Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin diskutujú počas stretnutia v Moskve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Putin pri stretnutí s Lukašenkom kritizoval USA a Západ: Rusko nikoho neohrozuje, tvrdí

15.09.2023, 12:12
Autor:
ČTKČTK

Rusko podľa Vladimira Putina neohrozuje nikoho na svete. Ruský prezident, ktorý vo februári minulého roka zavelil k agresívnej vojne proti Ukrajine, dnes obvinil USA z neschopnosti viesť dialóg.

Ukrajina široko využíva kazetovú muníciu dodanú zo Spojených štátov, uviedol ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom v čiernomorskom letovisku Soči. Obvinil v tejto súvislosti USA, že ukrajinským prostredníctvom robia niečo, čo sami pokladajú za zločin.

Ruské vojská, ktoré pred viac ako 18 mesiacmi vpadli do susednej krajiny, podľa vierohodných dôkazov používajú kazetovú muníciu tiež. Ani Rusko, ani USA, ani Ukrajina nepodpísali dohovor, ktorý používanie tohto typu streliva zakazuje.

Kazetová munícia

"Je jedna krajina, ktorá sa považuje za výnimočnú. Sú to Spojené štáty, "povedal dnes Putin na úvod svojho rokovania s Lukašenkom. "Dokonca aj to, čo sami pokladajú za zločin, sami sebe povoľujú robiť. Veď USA používajú kazetovú muníciu. V danom prípade tak robia rukami Ukrajincov,"vyhlásil podľa agentúry TASS.

image

Dostrelia vyše 300 kilometrov. USA plánujú dodať Ukrajine strely, ktoré výrazne zvýšia jej silu, píše Reuters

Ruský prezident, ktorý vo februári minulého roka zavelil k agresívnej vojne proti Ukrajine, dnes obvinil USA z neschopnosti viesť dialóg a zo snahy všetky problémy riešiť z pozície sily, "či už za pomoci ekonomických sankcií, finančných obmedzení, hrozbami použitia sily či donútením".

"Snaží sa druhých poučovať, ale sami to nevedia a nechcú - pravdepodobne jednoducho nechcú," dodal na adresu Američanov ruský prezident, ktorý s predlžovaním vojny proti Ukrajine stupňuje svoje slovné výpady proti USA a Západu.

"Rusko nikoho neohrozuje"

Naopak, Rusko podľa neho neohrozuje nikoho na svete. "Pokiaľ ide o provokovanie, vyostrovanie situácie, vytváranie hrozieb voči komukoľvek - to my nikoho neohrozujeme. Najväčšie hrozby, ktoré teraz vo svete vznikajú, vytvárajú vládnuce elity (na Západe)," vyhlásil Putin, ktorý rozpútal najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

Podľa medzinárodných organizácií, vrátane OSN, existujú dôveryhodné dôkazy o tom, že ruské vojská kazetovú muníciu používajú od prvého dňa agresie proti Ukrajine. Zakrátko túto muníciu použili podľa západných médií aj Ukrajinci. Tí novo používajú aj muníciu dodanú zo Spojených štátov.

image

Rusko sa podľa Varšavy bude snažiť pri voľbách v Poľsku roznecovať emócie

Kazetová munícia v určitej fáze svojho letu exploduje a rozpadne sa na menšie nálože, ktoré sa rozptýlia v širšom okolí. Nevybuchnuté nálože môžu predstavovať nebezpečenstvo pre civilistov aj dlho po skončení konfliktu.

Na 120 krajín sveta vrátane Česka sa pridalo k dohovoru, v ktorom sa zaväzujú nepoužívať, nevyrábať ani ďalej nepredávať kazetovú muníciu. Rusko, Ukrajina ani USA ju nepodpísali, a tak zákazom nie sú viazané. Spojené štáty však tvrdia, že podiel nevybuchnutých menších náloží v delostreleckých granátoch kalibru 155 milimetrov, ktoré poskytli Ukrajine, je menší ako 2,5 percenta. 

01 - Modified: 2023-09-14 14:17:17 - Feat.: 1 - Title: Lukašenko pricestoval na návštevu Ruska, čaká ho stretnutie s Putinom 02 - Modified: 2023-09-13 14:34:22 - Feat.: 1 - Title: Bielorusko nesmie byť venované Putinovi ako cena útechy, vyhlásila bieloruská opozičná líderka
01 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 03 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 04 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:14