Bývalý náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky Jiří Šedivý. FOTO Mafra/Michal Růžička
StoryEditor

Severokórejská technika je zaostalá a poruchová. Rusom však stále môže pomôcť, vraví český generál

15.09.2023, 00:00
  • Severná Kórea má pomerne veľké zásoby delostreleckej munície, ktoré môže dodať relatívne rýchlo.
  • Táto munícia je ale stará a poruchová.
  • Stále to však môže pomôcť, hovorí bývalý náčelník Generálneho štábu Armády Českej republikyJiří Šedivý.
  • Rusi poskytnú KĽDR na oplátku potraviny, materiály či pohonné hmoty.

Munícia, ktorú Severokórejčania môžu poskytnúť Rusku, je pravdepodobne veľmi stará a má značnú poruchovosť. Môže ale Rusom pomôcť, hovorí bývalý náčelník Generálneho štábu Armády Českej republikyJiří Šedivý. Dodáva tiež, že ak Rusi poskytnú KĽDR na oplátku potraviny, materiály či pohonné hmoty, chátrajúca ekonomika krajiny sa skôr zdvihne. A to aj napriek prípadným sankciám.

Je význam podpory Ruska zo strany Severnej Kórey len symbolický, alebo ide o strategickú záležitosť, ktorou chce Putin dosiahnuť upevnenie politickej moci?

Svojím spôsobom podpora symbolická je a ukazuje na to, že Severnej Kórei sa darí využiť problémy Ruska a nadviazať s ním bližšie spojenie. Na druhú stranu bude mať pomoc určite nejaký význam, ale nie strategický. Severná Kórea je totiž schopná poskytnúť iba relatívne staré zbrane a starú muníciu.

Má Severná Kórea kapacity na to poskytovať výzbroj, keď je sama ekonomicky zaostalá?

Určite dôjde k nejakej výmene. Rusi budú možno poskytovať potraviny, nejaké zdroje surovín a podobne. Myslím, že Severná Kórea je schopná dodávať klasickú muníciu, pretože jej má pomerne veľké zásoby. Ďalej môže poskytovať náhradné diely, prípadne vyrábať niečo, čo sa týka predovšetkým staršej sovietskej techniky, ktorá tiež patrí do výzbroje Severnej Kórey. To všetko si myslím, že môže Rusom v určitom rozsahu pomôcť.

image

Nebudú váhať s uvalením sankcií. Presun zbraní medzi Severnou Kóreu a Ruskom je pre USA červenou čiarou

Môžu dodávky severokórejskej delostreleckej munície znamenať nejakú väčšiu hrozbu?

Munícia, ktorú Severokórejčania majú vo veľkých zásobách k dispozícii, je pravdepodobne veľmi stará a má značnú poruchovosť, ale môže Rusom pomôcť. Musíme si byť vedomí, že sa jedná o muníciu klasickú, nie vysoko presnú, ktorá nemá napríklad konečné navádzanie. Je to jednoducho munícia do klasických húfnic.

Ako môže zastaraná a poruchová munícia na fronte pomôcť?

Rusom môže pomôcť to, že vytvoria pomerne veľkú hustotu delostreleckej paľby, ktorú potrebujú a v boji proti ukrajinskej armáde stále využívajú. Aj veľkosť plochy, ktorú pokryjú väčším množstvom klasických granátov, môže mať významný vplyv. Napríklad môže zastaviť pohyb kolóny, zničiť menšie pevnosti alebo eliminovať časti pozemných jednotiek. Jednoducho povedané, aj stará munícia sa dá použiť. Ale znova pripomínam, je to materiál ešte z osemdesiatych rokov.

Sankcie? KĽDR sa ich neobáva

Dodávka zbraní by bola porušením niekoľkých rezolúcií OSN. Aké ďalšie sankcie môžu prísť?

Obávam sa, že sa príliš sankcií voči Severnej Kórei nedá použiť, navyše je pod nimi už mnoho rokov. Osobne som skeptický voči tomu, aké sankcie a ako ich môžu uplatniť napríklad Európska únia alebo Spojené štáty. Sankčný program bude pravdepodobne obmedzený a už sám Kim Čong-un uviedol, že sa takých sankcií neobáva.

Možné sankcie zo strany OSN teda podľa vás na Severnú Kóreu platiť nebudú?

Už použité sankcie sa Severná Kórea naučila čiastočne obchádzať, to je úplne evidentné. Ak Rusi poskytnú na oplátku časť potravín, materiálov, prípadne pohonných hmôt, tak sa ich chátrajúca ekonomika skôr zdvihne, než aby pocítila vplyv sankcií. Sankčné programy, ktoré už boli v minulosti uplatnené voči Severnej Kórei, sú také rozsiahle a už také dlhodobé, že sa s nimi Severná Kórea naučila žiť. Vzhľadom na spoločnosť, ktorá trpí, je to tristné. Skrátka si nemyslím, že by mohli mať sankcie nejaký dramatický vplyv. Pokiaľ sa vôbec ešte nejaké nájdu a uvalia.

image

Putin prijal pozvanie Kim Čong-una na návštevu KĽDR

Je pre Rusko spolupráca s Pchjongjangom jedinou možnosťou, ako získať muníciu a materiálnu pomoc?

Je to jedna z možností, ktorá sa javí ako najrýchlejšia. Práve preto, že má Severná Kórea pomerne veľké zásoby delostreleckej munície, môže ich dodať relatívne rýchlo. Predpokladaný proces bude zahŕňať určitý čas na rozhodnutie, administratívu, vyskladnenie a potom čo najrýchlejší presun na front. Bavíme sa o dobe niekoľkých týždňov, kedy sa môže táto munícia objaviť na bojisku. Niektoré správy z minulosti mimochodom ukázali, že tam táto munícia už je, ale pravdepodobne nie v takom rozsahu.

