Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Francúzski vojaci odídu z Nigeru, veľvyslanec sa vráti domov, vyhlásil Macron

24.09.2023, 22:45
Autor:
ČTKČTK

Francúzsky prezident oznámil, že končí vojenská spolupráca Francúzska s Nigerom, ktorá bola po júlovom prevrate pozastavená.

Francúzsky veľvyslanec v Nigeri sa v nasledujúcich hodinách vráti do Francúzska. Dnes večer to v rozhovore s televíznou stanicou TF1 oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Nigerská vojenská junta, ktorá sa moci chopila v júli, rozhodla na konci augusta o vyhostení veľvyslanca Sylvaina Ittého. Paríž však vtedy rozhodnutie neuznal a svojho diplomata ponechal na mieste. Najneskôr do konca roka odíde podľa Macrona zo západoafrickej krajiny aj 1500 francúzskych vojakov. Podľa agentúry AFP tak Macron ustúpil pučistom v dvoch kľúčových požiadavkách.

"V nasledujúcich hodinách sa náš veľvyslanec v Nigeri vráti do Francúzska," uviedol francúzsky prezident s tým, že ide o samostatné rozhodnutie Paríža. Na konci augusta francúzske ministerstvo zahraničia uviedlo, že vláda pučistov nemá právomoc veľvyslanca vyhostiť. V polovici septembra Macron povedal, že diplomat je v krajine držaný pučistmi ako rukojemník.

image

Nigerská junta drží francúzskeho veľvyslanca v zajatí a o hlade, tvrdí Macron

Svojím oznámením podľa agentúry AFP Macron ukončil "neudržateľnú situáciu". Veľvyslanec totiž nemohol vychádzať od konca augusta z areálu francúzskej ambasády, pretože mu hrozilo zatknutie. Podľa agentúry AFP sa tenčili zásoby jedla a vody na veľvyslanectve.

Nigerskí vojaci na konci júla zvrhli demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma a sami sa chopili moci. Ako jeden z dôvodov pre prevrat uviedli "zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu a zlé vládnutie". Macron v rozhovore zopakoval, že Francúzsko aj naďalej uznáva ako hlavu štátu zosadeného prezidenta Bazouma, ktorý je držaný v zajatí.

Francúzsky prezident ďalej oznámil, že končí vojenská spolupráca Francúzska s Nigerom, ktorá bola po júlovom prevrate pozastavená. "V najbližších týždňoch a mesiacoch" preto podľa neho zo zeme odíde zhruba 1500 francúzskych vojakov umiestnených v africkej krajine. Dokončené má byť stiahnutie do konca tohto roka. "Budeme rokovať s pučistmi, pretože chceme, aby sa to stalo v pokoji," povedal Macron.

image

Afrických vodcov desia vojaci vycvičení na Západe. Vlády zvrhávajú viac ako iní

Podľa francúzskeho prezidenta je Paríž ochotný aj naďalej bojovať s islamistickým terorizmom na africkom kontinente. Paríž sa v boji bude ale angažovať iba "na žiadosť demokraticky zvolených" vlád afrických krajín. Francúzske protiteroristické misie v Nigeri a ďalších okolitých krajinách boli podľa francúzskeho prezidenta úspešné, pretože zabránili ďalšiemu rozšíreniu vplyvu islamistických skupín.

Odchod francúzskych vojakov už skôr požadovali pučistých, Paríž to zo začiatku odmietal. Podľa agentúry AFP tak dnes Macron zmenil svoj postoj a vyšiel v ústrety pučistom v dvoch kľúčových požiadavkách, ktorým boli práve odchod veľvyslanca a stiahnutie vojenského kontingentu.

Niger bol do prevratu partnerom Západu v boji proti džihádistom v oblasti Sahelu. Francúzsko, USA či Nemecko sa z tohto dôvodu tiež podieľali na výcviku nigerských vládnych jednotiek. Vojenské junty sa v predchádzajúcich rokoch pučom zmocnili vlády aj v Mali a Burkina Fase. Po Nigeri sa vojaci chopili tento rok môcť aj v Gabone.

01 - Modified: 2023-09-23 05:44:44 - Feat.: 1 - Title: Nigerská junta obvinila generálneho tajomníka OSN zo zákerných obštrukcií 02 - Modified: 2023-09-19 08:03:32 - Feat.: 1 - Title: Európska únia vyjadrila solidaritu so zajatým francúzskym veľvyslancom v Nigeri 03 - Modified: 2023-09-17 05:50:00 - Feat.: 1 - Title: Mali, Niger a Burkina Faso vytvorili obranné spojenectvo
01 - Modified: 2024-05-08 09:49:21 - Feat.: - Title: Francúzsko dostalo varovanie z Kremľa: Ak pošlete vojakov na Ukrajinu, budeme na nich cieliť 02 - Modified: 2024-05-07 14:21:22 - Feat.: - Title: Macron pohostil Si Ťin-pchinga v Pyrenejach, rokovali o Ukrajine aj obchode 03 - Modified: 2024-05-07 12:31:29 - Feat.: - Title: Francúzsko obvinilo ruskú diplomaciu z manipulácie a zastrašovania 04 - Modified: 2024-05-07 11:11:02 - Feat.: - Title: Prečo je čínsky prezident o krok vpred? Dobre pozná umenie vojny 05 - Modified: 2024-05-06 18:07:31 - Feat.: - Title: Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre „provokačnú politiku“ Paríža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 12:22