Fínska expremiérka Sanna Marinová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Fínski neonacisti plánovali vraždu expremiérky Marinovej. Zbrane si vyrobili vďaka 3D tlačiarni

14.09.2023, 11:54
Autor:
khkh
  • Štvorica Fínov plánovala vyvolanie „rasovej vojny“.
  • Vraždu chceli vykonať zbraňami, ktoré si vyrobili v 3D tlačiarni.
  • Teraz stoja na súde pre podozrenie z neoprávneného vlastníctva zbrane a plánovania teroristického útoku.

Štvorica Fínov plánovala vyvolanie „rasovej vojny“ a otvorene sa bavila o možnosti zabiť vtedajšiu premiérku Sannu Marinovú. Vraždu chceli urobiť zbraňami, ktoré si vyrobili v 3D tlačiarni. Priaznivci krajnej pravice a ideológie „akceleracionizmu“ teraz stoja na súde pre podozrenie z neoprávneného vlastníctva zbrane a plánovania teroristického útoku.

Keby som chcel, mohol som ju zabiť

Dvaja zo štyroch obžalovaných na Telegrame preberali, ako ľahko by mohli vtedajšiu predsedníčku vlády zabiť. Marinová mala čoskoro prísť do ich mesta Lahti severne od Helsiniek. Polícia zistila, že jeden z tejto dvojice upresnil, že útok znamená streľbu. Jeden druhému tiež na pár dní priniesol zbraň, s ktorou potom strieľali na poštovú schránku.

Podľa jedného z obžalovaných však išlo o obyčajné táranie, ktoré im malo len pomôcť vypustiť paru. Povedal však tiež, že pokiaľ by býval chcel, premiérku by mohol zabiť, uvádza fínska stanica Yle. Na vykonanie činu pritom mali slúžiť zbrane, ktoré si muži vyrobili na 3D tlačiarni.

„Zbraň FGC-9 bola po ruke a autom som k obchodu v Lahti mohol dôjsť do desiatich minút. V tom čase som sa o tom bavil na Telegrame, že by tu bola teoretická možnosť pokúsiť sa o politickú vraždu,“ povedal jeden z mužov počas výsluchu.

image

Fínska expremiérka Marinová odíde po volebnom neúspechu z parlamentu, aby robila pre Blairov inštitút

Destabilizácia spoločnosti neonacistami

Polícia uviedla, že podozriví patria medzi neonacistov, ktorí sa rozhodli využiť akceleracionistické metódy na to, aby destabilizovali spoločnosť, vyvolali rasovú vojnu a presadili svoje krajne pravicové ciele. Práve o urýchlenie – akceleráciu – pádu demokratickej spoločnosti sa totiž táto extrémna ideológia usiluje. Vzniknúť má podľa nej nová spoločnosť, etnonacionalistická.

„Som otvorený etnonacionalista. Viem, k čomu to vedie, keď je na jednom mieste príliš etnických skupín. Táto etnika začnú presadzovať svoje vlastné záujmy ako skupina, čo pre Fínov nevedie k ničomu dobrému. Avšak som nemal v pláne strieľať ľudí ani nič podobné,“ tvrdil obžalovaný.

Okrem Marinovej neonacisti cielili aj na ďalšie terče, okrem iného členov parlamentu, antifašistických aktivistov či zástupcov minorít. Vyhliadnuté mali aj niektoré miesta, napríklad sídlo strany Zväz ľavice, nočný klub vo fínskom meste Tampere, dobrovoľnícke kníhkupectvo či vegánsku kaviareň, píše The Times.

Vyšetrovatelia však upresnili, že muži formálne netvorili ucelenú skupinu, z plánovania útoku sú obvinení len traja zo štyroch. Štvrtý muž má „na krku“ iba nelegálne ozbrojovanie.

01 - Modified: 2023-09-11 05:26:42 - Feat.: 1 - Title: Rusko zrejme začalo posilňovať vojenské základne pri fínskych hraniciach 02 - Modified: 2023-09-07 09:02:05 - Feat.: 1 - Title: Zapojenie Fínska a Švédska do NATO skôr oslabuje bezpečnosť Európy, tvrdí predseda maďarského parlamentu
01 - Modified: 2024-04-27 13:10:53 - Feat.: - Title: Fínskeho poslanca parlamentu zadržali pre streľbu. Bude to mať vážne následky, reaguje šéfka jeho strany 02 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 03 - Modified: 2024-04-23 14:46:20 - Feat.: - Title: Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky, v Helsinkách komplikujú dopravu 04 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 05 - Modified: 2024-04-04 15:42:30 - Feat.: - Title: Streľba vo fínskej škole bola zrejme naplánovaná, uviedla polícia. Žiak bol obeťou šikany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:17