Čečenský vodca Ramzan Kadyrov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Poistka pre prípad náhlej smrti? Kadyrovovi synovia sú čoraz viac na očiach, moc Moskvy je otázna

28.09.2023, 13:55
Autor:
dttdtt

Nástupníctvo v Čečensku by mohlo zohrať zásadnú úlohu vo vnútropolitickej dynamike Ruska. Západní analytici vidia ako najpravdepodobnejšieho nástupcu Ramzana Kadyrova jeho prvého syna Achmata.

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v čase informácii o svojom chabom zdraví stále častejšie propaguje trojicu svojich dospievajúcich synov. Jeho cieľom je zrejme zaistiť si nástupcu pre prípad svojej choroby či smrti. Hoci sa Kremeľ zdá byť tejto myšlienke naklonený, je si vedomý toho, že nástupníctvo v Čečensku by mohlo zohrať zásadnú úlohu vo vnútropolitickej dynamike Ruska, myslia experti.

„Hrdinovia špeciálnej vojenskej operácie, chrabrí bojovníci, oddaní moslimovia,“ referujú o pätnásťročnom Adamovi, šestnásťročnom Zelimchanovi a sedemnásťročnom Achmatovi čečenské médiá.

O trojici pravidelne vznikajú televízne reportáže, ako sprevádzajú svojho otca na oficiálnych akciách a cestujú s ním po regióne. Súrodenci sa tiež vlani v októbri objavili na záberoch z frontovej línie v ukrajinskej Doneckej oblasti, ako zo zákopov strieľajú zo samopalov a granátometov. Reálna miera ich zapojenia do ostrého boja však zostáva nejasná.

image

Kremeľ nemá informácie o zdravotnom stave Kadyrova, tvrdí Peskov

Táto okázalá publicita a dlhodobé špekulácie o Kadyrovovom chatrnom zdravotnom stave vedú mnohých k úvahám čo by sa stalo, ak by krutovládca zomrel alebo nedokázal ďalej zastávať svoju funkciu.

„Vyznamenania a pozornosť venované Kadyrovovým deťom sú varovaním pre všetkých, ktorí majú politické ambície. Je to signál z vodcovho okolia:,Nehrajte žiadnu hru, pretože nikto nemá v úmysle vás dosadiť k moci. Tá zostane u jeho detí‘,“ povedal Rádiu Slobodná Európa politológ Ruslan Kutajev.

Kadyrovov syn robí Putinovi vrásky

Či už úmyselne alebo nie, najviac pozornosti sa v posledných dňoch dostáva na domácej aj zahraničnej scéne Adamovi Kadyrovovi, a to v súvislosti s jeho napadnutím väzňa obvineného zo spálenia koránu. Toho Adam za prítomnosti kamier brutálne dokopal a udrel ho do hlavy.

Jeho otec v reakcii vyhlásil, že je na svojho syna hrdý a váži si ho za ideály cti, dôstojnosti a obrany svojho náboženstva.

Hoci vysoko predstavení ruskí predstavitelia, ktorí nad porušovaním ľudských práv v Čečensku roky zatvárajú oči, videozáznam nekomentovali, niektorí ruskí úradníci ho prekvapivo odsúdili. „Je to nezákonné, nemôžete mlátiť ľudí. O treste musí rozhodnúť súd,“ povedal poslanec za Jednotné Rusko Jevgenij Popov. Podpredseda Dumy Vladislav Davankov zase upozornil, že zákony v Rusku "by mali platiť pre všetkých rovnako".

image

Čečenský vládca Ramzan Kadyrov poprel správy o svojej chorobe, zverejnil video

Podľa politológa Abbasa Galljamovho Kadyrov touto novou kauzou potenciálne vytvoril Putinovi problém, pretože by sa mohlo zdať, že prezident je ochotný prenechať Rusa, ktorý spálil korán, napospas Čečencom. 

"To sa prirodzene nebude páčiť väčšine Rusov a ešte viac ruským patriotom, ktorí tvoria chrbticu provojnovej skupiny," povedal stanici BBC .

Štyridsaťšesťročný Kadyrov vládne Čečensku tvrdou rukou od roku 2007, kedy sa stal prezidentom po svojom otcovi. Putin mu poskytol štedré finančné prostriedky na obnovu regiónu spustošeného v dvoch vojnách po rozpade ZSSR.

Podľa analytika Valerija Dzutsatiho je Kadyrov pre Kremeľ zmiešaným požehnaním. Na jednej strane sa mu podarilo vykoreniť hnutie za nezávislosť Čečenska. Na druhej strane však získal v republike takú moc, že mnohí pochybujú o tom, že Moskva má región pod kontrolou.

Kremeľ je zrejme Achmatovi naklonený

Kadyrov má so svojou manželkou Medni štrnásť detí, šesť dcér a osem synov. Tri ich dcéry zastávajú vládne funkcie. Dvadsaťštyriročná Aišat je čečenskou ministerkou kultúry, dvadsaťtriročná Chadižat dohliada na regionálne zdravotníctvo a dvadsaťročná Chutmat pracuje v Kadyrovovom sekretariáte.

Hoci teraz sa pozornosť upiera na Adama, západní analytici vidia ako Kadyrovovho najpravdepodobnejšieho nástupcu jeho prvého syna Achmata. Zvesti, že ho otec aj Kremeľ pripravujú na rolu nástupcu, podporilo najmä jeho marcové súkromné ​​stretnutie s Putinom.

image

Je to veľká strata pre celú krajinu, čečenský vodca Kadyrov vyjadril sústrasť nad smrťou Prigožina

„Ruský prezident dal stretnutím s Achmatom najavo, že je naklonený tomu, aby sa moc v Čečensku odovzdala za podmienok Ramzana Kadyrova. Tento prechod však nie je samozrejmosťou, pretože konečné rozhodnutie môžu ovplyvniť súperiaci ľudia a zoskupenia,“ myslí si Dzutsati.

Podľa analytika by nástupníctvo v Čečensku mohlo zohrať zásadnú úlohu vo vnútropolitickej dynamike Ruska. Vzhľadom na to, že sa ruská invázia na Ukrajine neodohráva podľa ruských plánov a Moskva čelí mnohým problémom, niektoré oblasti by sa mohli pokúsiť od oslabenej federácie odtrhnúť. A o Čečensku sa často hovorí ako o prvom regióne, ktorý by sa o to pokúsil.

„Moskva na tieto účely zrejme vsadí na slabého, pololegitímneho vodcu, ktorým možno ľahko manipulovať,“ myslí si Dzutsati. Dodáva, že na Kadyrova sa dá spoliehať, iba pokiaľ je Rusko silné. Pokiaľ však centrálna moc zoslabne, mohol by zariskovať a usilovať sa o samosprávu svojej krajiny.

01 - Modified: 2023-09-26 04:50:50 - Feat.: 1 - Title: Kadyrov tvrdí, že jeho syn zbil muža obvineného z pálenia Koránu 02 - Modified: 2023-09-18 16:10:44 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ nemá informácie o zdravotnom stave Kadyrova, tvrdí Peskov 03 - Modified: 2023-09-17 14:48:36 - Feat.: 1 - Title: Čečenský vládca Ramzan Kadyrov poprel správy o svojej chorobe, zverejnil video 04 - Modified: 2023-09-16 06:23:32 - Feat.: 1 - Title: Stav čečenského vodcu Ramzana Kadyrova sa údajne blíži ku kóme
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:02