Ruský prezident Vladimir Putin a čečenský vodca Ramzan Kadyrov počas stretnutia 28. septembra 2023 v Moskve. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Putin sa stretol s čečenským vodcom Kadyrovom, hovorili o ukrajinskom konflikte

28.09.2023, 15:41
Autor:
ČTKČTK

Podľa ruského prezidenta v Čečensku panuje "pozitívna dynamika", a to predovšetkým vďaka Kadyrovovi a jeho ľuďom.

Ruský prezident Vladimír Putin sa dnes stretol s čečenským vodcom Ramzanom Kadyrovom, uviedla agentúra Reuters s odkazom na reportéra štátnej televízie.

Zmienka o zbitom väzňovi nepadla

Schôdzka sa uskutočnila tri dni po tom, čo Kadyrov vyhlásil, že je hrdý na svojho pätnásťročného syna, ktorý zbil väzňa obvineného zo spálenia koránu.

Putin sa dnes okrem iného vyjadril k voľbám, ktoré Moskva usporiadala v ukrajinských oblastiach, ktoré okupuje. Predstavujú podľa neho krok k "plnému vstupu" do Ruska.

Krátky videoklip, ktorý zverejnil televízny reportér Pavel Zarubin na svojom účte na telegrame, ukázal, ako si Putin a Kadyrov vymieňajú úvodné poznámky bez toho, aby sa zmienili o incidente s bitím väzňa.

image

Poistka pre prípad náhlej smrti? Kadyrovovi synovia sú čoraz viac na očiach, moc Moskvy je otázna

Putin vyhlásil, že v Čečensku panuje "pozitívna dynamika", a to predovšetkým vďaka Kadyrovovi a jeho ľuďom. Ukázal, ako mu Kadyrov odovzdáva nejaké papiere zo spisu.

Štyridsaťšesťročný Kadyrov vládne Čečensku tvrdou rukou od roku 2007, kedy sa stal prezidentom. Putin mu poskytol štedré finančné prostriedky na obnovu prevažne moslimského regiónu, ktorý bol spustošený v dvoch vojnách po rozpade Sovietskeho zväzu, keď sa pokúsil vymaniť z kontroly Moskvy.

Hrdý Kadyrov

Kadyrov sa štylizuje do úlohy zaprisahaného spojenca Putina, ale niektorí komentátori naznačujú, že tento týždeň prekročil hranicu, keď podporil útok svojho syna Adama na väzňa Nikitu Žuravljova.

Zverejnil video, na ktorom jeho syn mláti a kope Žuravljova, zatiaľ čo sa väzeň krčí na stoličke, a uviedol, že je na svojho syna hrdý, pretože si osvojil "dospelé ideály cti, dôstojnosti a obrany svojho náboženstva".

Kadyrov touto kauzou podľa politológa Abbasa Galljamova potenciálne vytvoril Putinovi problém, pretože by sa mohlo zdať, že prezident je ochotný prenechať Rusa, ktorý spálil korán, napospas Čečencom. V médiách sa už nejaký čas špekuluje, že Putin sa Kadyrova v skutočnosti bojí.

Kadyrov propaguje svojich troch dospievajúcich synov čoraz častejšie. Vlani o nich vyhlásil, že ich posiela bojovať za Rusko vo vojne na Ukrajine. Miera ich zapojenia do bojových akcií však zostáva nejasná.

image

Putin hasí ruskú ekonomiku, žiada vládu o rýchle kroky. Nariadil stabilizovať ceny pohonných hmôt

Zdravotný stav Kadyrova bol predmetom intenzívnych špekulácií. Tento mesiac sa objavili správy o tom, že je mŕtvy alebo v kóme. Minulý týždeň zverejnil na telegrame príspevok, v ktorom uviedol, že je v poriadku a že dôvodom jeho cesty do moskovskej nemocnice bola návšteva chorého strýka.

Voľby v okupovaných ukrajinských oblastiach

Putin sa dnes tiež vyjadril k nedávnemu hlasovaniu v okupovaných častiach Ukrajiny. Vyhlásil, že tieto voľby znamenajú krok k ich plnej integrácii do Ruska.

Hlasovanie v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktoré sú po minuloročnej invázii na Ukrajinu čiastočne pod kontrolou Moskvy, Kyjev odsúdil ako nezákonné.

"Je to samozrejme významná udalosť, dôležitý krok k plnému vstupu nových regiónov do jednotného právneho, štátneho priestoru našej veľkej krajiny," povedal Putin na stretnutí novozvolených gubernátorov s odkazom na nedávne voľby a označil ich za spravodlivé.

01 - Modified: 2023-04-06 09:39:05 - Feat.: 1 - Title: V Rusku zomreli traja policajti pri prestrelke s ozbrojencami na Kaukaze 02 - Modified: 2022-12-14 09:26:40 - Feat.: 1 - Title: Bol som na fronte s protiruskými Čečencami. Máme rovnakého nepriateľa ako Ukrajinci, hovoria 03 - Modified: 2023-01-29 23:02:45 - Feat.: 1 - Title: Čo spája Ramzana Kadyrova a slovenských byrokratov 04 - Modified: 2022-12-07 10:30:00 - Feat.: 0 - Title: Kadyrovová dostala od Kadyrova čestný rád Kadyrova. Toto nie je slovná hračka, ale realita 05 - Modified: 2022-11-07 15:07:27 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Čakanie na vhodnú chvíľu. Ako by mohol vyzerať rozpad Ruskej federácie
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:59