Dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Potrebujeme funkčný medzinárodný poriadok, Wlachovský hovoril o ohrození nezávislosti Bieloruska v New Yorku

22.09.2023, 09:06
Autor:
TASRTASR

Miroslav Wlachovský pripomenul zhoršujúcu sa situáciu v oblasti ľudských práv v tejto krajine. Alexander Lukašenko môže podľa neho odovzdať krajinu Vladimirovi Putinovi.

Obdivujem odvahu a neúnavnú angažovanosť všetkých, ktorí bojujú za slobodné, demokratické, nezávislé a bezpečné Bielorusko.

Uviedol to vo štvrtok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský, ktorý vystúpil v New Yorku s prejavom na podujatí o ohrození nezávislosti Bieloruska a medzinárodnej odpovedi. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Porušovanie ľudských práv

Wlachovský pripomenul zhoršujúcu sa situáciu v oblasti ľudských práv v tejto krajine. "(Bieloruský prezident Alexandr) Lukašenko z čírej vypočítavosti odovzdal Bielorusko (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi a je aj jeho komplicom, lenže treba jasne rozlišovať medzi jeho neslobodným režimom a ľudom Bieloruska. Nie sú nám ľahostajné osudy politických väzňov ani Bielorusov túžiacich po lepšom živote v slobode. Slovensko bude preto demokratické sily v Bielorusku podporovať i naďalej," uviedol minister.

image

Putinov poslanec chce obnoviť ruské impérium v hraniciach ZSSR

Podujatie popri 78. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN zorganizovali zástupcovia Európskej únie, Nemecka a Litvy. Zúčastnila sa na ňom aj líderka bieloruskej opozície v exile Sviatlana Cichanovská.

Cieľom bolo poukázať na pretrvávajúce porušovanie ľudských práv Lukašenkovým režimom a diskutovať o efektívnych nástrojoch medzinárodného spoločenstva voči režimu a na podporu ľudí bojujúcich za slobodu, píše komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Systém zlyháva

Šéf slovenskej diplomacie v New Yorku vystúpil aj na zasadnutí o príprave Summitu budúcnosti, ktorý sa má konať v roku 2024, kde vyjadril podporu úsiliu o reformu OSN.

Dobre fungujúci medzinárodný poriadok založený na pravidlách, ktorého jadrom je práve Organizácia Spojených národov, v súčasnosti podľa Wlachovského potrebujeme viac než kedykoľvek predtým. "Súčasný systém však zlyháva pri plnení našich priorít vrátane cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Podporujeme preto úsilie o reformu OSN pod vedením generálneho tajomníka," vyhlásil minister.

Wlachovský sa zúčastnil aj na ministerskom stretnutí Skupiny priateľov mediácie, ktorá vyzýva na aktívnejšie využívanie mediácie pri mierovom riešení sporov a predchádzaní konfliktom. Absolvoval tiež zasadnutie na vysokej úrovni Skupiny priateľov zodpovednosti po agresii voči Ukrajine na tému "Dodržiavanie princípov Charty OSN: obnova spravodlivosti na Ukrajine".

Na bilaterálnom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Ománskeho sultanátu Badrom al-Búsaídím podpísal Wlachovský s partnerom bilaterálnu dohodu o zrušení vízovej povinnosti pre držiteľov niektorých druhov pasov. Rokovaniam so šéfom tureckej diplomacie Hakanom Fidanom dominovala slovensko-turecká ekonomická spolupráca, situácia na Blízkom východe aj hodnotenie globálnych dôsledkov ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine.

V závere pracovnej návštevy Spojených štátov sa Wlachovský zúčastní na neformálnom stretnutí ministrov a ministeriek zahraničných vecí spojeneckých krajín tzv. východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré tvoria platformu známu ako Bukureštská deviatka.

01 - Modified: 2023-09-21 08:27:42 - Feat.: 1 - Title: Wlachovský vyzdvihuje povinnosť podniknúť kroky voči Rusku 02 - Modified: 2023-09-20 08:23:31 - Feat.: 1 - Title: Medzinárodná spolupráca je pre Slovensko životne dôležitá, tvrdí minister Wlachovský 03 - Modified: 2023-09-19 08:00:53 - Feat.: 1 - Title: Wlachovský v New Yorku víta nový impulz pre mierový proces na Blízkom východe
01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 03 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 04 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 05 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 22:07