Členovia líbyjského Červeného polmesiaca Ajdabiya pracujú v oblasti postihnutej záplavami v lýbijskom meste Derne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ničivé záplavy v Líbyi majú už 5300 obetí. Mŕtvych lovia v mori, odkladajú ich v uliciach

13.09.2023, 10:41
13.09.2023, 14:06
Autor:
ČTKČTK

Tisíce ľudí sa stále nezvestných a po možných preživších sa tak naďalej pátra.

Po ničivých záplavách v Líbyi bolo v severovýchodnom meste Darná napočítaných vyše 5300 tiel, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na východolíbyjské úrady, ktoré očakávajú, že bilancia ďalej porastie. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v Darná v dôsledku záplav prišlo o strechu nad hlavou najmenej 30.000 ľudí. Počet mŕtvych IOM označila za zatiaľ nepotvrdený.

Minister pre civilné letectvo vo východolíbyjskej vláde agentúre Reuters povedal, že "more neustále vyplavuje ďalšie telá". "Doteraz sme napočítali viac ako 5300 mŕtvych a ich počet sa pravdepodobne ešte výrazne zvýši a môže sa dokonca zdvojnásobiť, pretože počet nezvestných je tiež v ráde tisícok," poznamenal. Doplnil, že obnova po záplavách bude stáť miliardy dolárov.

VIDEO: Povodne v Líbyi - pohroma epických rozmerov 

Mŕtvych by mohlo byť až 10-tisíc

Stredomorská búrka Daniel udrela na líbyjskú pevninu v nedeľu. Líbyjské úrady na východe krajiny vyhlásili stav núdze, nechali uzavrieť školy a obchody a vyhlásili zákaz nočného vychádzania. V utorok ministerstvo zdravotníctva východolíbyjskej správy informovalo o 3000 potvrdených obetiach, ale pripustilo, že by mŕtvych mohlo byť až 10-tisíc.

O rovnakom počte nezvestných hovoril tiež predstaviteľ Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

image

Všade ležia mŕtve telá. Na východe Líbye našli po záplavách vyše tisíc obetí (foto)

Prúd vody, ktorý sa v nedeľu valil cez Darná, spravodajský web BBC prirovnáva k tsunami. Skazu spôsobila predovšetkým voda z dvoch priehrad nad mestom, ktoré sa pretrhli. Rozsah škôd zachytávajú satelitné snímky Darná, podľa ktorých je celé mesto pod nánosom bahna a centrum pretína rieka, ktorá sa vyliala z koryta.

Nedostatok zdravotných sestier

V miestnej nemocnici boli desiatky tiel zabalených v prikrývkach položené na chodbách alebo vonku na chodníku, aby ich obyvatelia mohli identifikovať.

Mustafá Salím povedal Reuters, že celá jeho rodina žije neďaleko rieky oproti mešite. Keď prišla veľká voda, všetci spali a doteraz nebol nájdený žiadny preživší. "Zatiaľ sme prišli o tridsať ľudí, o tridsať členov jednej rodiny," povedal.

Tisíce ľudí sa stále nezvestných a po možných preživších sa tak naďalej pátra. "Vyzývame všetkých mladých Líbyjčanov, každého, kto má nejaký titul alebo lekárske vzdelanie, aby nám prišiel pomôcť," povedal agentúre Reuters dobrovoľník v Darná Muhammad Kamatý.

"Máme nedostatok zdravotných sestier, potrebujeme pomôcť," dodal. Do krajiny už začala prichádzať zahraničná pomoc, okrem iného zo susedného Egypta, avšak situáciu komplikuje líbyjská dvojvláda. USA, Nemecko, Irán, Taliansko, Katar a Turecko sú medzi štátmi, ktoré ponúkli pomoc, alebo už ju poslali.

image

Kombinovaná snímka satelitných fotografií zobrazuje oblasť pred a po silnej búrke a silných dažďoch, ktoré zasiahli krajinu, v líbyjskej Derne. FOTO: Reuters/Planet Labs Pbc

Najmenej 30-tisíc obyvateľov Darná bolo podľa dnešného príspevku IOM vysídlených. V ďalších oblastiach zasiahnutých záplavami, vrátane Benghází, muselo podľa tejto agentúry OSN opustiť svoje domovy 6085 ľudí. Organizácia ďalej uviedla, že sa spolu s partnermi snaží do postihnutých oblastí dopraviť "lieky, pátracie a záchranné prostriedky a personál".

Líbya čelí zle fungujúcej infraštruktúre. Vláda šesťmiliónovej krajiny je rozdelená na konkurenčné celky na východe a západe, pričom každý z nich podporujú iné ozbrojené skupiny a zahraničné vlády. Medzinárodne uznávaná vláda národnej jednoty sídliaca v Tripolise nemá východné oblasti krajiny pod kontrolou.

01 - Modified: 2023-09-12 09:29:18 - Feat.: 1 - Title: Všade ležia mŕtve telá. Na východe Líbye našli po záplavách vyše tisíc obetí (foto)
01 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 13:08:20 - Feat.: - Title: V dôsledku rozsiahlych záplav v Tanzánii zahynulo vyše sto ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-04-22 12:59:20 - Feat.: - Title: Záplavy v Číne si vyžiadali evakuáciu 60-tisíc ľudí, tri osoby prišli o život 05 - Modified: 2024-04-21 12:43:00 - Feat.: - Title: Juh Číny zasiahnu záplavy, aké sa vyskytujú raz za storočie, varujú médiá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:00