FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajina prelomila ruské opevnenia pri Verbove. Nie je to posledná obranná línia, píše ISW

24.09.2023, 09:27
Autor:
ČTKČTK

Inštitút označil prekonané opevnenia za špecifickú sériu najlepšie pripravených opevnení rozmiestnených ako súčasť takmer súvislého pásu protitankovej priekopy.

Ukrajinské ozbrojené sily prelomili ruské poľné opevnenia západne od obce Verbove v Záporožskej oblasti, ale nejde o poslednú obrannú líniu Rusov v regióne. Vo svojej poslednej analýze ruskej vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny, ktorý prekonané opevnenia označil za špecifickú sériu najlepšie pripravených opevnení rozmiestnených ako súčasť takmer súvislého pásu protitankovej priekopy, takzvaných dračích zubov a bojových postavení západne od dediny Verbove.

Dračie zuby

Vo štvrtok inštitút napísal, že ukrajinské obrnené vozidlá operujú za poslednou líniou ruskej obrannej vrstvy v západnej časti Záporožskej oblasti. Ukrajinské ozbrojené sily podľa neho v tom čase prenikali touto obrannou líniou, hoci analytici inštitútu neboli schopní posúdiť, či túto ruskú obranu už úplne prelomili.

K podobnému záveru vtedy došiel denník The Wall Street Journal, ktorý napísal, že Ukrajinci prelomili s obrnenými vozidlami hlavnú ruskú obrannú líniu pri Verbove, čo označil za významný míľnik v tri a pol mesiaca trvajúcej ukrajinskej protiofenzíve, ktorej cieľom je rozísť pozície okupačnej armády na dve časti.

image

Úder na srdce Čiernomorskej flotily prišiel v pravú chvíľu. V budove veliteľstva rokovali generáli

Teraz inštitút píše, že zábery zverejnené v piatok ukazujú zničené obrnené vozidlo MRAP a BMP operujúce mierne za líniou zákopov ruských bojových pozícií pri Verbove, čo podľa neho naznačuje, že pokračuje ukrajinský pokrok v nasadzovaní ďalšej ťažkej techniky za trojitým pásom ruskej obrany v podobe protitankových príkopov, dračích zubov a bojových pozícií.

Prelomená obranná línia

Veliteľ zoskupenia Tavrija generál Oleksandr Tarnavskyj, ktorý má na starosti ukrajinskú protiofenzívu na juhu krajiny, medzitým stanici CNN povedal, že ukrajinské ozbrojené sily prelomili ruskú obrannú líniu na ľavom krídle pri dedine Verbove a postupujú, a zároveň predpovedal väčší prielom. Komerčne dostupné satelitné snímky ukazujú, že ukrajinské sily počas posledných 96 hodín priblížili ťažkú techniku k dedine Verbove spôsobom, ktorý je v súlade s Tarnavského vyhlásením, konštatuje inštitút.

Ukrajinskí vojaci podľa inštitútu neprekonali všetky pripravené ruské obranné pozície pri dedine Verbove a rýchlosť ich postupu v blízkosti prelomu zostáva nejasná. Rusi pritom pravdepodobne stále kontrolujú určité úseky dlhej zákopovej línie medzi obcami Robotyne a Verbove. Ruská armáda tiež údajne zriadila bojové pozície takmer vo všetkých lesných pásoch, ktorými sa ukrajinská pechota pomaly, ale vytrvalo prediera. Ďalšie opevnenia a bojové pozície vraj majú ruské sily za dedinou Verbove, nie je však jasné, do akej miery sú obsadené vojakmi.

01 - Modified: 2023-09-22 18:22:06 - Feat.: 1 - Title: Po ruských útokoch sú v Chersonskej oblasti dvaja mŕtvi, v Kremenčuku jeden 02 - Modified: 2023-09-22 15:24:35 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj prisľúbil oslobodenie Bachmutu a dvoch ďalších miest, protiofenzíva hlási úspechy 03 - Modified: 2023-09-25 12:35:55 - Feat.: 1 - Title: Prečo ovládať pobrežie. Kontrola prístupu k Čiernemu a Azovskému moru je pre Rusko kľúčová 04 - Modified: 2023-09-22 12:29:04 - Feat.: 1 - Title: Spor o dovoz obilia výraznejšie neovplyvní vzťahy Poľska s Ukrajinou, vyhlásil prezident Duda
01 - Modified: 2024-04-29 21:12:41 - Feat.: - Title: Útok ruskej armády na Odesu si vyžiadal štyri obete, poškodená je aj budova právnickej akadémie 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 04 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 05 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 00:06