Je potrebné kupovať zbrane od KĽDR znakom zlyhania ruskej invázie na Ukrajinu?

Ja si myslím, že je to cesta, ako pokračovať v invázii. Rusko vykonalo veľmi zlé kalkulácie a veľmi zlý odhad potenciálneho ukrajinského odporu v čase, keď začalo svoju takzvanú špeciálnu operáciu. Uvidíme, do akej miery budú Rusi schopní odolávať pomalému, ale trvalému tlaku Ukrajincov na oslobodzovanie svojho územia. Vieme, že už niekoľkokrát oznámili, že prechádzajú – a podľa môjho názoru už z veľkej časti prešli – v obrannom priemysle na vojnovú výrobu. To ale trvá nejaký čas, takže Severná Kórea môže dodávkami munície vytvoriť pre Rusov niečo ako... Povedzme komfortné prostredie, ako podporovať vojská na ukrajinskom fronte.

Rusko má aj ďalších spojencov

Znamená to, že Severná Kórea vytrháva tŕň z päty Rusku, ktoré je bez munície?

Do určitej miery áno, ale zase si musíme uvedomiť, že Severná Kórea nie je jediným spojencom. Podpora Rusov prichádza od mnohých ďalších spojencov. O jej existencii síce vieme alebo ju tušíme, ale nemáme ju potvrdenú.

Akých spojencov máte na mysli?

Vieme, že napríklad Čína poskytuje niektoré komponenty do ruských modernejších zbraní. Iránska komunikácia s Ruskom je tiež evidentná. Často hovoríme o bezpilotných prostriedkoch (drony Šáhid, pozn. red.), ale tiež vieme, že dorazila munícia iránskej výroby do húfnic. Rusko nemá iba Severnú Kóreu, ale uvoľnenie veľkého množstva zásob zo Severnej Kórey v krátkom čase môže byť pre Rusov dôležité vzhľadom na to, že potrebujú zastaviť síce pomaly, ale stále postupujúcu ofenzívu ukrajinských vojsk.

image

Putin a Kim rokovali niekoľko hodín, pripili si na posilnenie priateľstva

Čo bude zvýšenie spolupráce týchto dvoch krajín znamenať pre vývoj vojny na Ukrajine?

Ak by spolupráca bola dlhodobá a postupne rozšírená nielen do ekonomickej, ale aj vojenskej oblasti, bol by to značný problém. Kontinuálna výroba munície na severokórejskom území a podpora ruských vojsk odosielaním munície na bojisko na Ukrajinu môžu z dlhodobého hľadiska vojnu významne ovplyvniť.

Ako bude ovplyvnenie vojny vyzerať v praxi?

Posilní schopnosti ruského delostrelectva v podpore ruských mechanizovaných vojsk. A to či už na tých aktívnych smeroch v Charkovskej oblasti, kde Rusi postupujú, tak v obrane južného smeru, prípadne smeru okolo Bachmutu. Práve preto je zrejmé, že ak by išlo o dlhodobý proces spolupráce, mal by významnejší vplyv.

Profitovať zo spolupráce bude hlavne Rusko

Ktorá zo strán bude zo vzájomnej spolupráce viac profitovať?

Ak sa spolupráca potvrdí a KĽDR pomôže Rusom v zásobovaní vojsk na bojisku, potom by celkovo aj s politickými dopadmi bola spolupráca významnejšia pre Rusov. Severná Kórea samozrejme potrebuje pomôcť. Vieme, že majú problémy napríklad s potravinami, s pohonnými hmotami a niektorými surovinami, ale v tejto fáze ešte pravdepodobne Severná Kórea nebude mať z kooperácie taký profit, ako by mali Rusi.

Keby sa nakoniec strany nedohodli, aké dôsledky by to malo na Rusko?

Pre Rusko je takmer existenčnou nutnosťou dosiahnuť na bojisku na Ukrajine nejaký pozitívny výsledok. Čo v zásade znamená zastaviť postup ukrajinských vojsk a protiofenzívu Ukrajiny. Tá, hoci je kritizovaná západnými predstaviteľmi – či už politickými alebo vojenskými – je niečím, čo Rusi neočakávali a čo sa Ukrajincom darí. Keby boli protiofenzíva úspešné, tak sa de facto zrúti celý systém, ktorý vytvoril Putin na svojej západnej hranici s plánom, že ovládne najmenej štyri oblasti Ukrajiny.

01 - Modified: 2023-09-13 19:15:35 - Feat.: 1 - Title: Možná spolupráca Ruska a KĽDR vyvoláva obavy. Ani jedna z krajín nemá dôveru, uviedol hovorca Bieleho domu 02 - Modified: 2023-09-13 18:42:32 - Feat.: 1 - Title: Guterres žiada dodržiavanie sankcií OSN voči Severnej Kórei. Putin sľúbil Kimovi spoluprácu 03 - Modified: 2023-09-13 10:34:56 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea podporuje Putina vo všetkých jeho rozhodnutiach, vyhlásil Kim počas návštevy Ruska 04 - Modified: 2023-09-13 06:03:26 - Feat.: 1 - Title: Putin naznačil, že Rusko by mohlo Severnej Kórei pomôcť v budovaní satelitov
01 - Modified: 2024-04-29 09:01:06 - Feat.: - Title: Velitelia sú svine, moju rotu zničili. Ukrajinci hasia problém v Donbase, Rusi využili situáciu na postup 02 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 03 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 04 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 11:27