Desiatky ľudí nakladajú veci do autobusov a nákladných áut a chystajú sa na odchod. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Evakuácia pokračuje. Z Náhorného Karabachu odchádzajú tisíce etnických Arménov

25.09.2023, 21:41
Autor:
ČTKČTK

Utečenci sa domnievajú, že s ich separatistickým štátom je koniec.

Z Náhorného Karabachu, kde sa minulý týždeň sily arménskych separatistov vzdali Azerbajdžanu, odišlo do Arménska do dnešných 17:00 miestneho času 6 650 ľudí. Podľa agentúry TASS o tom informovala arménska vláda. Podľa Jerevanu sa obyvatelia Arména osídleného regiónu po azerbajdžanskej vojenskej operácii obávajú etnických čistiek.

Masová evakuácia

Spravodajca agentúry Reuters v karabašskej metropole Stepanakertu opísal, ako desiatky ľudí nakladajú veci do autobusov a nákladných áut a chystajú sa na odchod, zatiaľ čo na cestách vedúcich k Arménsku sa tvoria zápchy.

Vedenie etnických Arménov v Náhornom Karabachu uviedlo, že všetci, ktorí budú chcieť odísť do Arménska, na to budú mať príležitosť a dostanú zadarmo pohonné hmoty. Rusko tvrdí, že členovia jeho mierových jednotiek pôsobiacich v oblasti pomáhajú s evakuáciou.

image

Azerbajdžan sľúbil, že bude chrániť práva etnických Arménov v Náhornom Karabachu

Utečenci, ktorí sa dostali na arménske územie, povedali agentúre Reuters, že sa domnievajú, že s ich separatistickým štátom je koniec. "Téma Karabachu je nadobro uzavretá," uviedla Anna Agopjanová v hraničnom meste Goris.

"Bola to nočná mora. Dedina bola pod silnou paľbou, skoro nikto v nej nezostal," popísala agentúre AP situáciu v istej obci v Náhornom Karabachu žena, ktorá si nepriala zverejniť svoje meno.

V Náhornom Karabachu pred začiatkom terajšieho vysídľovania žilo asi 120-tisíc etnických Arménov. Ich vedenie tvrdí, že ľudia teraz majú strach z prenasledovania a etnických čistiek a nechcú žiť pod azerbajdžanskou nadvládou.

Azerbajdžanská bezpečnostná služba dnes podľa agentúry TASS vyzvala arménskych obyvateľov regiónu, aby urýchlene odovzdali zbrane a strelivo a vyvarovali sa porušenia, ako je napríklad ničenie majetku alebo rôznych dokumentov.

Zároveň uisťuje, že "azerbajdžanské úrady plne garantujú ochranu práv a slobôd ľuďom arménskej národnosti, ktorí zbrane odovzdajú".

Výzvy na vyslanie medzinárodnej misie

Šéfka americkej vládnej agentúry USAID Samantha Powerová, ktorá dnes dorazila do Jerevanu spolu s námestníčkou ministra zahraničia Yuri Kimovou, podľa agentúry Armenpress uviedla, že Spojené štáty vyjadrujú podporu územnej celistvosti Arménska a pomôžu krajine riešiť humanitárne aspekty situácie v Náhornom Karabachu, najmä pomoc.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller zároveň podľa agentúry AFP uviedol, že USA podporujú výzvy na vyslanie medzinárodnej misie do oblasti.

Minulý týždeň v utorok Azerbajdžan zahájil v Náhornom Karabachu vojenskú operáciu s cieľom prevziať nad oblasťou kontrolu. V stredu bolo dojednané prímerie po tom, čo azerbajdžanské jednotky prelomili arménske obranné pozície a karabašské úrady de facto kapitulovali.

image

Moskva odmieta kritiku Jerevanu. Spojencom Arménska zostávame, uisťuje Kremeľ

Dnes sa v azerbajdžanskej oblasti Nachičevan, ktorá sa nachádza medzi Arménskom, Iránom a Tureckom, zišiel azerbajdžanský prezident Ilham Alijev so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tureckého lídra Alijev uistil, že práva Arménov v Náhornom Karabachu budú "zaručené", uviedla AFP. "Verím v úspech procesu reintegrácie karabašských Arménov do azerbajdžanskej spoločnosti," dodal Alijev.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že dvaja jeho vojaci v nedeľu zomreli, keď vojenské auto nabehlo na mínu. Nespresnilo však, kde sa to stalo.

Polícia v Jerevane dnes zadržala viac ako 140 účastníkov protivládnej demonštrácie, ktorí v rámci akcie občianskej neposlušnosti zablokovali hlavné ulice v meste.

image

Do Arménska odíde 120-tisíc karabašských Arménov, tvrdia tamojší predstavitelia

Od minulého týždňa požadujú odstúpenie premiéra Nikola Pašinjana a jeho vlády, pretože prístup kabinetu ku karabašskému konfliktu považujú za zlyhanie.

Náhorný Karabach je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, ale za podpory Jerevanu ho aj s priľahlým územím ovládli tamojší arménski separatisti v krvavej vojne, ktorá sa skončila v roku 1994.

Počas šesťtýždňových bojov s Arménskom v roku 2020 dobyl sviatok Azerbaj aj Azerbaj. Vojnu ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom, ktoré tam má odvtedy asi 2000 vojakov v úlohe mierových síl.

01 - Modified: 2023-09-25 15:00:57 - Feat.: 1 - Title: Tisíce utečencov z Náhorného Karabachu mieria do Arménska 02 - Modified: 2023-09-25 13:28:21 - Feat.: 1 - Title: Európska únia bude v utorok hostiť stretnutie vyslancov Arménska a Azerbajdžanu 03 - Modified: 2023-09-25 12:53:26 - Feat.: 1 - Title: Erdogan pricestoval do Nachičevanu, bude rokovať s azerbajdžanským prezidentom 04 - Modified: 2023-09-23 08:58:10 - Feat.: 1 - Title: Delegácia Kongresu sa obáva humanitárnej krízy v Náhornom Karabachu 05 - Modified: 2023-09-22 20:02:58 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že arménski ozbrojenci začali odovzdávať zbrane a strelivo
01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 03 - Modified: 2024-04-23 12:16:08 - Feat.: - Title: Arménsko a Azerbajdžan začali s úpravou hranice, vypukli proti tomu protesty 04 - Modified: 2024-04-22 17:03:21 - Feat.: - Title: Arméni protestovali proti plánu vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny 05 - Modified: 2024-04-19 18:13:02 - Feat.: - Title: Arménsko sa dohodlo s Azerbajdžanom, že mu vráti štyri dediny. Boli obsadené 30 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:27