2024-03-06 18:35:08 - Feat.: - Title: Musk oznámil, že na prezidentskú kampaň neprispeje žiadnemu kandidátovi. Sám volí Republikánov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:29